Szociopata vagy nárcisztikus? Ezek a legfőbb különbségek a két személyiségzavar közül

A szociopátiát és a nárcizmust könnyű összetéveszteni, pedig van köztük különbség.

szemelyisegzavar

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember könnyen felcímkézi azokat az embereket különböző, sokat emlegetett személyiségzavarokkal, akikkel rossz tapasztalata van, vagy akik egyszerűen csak nem szimpatikusak. Legyen szó exről, kollégáról, főnökről, könnyen dobálózunk például a szociopata vagy a nárcisztikus fogalmakkal. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy mi a különbség a kettő között.

A személyiségzavart alapvetően csakis szakember diagnosztizálhatja. Vannak azonban olyan jellemzők, amik megkülönböztetik a szociopata, illetve a nárcisztikus személyiségjegyekkel rendelkezőket.

A szociopaták és a nárcisztikusok

A szociopaták jellemzői

A szociopátia egy antiszociális személyiségzavar, amit a társadalmi kötelezettségek figyelmen kívül hagyása, valamint a mások érzéseivel szembeni közömbösség jellemez. A megtévesztés mesterei, tudják, hogyan használják fel felületes bájukat, hogy elérjék a céljaikat. Gyakran hazudnak például a munkájukról, családjukról, a pénzügyeikről, és valószínűleg igen kevés emberrel ápolnak csak szoros kapcsolatot. 

Nem törődnek mások érzelmeivel, vágyaival vagy szükségleteivel, leginkább csak arra fókuszálnak, hogy mindenáron elérjék, megszerezzék, amit akarnak - és nem számít nekik az sem, ha ártanak a környezetüknek. Elbűvölőek, karizmatikusak, ezért könnyen elnyerik mások szimpátiáját, ragaszkodását és szeretetét. Sokszor eljátsszák az áldozatot, hogy semmi se tűnjön az ő hibájuknak, és elérik, hogy a partnerük érezze hibásnak magát. Folyamatosan hazugságokat találnak ki a múltbéli tapasztalataikról és más emberekről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nárcisztikusok jellemzői

A nárcizmus fő jellemzői az önzés, az önhittség és a hiúság. Az ilyen személyiségek teljesen elégedettek a mentális és fizikai tulajdonságaikkal, a megjelenésükkel. Viszont folyamatosan jóváhagyásra és dicséretre van szükségük a környezetüktől, és a legapróbb kritika is kiborítja őket. A szociopatákhoz hasonlóan nincs lelkiismeret-furdalásuk, és sikeresek lehetnek olyan területeken, munkahelyeken, ahol arra van szükség, hogy akár mindenkin átgázolva haladjanak előre

Megtalálják a módját, hogy megbüntessék azokat, akik elutasítják őket, és gyakran leszólnak másokat, hogy felturbózzák a saját egójukat. Imádják, ha ők vannak a figyelem középpontjában, és már-már betegesen vágynak az elismerésre. A válások során jellemző rájuk, hogy kétségbeesnek, átlépik a határokat, és a következményekre való tekintet nélkül bántják a partnerüket, vagy szegik meg akár a törvényeket.

Mi a legfőbb különbség?

A legfőbb különbség a két személyiségzavar között, hogy a nárcisztikusoknak szükségük van mások elismerésére, igazolására, a szociopatáknak nem, ők ugyanis egyáltalán nem törődnek a környezetük véleményével. A szociopaták kizsákmányolják az embereket, a nárcisztikusok viszont leginkább csak azokat használják ki, akikről úgy vélik, fenyegetést jelentenek számukra. 

Olvass tovább! Így viselkednek a nárcisztikus nők

Ezek a szokások a legtöbb nárcisztikus nőre jellemzőek. Viselkedésük eltér a hasonló problémákkal küzdő férfiakétól.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük