„Kétfejű lányként” mutogatták a sziámi ikerpárt a 19. században - Millie és Christine McKoy története
Az afroamerikai sziámi ikerlányok már egészen kicsi koruk óta óriási látványosságnak számítottak. Millie-t és Christine McKoyt cirkuszokban és freak show-kban mutogatták.

millie christine cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek még a 19. században is kitaszították a társadalomból azokat, akik mások voltak, másképp néztek ki, mint ők. A sziámi ikrek például igazi látványosságnak számítottak akkoriban, és az összenőtt testvérpároknak sajnos esélyük sem volt arra, hogy normális életet éljenek.

Az afroamerikai ikerpárt, Millie és Christine McKoyt már kisbaba koruk óta mutogatták a nagyközönségnek. Cirkuszok, freak show-k állandó résztvevői voltak, és rengeteg orvosi vizsgálatot végeztek rajtuk. 

Millie és Christine a csípőjüknél összenőve születtek

Millie és Christine McKoy 1851-ben születtek Észak-Karolinában Jacob és Monemia McKoy gyermekeiként. Szüleik mindketten Jabez McKay rabszolgái voltak. Az ikrek gerincük alsó részén, medencéjüknél összenőve jöttek a világra, és már egészen pici koruktól kezdve felkeltették az emberek kíváncsiságát. Tíz hónapos korukban eladták őket ezer dollárért egy John C. Pervis nevű férfinak, aki szinte kiállítási tárgyként mutogatta a lányokat, a bevétel egy részét pedig Jabez McKaynek adta. 

Tizennégy hónappal az eladásukat követően ismét továbbadták őket: ezúttal egy Brower nevű showman tulajdonába kerültek, aki Észak-Karolina első állami vásárán állította ki őket 1853-ban. Végül Joseph Pearson Smith birtokába kerültek, aki roadshow-kra bérelte ki őket. A lányokat "The Carolina Twins" néven ismerték, és a „természet furcsaságának” tartották őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hároméves koruk körül az ikrek kiállításával megbízott showmenek egyike ellopta őket Smithtől, és Angliába vitte őket. Smith végül itt találta meg a lányokat, és pert indított, hogy visszaszerezze felügyeleti jogukat. Megnyerte a pert, és a nővérek visszatértek az észak-karolinai Wadesboróba.

„Kétfejű lányként” mutogatták őket

Smith felesége megtanította a lányokat írni, olvasni, énekelni, zongorázni és még táncolni is, sőt németül és franciául is szavaltak. Az itt megszerzett tudást bemutatták akkor is, amikor legközelebb már „Kétfejű lányként” mutogatták őket. Folyamatosan újabb és újabb cirkuszokban, freak show-kon szerepeltették őket, és rengeteg orvosi vizsgálatot végeztek egyébként rajtuk, hogy bebizonyítsák a szkeptikusoknak, a „kétfejű lány” nem átverés. 

Az 1863-as emancipáció után, bár felszabadultak a rabszolgasorból, úgy döntöttek, még egy ideig Smithéknél maradnak. Még közel harminc éven keresztül felléptek, és ismertek maradtak, 1871-ben például Angliába utaztak, és Viktória királynő előtt léptek fel. Az uralkodónő gyémánt hajcsatokat ajándékozott nekik a bemutató alkalmával. Az 1880-as években csatlakoztak Barnum vándorcirkuszához, de az évtized végén visszavonultak Columbus megyébe.

millie christine2
Fotó: Robert Abbott Sengstacke / Getty Images Hungary

Miután nyugdíjba vonultak, iskoláknak és egyházaknak nyújtottak anyagi támogatást. Az ikrek 1912-ben elkapták a tuberkulózist. Először Millie hunyt el október 8-án, 61 évesen, Christie pedig több mint 12 órával később követte őt. 

21 gyermeke született a világhírű sziámi ikerpárnak 

A 19. század elején született az az ikerpár, akiktől a sziámi iker elnevezés származik. Chang és Eng sorsa borzasztóan nehezen indult, mutogatták őket, kísérleteztek rajtuk, és sok gúnyolódást, bántalmazást kellett eltűrniük. Később életük nagy fordulatot vett, meggazdagodtak, családot alapítottak, de vissza-visszatértek a turnézáshoz anyagi okok miatt. Az egész világ ismerte őket, és kíváncsi volt rájuk, de rengetegen támadták is őket.

Képek: Instagram, Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük