18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Társasjátékozás felnőttként: erősíti, és intimmé teszi a kapcsolatot

Rengeteg kapcsolat végét okozza, hogy a partnerek elhidegülnek egymástól. A kutatók megtalálták, mi lehet ellene a megoldás.

pár társas társasjáték kapcsolat

A párkapcsolatokban igen fontos, hogy a felek töltsenek együtt elegendő minőségi időt, ennek hiányában ugyanis könnyedén elhidegülhetnek egymástól. A közös tevékenységek viszont még erősebbé, szorosabbá tehetik a kapcsolatot.

Egyes programok még a többinél is jobban fokozzák az intimitást, és teszik intenzívebbé az érzelmeket. De nemcsak a romantikus vacsorák vagy randevúk eredményeznek boldogabb kapcsolatot: olyan időtöltések is hatékonynak bizonyulnak, melyekre nem biztos, hogy gondolnál.

A közös program, ami megerősíti a kapcsolatot

Elsőre sokan úgy gondolják, hogy a közös játék csak egy konfliktusforrás, és a versengés inkább széthúzó erő, mint összeboronáló. Így voltak ezzel a Baylor Egyetem kutatói is, azonban nem elégedtek meg puszta feltételezésekkel, és kísérleti úton akartak megbizonyosodni állításuk helyességéről. Az eredmények azonban őket is meglepték: a vártak teljes ellentéte valósult meg. 

szerelem par

A kutatásban 25-40 év közötti párokat vizsgáltak, akiket két csoportra osztottak: az egyik csapatot egy hangulatos, otthoni környezetben berendezett társasjátékklubba vitték, ahol a sakktól kezdve a Monopoly-ig számos játék közül választhattak. A másik csoport egy festőstúdióba ment, ahol egy viszonylag egyszerű tájkép megalkotása volt a feladatuk, külön-külön. A közös játék előtt vizeletmintát vettek minden férfitól és nőtől, ugyanis a szerelemhormonnak is titulált oxitocin mennyiségét innen lehet kimutatni. Ez termelődik öleléskor, csókkor és az együttlétek alatt is. 

Mind a két csoport egy órát töltött a közös elfoglaltsággal, majd a vizeletükből ismételten mintát vettek. A vártnál jóval magasabb volt a hormon aránya azoknál a férfiaknál, akik párjukkal a festőstúdióban töltötték az időt. Második helyen a társasozó nők, harmadikon a festő nők, negyediken pedig a társasozó férfiak végeztek. Az utolsó három helyezettnél azonban nem volt olyan éles a különbség, míg a festő férfiaknál 2-2,5-szeres mennyiségben volt jelen az oxitocin. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt tapasztalták a párok

A biológiai eredmények mellett a résztvevők egy kérdőívet is kitöltöttek, hogy érezték magukat az egy órás program alatt. A tesztek alátámasztották a vizeletminta eredményeit: a párok úgy érezték, közelebb kerültek társukhoz, erősödött köztük az intimitás, szorosabbá vált a kapcsolatuk, valamint sokkal több szemkontaktus és finom érintés volt köztük, mint egy átlagos napon. A versenyhelyzet pozitívan hatott rájuk, míg a közös festéskor a párok büszkén ismerték el egymás munkáját. 

Ez a kutatás is alátámasztja, hogy ajánlott több időt és figyelmet szentelni a kettesben töltött időre. Akár olyan egyszerű játékokkal is szorosabbá lehet tenni a viszonyt, és el lehet ütni az időt, mint egy papírlapra felskiccelt amőbajáték. Sajnos egyre többször csak egymás mellett élnek a párok, keveset kommunikálnak, ez pedig törvényszerűen a kapcsolat végéhez vezet: pedig egy ilyen egyszerű, filléres és szórakoztató dologgal megelőzhető lenne, mint a közös játék.

Nézd meg ezt is - Esküvői fotók világszerte

Egy közös utazás is közelebb hoz egymáshoz. Zoe és Nick Aust 2016-ban jegyezték el egymást, tavaly pedig össze is házasodtak. A nagy nap szervezése során támadt egy különleges ötletük, melyet első randevújuk inspirált.

33 különböző országban készítették el az esküvői fotóikat - Romantikus oka volt a különleges ötletnek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük