Szegénysorból érkezett magyar lányok lábai előtt hevert az egész világ: a Deli ikrek történetét mégis kevesen ismerik

A magyar lányok igazi szexszimbólumnak számítottak, de sosem felejtették el, honnan jöttek.

dolly-sisters-1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem ritka, hogy valaki Amerikába megy szerencsét próbálni a jobb élet reményében, sokan pedig a szórakoztatóipart célozzák meg álmaik beteljesedéséhez. Ez a múltban sem volt másként, egy magyar ikerpárnak pedig a világhírnév is megadatott. Életük mégsem volt mindig vidám.

Deutsch Rózsi és Deutsch Janka néven születtek 1892-ben Balassagyarmaton, ám a család a lányok hároméves korában Budapestre költözött, hogy meg tudjanak élni. Később nevüket Delire változtatták. Mivel az apa itt sem tudott megfelelő életkörülményeket teremteni, úgy döntött, hogy az Egyesült Államokba emigrál 1904-ben, egy évvel később pedig felesége és lányai is követték New Yorkba.

Már fiatalon meghódították a Nagy Almát

Mivel a lányok már Pesten is tánciskolába jártak, és imádtak szerepelni, így egyértelmű volt, hogy a tengerentúlon is ezt az utat folytatják. 15 évesek voltak, amikor kocsmákban kezdtek fellépni, már ekkor pénzt kerestek a fellépéseikkel. Mivel New York színpadain kiskorúként nem szerepelhettek, addig orfeumszínházakban és  vaudeville-ekben szerepeltek 1909-ig.

dolly-sisters5
Fotó: Oscar White / Getty Images Hungary

Ezután már számos színházi és revüszereppel keresték meg a csinos, egymásra tökéletesen hasonlító lányokat, a Broadway egyik legismertebb revüproducere,  Florenz Ziegfeld Jr. is leszerződtette őket két évadra. A közönség nemcsak tehetségük és szépségük, hanem elragadó személyiségük miatt is imádta őket, ezzel pedig egyre több befolyásos ember figyelmét is felkeltették.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az amerikai vaudeville-táncos, színész és komikus, Harry Fox - akinek nevéhez köthető a foxtrott tánc is - a New York-i társasági élet egyik kiemelkedő alakja volt, és a lányok népszerűsége őt sem kerülte el. Nem csak a menedzserükké vált, hanem szerelmes lett Jankába, akit 1912-ben feleségül vett. A Deli lányok karrierje ezután még sebesebben ívelt felfelé, egész Amerika színpadjain tárt karokkal várták őket. A nevüket Jennyre és Rosie-ra változtatták, és Dolly Sistersként nevezték a formációt.

A szegénysorból jött lányok nem bántak jól a pénzzel

A ’20-as években a sikernek hála már egyáltalán nem kellett nélkülözniük, ráadásul már az európai színpadokat is meghódították. A párizsi Moulin Rouge-ban is szerepeltek, a nővéreknek éjszakánként 1200 dollárt fizettek, ami akkor is sokat ért, mai árfolyamon számítva pedig 4 millió forintot jelentett. A lányok azonban nemcsak művészetükkel váltak ismertté Európában, hanem a szerencsejáték iránti rajongásuk híre is sok helyre eljutott. Imádták a kaszinókban múlatni az időt, de lóversenyeken is gyakran megfordultak, ám nemcsak sokat kockáztattak, de rengeteg pénzt nyertek is.

dolly-sisters2
Fotó: ullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Főként Janka vált legendássá hatalmas nyereményei miatt, egy este Cannes-ban 4 millió frankot nyert, amelyet ékszerekre költött, ezután pedig további 11 millió dollárt nyert. Az elképesztően magas összegek mellett volt, hogy 100 ezer dollárt nyert a lóversenypályán, 500 ezer dollárt kártyajátékkal és 200 000 dollárt ruletten. Janka a pénzből Párizsban üzletet nyitott, majd egy kastélyt is vásárolt Franciaországban.

Egy fényesen tündöklő karrier vége

1927 elejére a Dolly Sisters népszerűsége csökkenésnek indult, hiszen a nővérek több időt töltöttek a szerencsejátékkal, mint a fellépésekkel. Az európai turnék során többször is hazatértek, Janka pedig két magyar kislányt is örökbe fogadott. Mivel már ők is úgy érezték, hogy belefáradtak a szereplésbe, 1929-ben, 37 évesen nyugdíjba vonultak, és családi életükre koncentráltak. Rózsi háromszor, míg Janka kétszer házasodott meg, minden esetben gazdag férfiakkal, így a megélhetés miatt egy percig sem kellett aggódniuk.

dolly-sisters4
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Sajnos a tragikus események sem kerülték el őket, Janka 1933-ban súlyos autóbalesetet szenvedett, arcát többször is plasztikai műtétekkel próbálták rekonstruálni. Az orvosi kiadások megfizetésére eladta ékszerkollekciójának egy részét. Miután a pénzügyi bevételeinek többsége megszűnt, egy londoni mágnás, Harry Gordon Selfridge fizette az orvosi kezelését, akivel ugyan soha nem házasodott össze, de szeretői viszonyt tartottak fenn.

dolly-sisters3
Fotó: ullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Az autóbaleset után Janka depressziós lett. Az állapota fokozódott, amikor megmaradt ékszereit is kénytelen volt 1936-ban egy árverésen eladni. Kilenc év külföldi élet után visszatért az Egyesült Államokba, amikor Rózsi meghívta, hogy éljen vele és akkori férjével. Nem sokkal később lányaival Hollywoodba költöztek, ám lelki problémáival ezután sem tudott megbirkózni, így 1941-ben, 49 évesen felakasztotta magát. A húga halálát követő években Rózsi visszavonult a közélettől, Magyarországon is sokat jótékonykodott a gyerekekért. 1962-ben ő is megpróbált saját kezűleg véget vetni az életének, ám ez nem sikerült neki, végül 1970-ben hunyt el színroham következtében New Yorkban.

A magyar színésznő, akibe fél Hollywood szerelmes volt

Férfiak milliói rajongtak Bánky Vilmáért, a Hollywoodban befutott magyar színésznőért.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük