18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Egy helyzet, amikor fontos lenne, hogy elmenj WC-re - Nem is gondolnád, mennyire

Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász elmondta, miért.

Talán már hallhattál róla, hogy szex után érdemes elmenni pisilni, de az okát nem biztos, hogy ismered. Az együttlét után az intim területen maradó baktériumok húgyúti fertőzést, illetve hólyaghurutot okozhatnak. A kellemetlen betegségről és megelőzéséről dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

A hólyaghurutról

- Mi a hólyaghurut?

- A húgyúti fertőzéseket két nagy csoportra osztjuk, alsó és felső húgyúti fertőzésekre. Az alsó húgyúti fertőzések közé tartozik a húgycső és a húgyhólyag fertőzéses eredetű gyulladása, az utóbbit nevezzük felfázásnak vagy hólyaghurutnak.

- Mik a tünetek?

- A leggyakoribb tünetek a gyakori vizelési inger, a fájdalmas, égő, csípő érzés vizeletürítés közben. Ehhez társulhatnak alhasi görcsök és kellemetlen szagú, sötét színű, véres vizelet.

A hólyaghurut kialakulása

A betegség elkerülése érdekében először is érdemes megismerkedni vele közelebbről. A hólyaghurut kialakulása kevesek számára egyértelmű.

- Hogyan alakul ki a betegség?

- Az esetek legnagyobb részében a gyulladást egy bizonyos bélbaktérium, az E. coli okozza. Ez a baktérium normál esetben is ott lehet a végbéltájékon, és sokszor bejut a hüvelybe is. Mivel mindkét testnyílás nagyon közel van a húgycsőhöz, a baktérium mindkét irányból könnyen bekerülhet, és a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba jutva, majd ott elszaporodva gyulladást okozhat.

- Vannak a kockázatát növelő tényezők?

- Ha az immunrendszer le van gyengülve, vagy valamilyen más hajlamosító tényező - például cukorbetegség - áll fenn, ennek még nagyobb az esélye.
Nőknél azért gyakoribb a kórkép, mert a női húgycső a férfiakénál lényegesen rövidebb, csupán 2-4 centiméter, így a baktériumok útja a húgyhólyagig lényegesen rövidebb.

A betegség megelőzése

Ha betegségről van szó, a legfontosabb dolog a megelőzés, hiszen némi plusz odafigyeléssel elkerülhető lehet, hogy kialakuljon a baj.

- Hogyan kerülhető el a betegség?

- Több lehetőség is van, amivel a hólyaghurut kockázatát csökkenthetjük. Az egyik ezek közül a megfelelő higiéniás szabályok betartása. A rendszeres tisztálkodással csökken a szemérem- és végbéltájékon lévő kórokozók száma. Fontos, hogy székletürítés után a tisztálkodás mindig a hüvely felől a végbél felé - vagyis elölről hátra - történjen, hogy ne sodorjuk be a székletből származó kórokozókat a hüvelybe és a húgycsőbe.

Az egészséges hüvelyflóra fenntartása szintén fontos. Sokszor látjuk, hogy a hüvelyflóra rendezésével akár hosszú ideje visszatérő húgyúti fertőzések is véglegesen megszűnnek.

Szexuális együttlét után minél előbb menjünk el pisilni, mert szex közben szintén nagyobb számban kerülhetnek kórokozók a húgycsőbe.

Igyunk sok folyadékot, hogy a gyakori vizeletürítéssel folyamatosan “kimossuk” a húgyhólyagból a kóros baktériumokat. Emellett téli időszakban a derék- és csípőtájékot mindig tartsuk melegen, mivel ennek a területnek a lehűlése mellett az immunrendszer nem tud kellő hatékonysággal működni, így aki hajlamos a felfázásra, felejtse el hidegben a rövid dzsekiket - válaszolta dr. Oláh Orsolya.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A betegség kezelése

Sajnos előfordulhat, hogy elővigyázatlanságból vagy szerencsétlen véletlen folytán mégis kialakul a hólyaghurut. Szakértőnktől erre az esetre is kértünk tanácsot.

- Mit kell tenni, ha valakinek hólyaghurutja van?

- Enyhe esetben elég a bő folyadék és a megfelelő gyógyteák fogyasztása, mint a tőzegáfonya, a medveszőlőlevél, a cickafarkfű és társaik. Fokozottabb tünetek esetében javasolt szakemberhez, elsősorban urológushoz, de akár nőgyógyászhoz is fordulni, ilyenkor a megfelelő terápia egy néhány napos antibiotikum-kezelés. A kezelés nélküli esetekben kialakulhatnak maradványtünetek, visszatérő fertőzések, de a fertőzés akár felszállhat a vesékig is, így tényleg fontos a panaszokkal felkeresni a szakembert.

- Sokak esetében vissza-visszatér a baj, az miért lehet?

- Egyes esetekben a kórokozó tartósan megtelepedhet a húgyhólyagban, és tünetmentesség esetén is kimutatható a vizeletből. Ha a kórokozó elszaporodásához kedvező feltételek állnak fent, a gyulladás fellobbanhat, újra és újra kiújulhat. Emellett hajlamosító tényező egy felborult hüvelyflóra, a tartós vizeletpangás kevés folyadékfogyasztás vagy ritka vizeletürítés esetén, vagy a baktériumoknak kedvező cukor jelenléte a vizeletben cukorbetegség esetén.
Menopauzában az ösztrogénhiány miatt mind a hüvely, mind a húgycső nyálkahártyája elvékonyodik, ami szintén kedvez a kórokozók megtelepedésének, ezen segíthet a helyi vagy szisztémás ösztrogénpótlás.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük