18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Miért tűnik el a szex a tartós kapcsolatokból? A 10 leggyakoribb ok a pszichológus szerint

A pszichológus szerint nem csak az időhiány vagy az unalom okozza a szex eltűnését a kapcsolatból. Ezeken kívül is számos oka lehet az együttlétek elmaradásának.

par problema agyban

A hosszú távú kapcsolatokban természetes módon változhat a vágy, csökkenhetnek az együttlétek, és időnként hullámvölgyek jellemezhetik a szexuális életet. Mindezzel nincs is probléma, ha a felek foglalkoznak a témával, és igyekeznek egyensúlyban tartani a helyzetet, ám sokan ezt túl kényes, túl érzékeny témának tartják, és nem fordítanak elég időt, figyelmet az intimitásra. Ebben az esetben viszont nem ritka, hogy teljesen eltűnik a szex a tartós szerelmekből.

Barbara Greenberg klinikai pszichológus több mint 21 éve dolgozik a szakmában, és most a Psychology Today oldalán árulta el saját tapasztalatai alapján, hogy milyen okok húzódnak meg a leggyakrabban amögött, ha elmaradnak a szeretkezések. A legtöbben ezek miatt hagynak fel a szexszel a régóta együtt élő párok közül a szakértő szerint.

Félelem

A pszichológus szerint sokan félnek attól, hogy rájönnek, párjuk már nem találja őket vonzónak, vagy attól, hogy megcsalja őket, valamint az elhagyástól is. Ha a hasonló félelmek uralják a kapcsolatot, akkor nem csoda, hogy nem indul meg a beszélgetés, nem tesznek fel egymásnak kérdéseket, és nem is vágynak az együttlétekre.

Csak partnerséggé alakuló viszony

Az is előfordul, hogy a felek közti szerelem idővel egy üzleti partnerséggé, megállapodássá alakul, mely során együtt dolgoznak egy olyan élet, illetve életmód fenntartásán, amire mindketten vágynak, amire mindkettőjüknek szükségük van. A romantika és a szexualitás ilyenkor gyakran nem része az „üzletnek”, és a pár tagjai a pénzről beszélnek, de a szexről nem.

Kimerültség 

A munka, a gyermeknevelés, esetleg az idősödő szülők közt egyensúlyozva a szeretkezés gyakran nem szerepel a prioritások közt. Nehéz gondolni rá, foglalkozni vele, csinálni pedig főleg, ha az ember mindig fáradt, kimerült, és szinte semmi energiája nem marad.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Önbizalmi problémák

Az évek során mindenki teste változik, legyen szó akár a gyermekvállalás, akár az öregedés vagy a hízás, a kevesebb mozgás okozta átalakulásokról. Bármi is az oka, ha valaki nem tud megbarátkozni a külsejével, nem tudja megszeretni önmagát, az valószínűleg nem is akar meztelenre vetkőzni a párja előtt, aki már látta évekkel ezelőtt is, amikor még elégedett volt magával.

Kellemetlenség, fájdalom szex közben

A pszichológus elárulta, bárki tapasztalhat kellemetlenséget szex közben, de neki általában az idősebb korosztály számol be hasonlóról, akik aggódnak a hüvelyszárazság és a fájdalom miatt. Sokan szégyellik, nem szívesen beszélnek róla még a nőgyógyászukkal sem, és inkább kerülik a szexet. Ilyen esetben pedig fontos orvoshoz fordulni.

par agyban
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Unalom és harag

Az újdonság hiánya, a megszokott szexuális rutin szintén megöli a vágyat, és hozzájárul ahhoz, hogy a szex elveszítse a vonzerejét a felek szemében. De nemcsak az unalom, hanem a harag is tönkreteheti az intimitást. Az a személy, aki dühös a párjára, nem valószínű, hogy romantikus fizikai kapcsolatba szeretne kerülni vele. A pszichológus hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy a felek feloldják a konfliktusokat, a neheztelést, különben ez az életük minden területére átterjed, a szexuális életet pedig különösen a földbe döngöli.

Bizalmi problémák a megcsalás után

Előfordulhat, hogy a megcsalás után a másik fél elméletileg megbékélt, mégsem tudott igazán stabilra visszaállni a bizalom a kapcsolatban az affért követően. És sokan nem akarnak bensőséges viszonyba kerülni olyannal, akiben nem bíznak meg teljesen, így nem csoda, ha elmaradnak az együttlétek.

Szülői ellentétek

A szakértő elárulta, gyakran látja azt, hogy az egyik partner megengedőbb, a másik pedig szigorúbb szülő. Ennek köszönhetően nemcsak a családi élet, hanem a pár viszonya is feszült lesz, hiszen a felek folyton arról vitatkoznak, hogyan is neveljék a kicsiket.

Rossz higiénia

A hosszú kapcsolatokban a pár tagjai hajlamosak elengedni magukat, és akár a higiéniát is egy kicsit háttérbe szorítani, ám ez egy rendkívül kényes téma. Ha elmarad a fogmosás vagy a zuhanyzás a lefekvés előtt, az biztosan nem hozza meg a kedvet az együttléthez.

Ha a szerelem megvan, de a vágy eltűnt

Szinte minden hosszú távú kapcsolatban előfordulnak olyan időszakok, hogy egy kicsit alábbhagy a vágy, vagy ritkábbak lesznek az együttlétek. Azonban ha ez a helyzet tartóssá válik, teljesen eltűnik a szenvedély, és a felek annak ellenére, hogy szeretik, mégsem kívánják egymást, az komoly veszélyt jelent a viszonyra. De mi ennek az oka? Mit lehet ilyenkor tenni? Hogy lehet megoldani a problémákat és megmenteni a párkapcsolatot? Sákovics Diana pszichológust kérdeztük erről.

(Képek: Getty Images.)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük