5 gyakori jel, hogy az egyik fél szexuálisan frusztrált a kapcsolatban: hogyan javítható a helyzet?
Akár szexmentes kapcsolatot is eredményezhet a szexuális frusztráltság. Fontos odafigyelni a problémára.

par agyban
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szexuális frusztrációt bárki megtapasztalhatja időközönként, és akár a legboldogabb kapcsolatokban is megjelenhet a nehezebb időszakok során.

Ez a szexuális élettel való elégedetlenséget jelenti, ami Jessica Cline szexológus szerint akár mennyiségi, akár minőségi problémák miatt is kialakulhat. Előfordulhat, hogy az egyik fél kevesli az együttléteket, de az is, hogy a szeretkezések gyakoriságában nem talál kivetnivalót, hanem inkább azok milyenségével akad gondja, ez okoz számára csalódást. Bármi is áll azonban a jelenség hátterében, fontos odafigyelni rá, ugyanis hosszú távon súlyos károkat okozhat a viszonyban.

A szexuális frusztráltság jelei

Néhány viselkedés erre a problémára utal, sokan mégsem gondolnak rá. Az elégedetlenség gyakran eredményez állandó veszekedéseket, a szerelmesek ilyenkor a feszültség miatt szinte minden apróságon összekapnak. Hajlamosabbak egymásban csakis a rosszat látni, ingerlékenyebbé válnak, és felnagyítják a kisebb gondokat is. Jellemző még, hogy az egyik fél többször igyekszik megérinteni társát, gyakran szóba hozza a szexet, erről faggatja a másikat, erre tereli a beszédtémákat, mindezek mellett pedig a fokozott pornófogyasztás is árulkodó jel lehet. Ami ugyanis a kapcsolatából hiányzik, azt a felnőttfilmekkel akarja pótolni az illető. Az sem ritka azonban, hogy a szexuális frusztrációt egyes pótcselekvések jelzik, például az állandó nassolás vagy az alkoholfogyasztás.

par agyban
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Mi áll leggyakrabban a jelenség hátterében?

Ashley D. Sweet pszichoterapeuta szerint az egyik leggyakoribb kiváltó ok a kommunikációs nehézség. Az emberek sokszor nem képesek megnyílni egymás előtt a vágyaikról és az igényeikről, így azok nem teljesülnek, ez pedig frusztrációhoz vezet. Beszélgetés nélkül a szexuális szükségletek kielégítetlenek maradnak, ami eltávolodást, a viszony romlását eredményezi. A felek ilyenkor egy idő után abbahagyják a próbálkozást, a kezdeményezést, kapcsolatuk pedig szexmentessé válik.

A jelenség hátterében emellett állhatnak még egészségügyi, érzelmi és önbizalmi problémák, libidókülönbség, stressz, szorongás, de bizonyos káros gondolatok, meggyőződések is. Sokan úgy hiszik például, hogy többet kellene szexelniük, de rengetegen azt is gondolják, hogy barátaik sokkal gyakrabban bújnak ágyba, mint ők, és ez is feszültséget okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan javítható a helyzet?

A frusztráció néhány esetben a problémák rendeződésével magától is elmúlhat, de pár dolog segíthet is a probléma megoldásában. Rövid távon a rendszeres maszturbáció is javít a helyzeten, ha pedig a felek közti távolság az akadály, érdemes kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket, és bevetni a messengert vagy a videóhívást a szex alternatívájaként. Ideiglenesen a figyelemelterelés, a meditáció, a mozgás és a kikapcsolódás szintén beválhat, ám egy kapcsolatban természetesen a hosszú távú megoldásra kell fókuszálni.

A fizikai érintések sűrűbbé tétele, az intimitás fokozása szorosabbá teszi a kapcsolatot, és gyakoribb együttléteket eredményezhet, ezek mellett azonban a kommunikációra kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Az a legfontosabb, hogy a felek képesek legyenek beszélni a vágyaikról, meg tudják osztani a másikkal a gondolataikat, érzelmeiket, méghozzá anélkül, hogy kínosan éreznék magukat, vagy összevesznének. Ha megnyílnak igényeikkel kapcsolatban, akkor sokkal nagyobb esély van rá, hogy azok teljesüljenek, a szex pedig gyakoribbá váljon.

Ha nem a mennyiség, hanem a minőség okozza a frusztrációt, érdemes azt is kipróbálni, hogy az együttlétek során a felek nem az orgazmusra, hanem mindig az adott pillanatra, az érintésekre, az érzésekre koncentrálnak. Így megszűnik az a feszültség, amit a csúcsra jutás gondolata szülhet, és mindketten jobban át tudják adni magukat egymásnak, a gyönyörnek. És bármilyen meglepő is, az orgazmus is könnyebben jön majd.

Ha azonban semmi sem működik, és a frusztráció minden beszélgetés, próbálkozás ellenére is fennáll a kapcsolatban, érdemes pszichológushoz, párterapeutához fordulni, aki segíthet megoldani a problémát.

Intimitást fokozó szexpózok

Dr. Holly Ritchmond pszichológus és szexterapeuta a szerelmet fokozó szexpózokat ajánl azoknak, akik növelnék kapcsolatukban az intimitást. A testtartások, amiket együttlétek során választanak, lehetőséget adnak, hogy testi érzékelésen túl is kapcsolódhassanak a felek.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük