Kiderült, mit kompenzál az, aki sok közös fotót posztol a párjával - Szakértők elemezték
Tényleg igazi álompárnak számítanak azok, akik folyton boldog fotókat posztolnak a netre? A szakértők szerint egyáltalán nem.

par szelfi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Facebook-ismerősök vagy az Instagramon bekövetett emberek profilja gyakran tele van a szerelmükkel közös fotókkal, melyeken boldogan, összebújva vagy csókolózva pózolnak, azt érzékeltetve, hogy mennyire tökéletes közöttük minden. Sokak ilyenkor irigykedve nézik a képeket, és azt gondolják: ők biztosan nem vitáznak, soha nincs problémájuk, és olyan az életük, mint a romantikus filmekben. De tényleg így van ez?

A kutatók szerint egyáltalán nem, sőt. Egy, a Personality and Social Psychology Bulletin című lapban publikált tanulmány szerint nem a boldogságról árulkodik az, ha valaki folyamatosan a párjával közös képeket oszt meg.

Nem boldogságról árulkodnak a közös fotók

A szakértők két csoportba tartozó alanyokat vizsgáltak: azokat, akik kevésbé akarják láthatóvá tenni a kapcsolatukat a világhálón, tehát nem, vagy alig posztolnak a párjukról fotókat, illetve azokat, akik rendszeresen, gyakran osztanak meg közös képeket online. 108 párt figyeltek meg két héten keresztül, és részletes naplót vezettek a viselkedésükről, a kapcsolatukról, valamint a netes aktivitásukról.

Végül az eredményeket és az észrevételeket alaposan kielemezve arra jutottak, hogy azok posztoltak sok szerelmes fotót, akik bizonytalanok voltak a kapcsolatukban, vagy kételkedtek a másik érzéseiben. Ezért akarták mindenkinek megmutatni, hogy mennyire boldogok: egyrészt saját magukat akarták megnyugtatni, meggyőzni, másrészt pedig az ismerőseiktől vagy a világtól vártak visszajelzést, biztatást és megerősítést. Azok, akik valóban boldogok és biztosak a kapcsolatukban, inkább csak a másikra koncentráltak, nem a közös fotókra. Felszabadultabbak voltak, és nem akartak minden kettesben töltött, jó pillanatot megosztani.

Figyelemre és megerősítésre vágynak

Jennifer Chappell Marsh párkapcsolati és családterapeuta elmondta a kutatással kapcsolatban, hogy ezek a felek leginkább az ismerőseiktől várnak visszaigazolást és figyelmet, mert a partnerüktől ezt nem kapják meg kellő mértékben. Zach Brittle párkapcsolati szakértő hozzátette, hogy ilyen esetekben gyakori, hogy a másik fél zavarónak találja, hogy szerelme mindent megoszt róluk, sőt, néha úgy érzi, több figyelmet kap a fotózás és a posztolás, mint ő. Ez pedig további konfliktusokat szül. Ráadásul tudományosan bizonyított, hogy a lájkok extra dopaminlöketet adnak a szervezetnek, ami csak még nagyobb függőséggé teszi az egészet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A pszichológus, Danielle Kepler elmondta, hogy a túl gyakran vagy túl sok közös fotót megosztók azon kívül, hogy visszaigazolást és megerősítést várnak, néha az is előfordul, hogy másoknak akarnak bizonyítani, vagy egyéb problémákról akarják elterelni a figyelmet. A kutatók és a szakértők tehát egyetértettek abban, hogy az állandó szerelmes képek egyáltalán nem boldog kapcsolatra és elégedettségre engednek következtetni, hanem inkább bizonytalanságra, kételkedésre és kisebb-nagyobb gondokra.

Ezt is szeretjük