Társasjátékozás felnőttként: erősíti, és intimmé teszi a kapcsolatot
Rengeteg kapcsolat végét okozza, hogy a partnerek elhidegülnek egymástól. A kutatók megtalálták, mi lehet ellene a megoldás.

pár társas társasjáték kapcsolat
beauty and style
Top olvasott cikkek

A párkapcsolatokban igen fontos, hogy a felek töltsenek együtt elegendő minőségi időt, ennek hiányában ugyanis könnyedén elhidegülhetnek egymástól. A közös tevékenységek viszont még erősebbé, szorosabbá tehetik a kapcsolatot.

Egyes programok még a többinél is jobban fokozzák az intimitást, és teszik intenzívebbé az érzelmeket. De nemcsak a romantikus vacsorák vagy randevúk eredményeznek boldogabb kapcsolatot: olyan időtöltések is hatékonynak bizonyulnak, melyekre nem biztos, hogy gondolnál.

A közös program, ami megerősíti a kapcsolatot

Elsőre sokan úgy gondolják, hogy a közös játék csak egy konfliktusforrás, és a versengés inkább széthúzó erő, mint összeboronáló. Így voltak ezzel a Baylor Egyetem kutatói is, azonban nem elégedtek meg puszta feltételezésekkel, és kísérleti úton akartak megbizonyosodni állításuk helyességéről. Az eredmények azonban őket is meglepték: a vártak teljes ellentéte valósult meg. 

szerelem par

A kutatásban 25-40 év közötti párokat vizsgáltak, akiket két csoportra osztottak: az egyik csapatot egy hangulatos, otthoni környezetben berendezett társasjátékklubba vitték, ahol a sakktól kezdve a Monopoly-ig számos játék közül választhattak. A másik csoport egy festőstúdióba ment, ahol egy viszonylag egyszerű tájkép megalkotása volt a feladatuk, külön-külön. A közös játék előtt vizeletmintát vettek minden férfitól és nőtől, ugyanis a szerelemhormonnak is titulált oxitocin mennyiségét innen lehet kimutatni. Ez termelődik öleléskor, csókkor és az együttlétek alatt is. 

Mind a két csoport egy órát töltött a közös elfoglaltsággal, majd a vizeletükből ismételten mintát vettek. A vártnál jóval magasabb volt a hormon aránya azoknál a férfiaknál, akik párjukkal a festőstúdióban töltötték az időt. Második helyen a társasozó nők, harmadikon a festő nők, negyediken pedig a társasozó férfiak végeztek. Az utolsó három helyezettnél azonban nem volt olyan éles a különbség, míg a festő férfiaknál 2-2,5-szeres mennyiségben volt jelen az oxitocin. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt tapasztalták a párok

A biológiai eredmények mellett a résztvevők egy kérdőívet is kitöltöttek, hogy érezték magukat az egy órás program alatt. A tesztek alátámasztották a vizeletminta eredményeit: a párok úgy érezték, közelebb kerültek társukhoz, erősödött köztük az intimitás, szorosabbá vált a kapcsolatuk, valamint sokkal több szemkontaktus és finom érintés volt köztük, mint egy átlagos napon. A versenyhelyzet pozitívan hatott rájuk, míg a közös festéskor a párok büszkén ismerték el egymás munkáját. 

Ez a kutatás is alátámasztja, hogy ajánlott több időt és figyelmet szentelni a kettesben töltött időre. Akár olyan egyszerű játékokkal is szorosabbá lehet tenni a viszonyt, és el lehet ütni az időt, mint egy papírlapra felskiccelt amőbajáték. Sajnos egyre többször csak egymás mellett élnek a párok, keveset kommunikálnak, ez pedig törvényszerűen a kapcsolat végéhez vezet: pedig egy ilyen egyszerű, filléres és szórakoztató dologgal megelőzhető lenne, mint a közös játék.

Nézd meg ezt is - Esküvői fotók világszerte

Egy közös utazás is közelebb hoz egymáshoz. Zoe és Nick Aust 2016-ban jegyezték el egymást, tavaly pedig össze is házasodtak. A nagy nap szervezése során támadt egy különleges ötletük, melyet első randevújuk inspirált.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük