A világ legcsúnyább nőjeként cirkuszban mutogatták: betegség torzította el Mary Ann Bevan külsejét

Mary Ann Bevan külseje a korban kevéssé ismert kór következményében teljesen átalakult.

Mary Ann Bevan, a világ legcsúnyább nője
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Ha manapság az ember arra gondol, hogy valaki a megjelenésével keresi a kenyerét, általában a modellek jutnak eszébe, akik szép és gyakran különleges küllemüknek köszönhetik az újabb és újabb megbízásokat. Régebben viszont nem számított ritkaságnak, hogy épp az átlagostól eltérő, furcsának, csúfnak tartott külső jegyek jelentettek pénzkereseti lehetőséget, a megözvegyült Mary Ann Bevan is ennek köszönhette, hogy el tudta tartani gyermekeit.

A nőt a világ legcsúnyább nőjeként jegyezte meg az utókor, és bár ez relatív, de 32 éves koráig kifejezetten szépnek számított. Ekkortájt kezdte észrevenni magán a változás jeleit, amelyek végül teljesen átformálták a kinézetét. Életútját napjainkban a gyermekeiért mindenre képes anya történeteként is értelmezik.

Betegség formálta át a testét

Mary Ann Bevan 1874. december 20-án született Londonban egy munkásosztálybeli családba, nyolc gyermek közül egyedüli lányként. Idősebb testvérei már korán dolgozni kényszerültek, hogy jusson élelem mindennap az asztalra. Mary gyermekkoráról, fiatalságáról keveset tudni. Egészségügyi iskolát végzett, és 1894-ben nővérként kezdett dolgozni. Kilenc évre rá feleségül ment Thomas Bevanhoz, akivel négy gyermekük született.

Közzétette: StaIma.com – 2021. június 21., hétfő

A házasságkötés után nem sokkal, 32 éves kora környékén a nő furcsa tüneteket kezdett észlelni magán. Rendellenes növekedés jeleit produkálta, és az arcvonásai is megváltoztak, idővel eltorzultak. Végig kellett néznie, hogy korábbi finom megjelenése eltűnt az ekkor még kevésbé ismert betegség, az akromegália következtében.

Miután 1914-ben tragikus hirtelenséggel, stroke-ban elhunyt a férje, egyedül maradt a gyermekekkel rossz anyagi körülmények között. Eltorzult külseje miatt elveszítette korábbi munkáját, és a fizikuma jócskán megnehezítette számára a munkakeresést is. Minden munkát elvállalt, amit csak talált, de nem tudta fedezni a család költségeit. Szorult helyzete miatt legyőzte a büszkeségét, és elindult a versenyen, ahol a világ legcsúnyább nőjét keresték. Kétes, szomorú siker, de első helyezést ért el, ez pedig valamelyest segített rendezni a pénzügyeiket. Mary története természetesen egyből a médiaérdeklődés középpontjába került, különböző lapok keresték meg fotók reményében, 1920-ban pedig munkát ajánlott neki a Dreamland Circus.

Közzétette: StaIma.com – 2021. június 7., hétfő

A cirkusz híres volt a furcsa megjelenésű fellépőkről, így a nő nem lógott ki a sorból, de a közönség sem velük, sem vele nem bánt kesztyűs kézzel. Kinevették, kicsúfolták, sőt olykor meg is verték őket, szörnyetegként tekintettek rájuk. Mary a fizetség miatt hátralévő életében fel-felbukkant az előadásokon. 59 évesen, 1933 decemberében hunyt el. A 2000-es években portréját felhasználták egy üdvözlőkártyán, ami a Blind Date (Vakrandi) című televíziós műsorra utalt, ám egy holland orvos felemelte a szavát a betegséggel küzdő nő emlékének, méltóságának védelmében, így a lap forgalmazását leállították.

Mi az az akromegália?

Az akromegália ritka, lassan kibontakozó felnőttkori betegség, hátterében a növekedési hormon fokozott termelődése áll, általában az agyalapi mirigy jóindulatú daganatának következtében. Így a fiziológiás növekedés befejeződése után az endokrin rendszer hatása alatt álló csontok és porcok tovább fejlődnek, a betegnek nagyobb cipőre, gyűrűre lehet szüksége, és idővel az arca is megváltozhat. A kór a látható tünetek mellett a hang mélyülésével, látászavarokkal, a kézben, lábban jelentkező zsibbadással, csökkent libidóval, fáradtsággal, fejfájással, menstruációs vagy merevedési zavarokkal járhat, a panaszok egyénenként eltérőek, változatosak lehetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A diagnózist követően életen át tartó kezelésre van szükség, megfelelő terápia esetén az életminőség és az élethossz is javítható, ennek hiányában viszont súlyos következményekkel, társbetegségek felbukkanásával lehet számolni. Megnő például a cukorbetegség, a csontritkulás és a daganatos elváltozások kockázata. Az érintettek gyakran szenvednek önértékelési zavaroktól, depressziótól.

Bizarr szépségversenyek a múltban

A történelem során számos tematikus rendezvény ötlete pattant ki az emberek fejéből. Voltak olyanok, melyek során a hölgyek egyes testrészeit vizsgálták, de olyanok is, amelyeket egy bizonyos téma, márka köré építettek. Ezek során a résztvevők gyakran maszkokat, szokatlan ruhákat viseltek, a róluk készült fotók pedig bejárták a netet. Képeken mutatjuk a történelem legbizarrabb szépségversenyeit.

Bizarr szépségversenyek a történelemben, amire nincsenek szavak: így nézett ki Pelenkakirálynő és Miss Gyönyörű Majom

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary,Twitter.)

Ezt is szeretjük