4 szexmúzeum, ahol mindent megmutatnak
Az erotikának nem kell a sötét hálószobákban rejtőznie. Íme, négy hely, ahol a szex minden részletét láthatod!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szex az élet egyik legalapvetőbb velejárója, mégis mindig igyekszünk sötét hálószobákban megőrizni forró titkainkat. Még ma is kicsit szégyellnivaló, ha valaki egy gyanúsan sötét kirakat mögött megbújó szexshopba oson be, a pornógyűjtemények pedig többnyire csak a hivatalosan vállalható filmek sora mögött kapnak helyet a DVD-állványokon.

Pedig a szexben nincs semmi arcpirító, és a gyönyörhöz hozzá tartozik a gátlástalanság. A legörömtelibb mindennapi tevékenység miért ne lehetne a kultúra része? Ismerd meg a legbevállalósabb helyeket, ahol mindez megvalósult, és az igényes szexet nem rejtik tilalmasan sötét zugokba. Íme, Európa legszabadosabb szexmúzeumai!

Amszterdam - Vénusz temploma

Nem meglepő, hogy a világon először Amszterdamban feledkeztek meg a szexuális tabukról. A jelenleg is működő vöröslámpás negyedéről híres városban 1985-ben nyitotta meg kapuit a buja Sex Museum, ahol senkinek nem kellett pironkodva elfordulnia egy vibrátor láttán, nem is tudott volna hova mellesleg, mert rögtön szembetalálta magát egy másikkal. Az egyik leglátogatottabb intézmény azonban nem egyszerűen a kíváncsi szemek elé hozza a szexet, de a világon először azt is megmutatja, hogy az erotika korántsem bűnös dolog, és a gátlások nélküli élvezet nem szükségszerűen fonódik össze az alvilággal.

Bár voltak idők, amikor az erkölcsös élet egyet jelentett a szex háttérbe szorításával, a Vénusz-templomként is emlegetett múzeum gazdag tárlata bizonyítja, hogy az erotika mindig is izgatta az emberek fantáziáját: a szexualitás történelmének legbujább képei, tárgyai és kazettái egészen a közelmúltig tanúskodnak arról, hogy semmilyen módon nem szégyen a gyönyörnek hódolni.

Berlin - Beate Uhse múzeuma

Beate Uhse minden idők legmerészebb asszonya, akinek nevét az egyik legnagyobb szexshop lánc viseli. Nem véletlen, ugyanis a hölgy a második világháború után búcsút intett a repülésnek, és elsőként nyitott erotikus boltot, ahol a vágyfakasztó kellékek végre mindenki számára elérhetővé váltak. 1996-ban régi álma vált valóra, amikor Berlinben megalapult a Beate Uhse Erotikus Múzeum.

A erotika német intézménye elválaszthatatlan alapítójától, aki remekül felismerte, hogy a szex üzlet, emellett azonban az egykori pilótanő azért is megküzdött, hogy az alantas gyönyörök igényesen kerülhessenek reflektorfénybe. Szexi vállalatát ma már jegyzik a tőzsdén, miközben múzeuma a 16. századtól kezdve vonultatja fel a szextörténelem legemlékezetesebb állomásait. Bár a kiállítás koncepciója kissé ellentmond a szerepének, a tárlat ugyanis a harmadik emeletről indul, és lefelé folytatódik, a mélybe hatoló ív pedig nem éppen a dicsőséges modern erotikára utal. Tény, hogy a szexualitás a gátlások oldódásával nyersebb lett, de még mindig arról szól, ami évszázadokkal ezelőtt művészeti témává tette, vagyis a gátlástalan gyönyörről.

Prága - A legvadítóbb játékszerek

Ahol ma még égnek a piros lámpák, többnyire szexmúzeum is található: ebben Prága sem marad el az élvonaltól. Sőt, Európa legbevállalósabb kiállítása található az itteni Sex Machines Museumban, ami a szexualitás története helyett inkább az eszközökre koncentrál.

Ami pedig a női gyönyört illeti, a tárgyak tanúsága szerint már az elemes vibrátorok előtt is igen leleményes örömszerző eszközök léteztek. A két végén műpénisszel ellátott libikókától kezdve egészen a legvadabb nemi ékszerekig minden megtalálható, ami azt a célt szolgálja, hogy a szex még élvezetesebb legyen.

Nem is gondolnád, hogy a nagy találmányok évszázadában a tudományos eredmények mellett mennyi kendőzetlenül erotikus szerkezettel lettünk gazdagabbak. A szexnek régi hagyománya van, és Prágában megbizonyosodhatsz róla, hogy a mai szexhinták és különböző kütyük semmivel sem vadabbak, mint a régi gyönyörfokozó eszközök.

London - Amora, a szexakadémia

A 2007-ben nyílt Amora Sex Academy célja, hogy bebizonyítsa, a szex, vagyis szerelem legbujább megnyilvánulási formája nem csak a pornón keresztül mutatható be. Sokan úgy gondolják, nem illendő róla beszélni, pedig a bujaság képei ott vannak a kifutókon, a reklámplakátokon és visszaköszönnek a filmekben is.

A szexualitás ugyanakkor mindennapi része az életünknek és meghatározza az emberi kapcsolatokat. Az erotika történetének megismerésével tehát nem a fetisizmus és a perverzió mocsarába ugrasz fejest, hanem közelebb kerülhetsz a kultúra egy gátlástalan, színes és nagyon emberi szeletéhez. Az Amorában az erotika sötét pillanatai helyett a csillogást láthatod, amit nem érdemes szégyellni és takargatni.

A szex bizonyos szinten az intimitás nyelve, de az erotikus tárgyak nyilvánosság elé tárása nem jelent egyet azzal, hogy az ember legbensőbb titkait csupaszítja le.

A bujaság történelmét fontos ismerni, ha ugyanis ezek a tárgyak szem előtt vannak, az abban is segíthet, hogy a bátortalanabbak is foglalkozzanak szexuális problémáikkal. A szex ma már nem tabu, ezt pedig érdemes kihasználni, hiszen a nemi élet a párkapcsolatokra is hatással van.

Ezt is szeretjük