18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Miért reggel akar szexet a férfi a leginkább, és miért este a nő? Oka van a különbségnek

Íme, a magyarázat arra, miért ébrednek a férfiak erős szexuális vággyal, a nők pedig miért nem.

Férfi reggel vágyik a szexre

A legtöbb párkapcsolatban feltűnik a feleknek az a különbség, hogy, míg a férfiak a legtöbbször magas libidóval ébrednek, és erős vágyat éreznek reggelente, a nőknek általában semmi kedvük a szexhez alvás után, és inkább este erősödik fel a szeretkezés iránti igényük.

Ez a jelenség nem egyéni tulajdonság, a legtöbbeknél így van, méghozzá nem véletlenül. Megvan rá a tudományos magyarázat, az ok pedig a hormonváltozásokban keresendő.

Ezért magas reggel a férfiak libidója

A férfiak tesztoszteronszintje még az ébredés előtt az egekbe szökik, ekkor 25-50%-kal több, mint a nap más szakaszaiban. Ez azért van, mert az agyalapi mirigy - ami szexhormonok kibocsátásáért felelős - működésbe lép már este, lefekvéskor, és folyamatosan csak egyre több hormont termel. És, mivel a férfiaknál már egy kis mennyiség is vágykeltő hatású, a nagy dózis még erősebb eredményt hoz. Ez okozza az általában heti kétszer-háromszor előforduló reggeli merevedést és a magas libidót.

Az ébredés után és a nap folyamán azonban a tesztoszteronszint csökken, ehhez pedig a stresszhormon, a kortizol növekedése is hozzájárul. Minél nagyobb megpróbáltatásokkal kell szembenéznie valakinek, annál kisebb lesz a libidója. A férfiaknál azonban a tesztoszterontermelés továbbra sem lesz drasztikusan alacsony, hanem nagyjából 90 perces periódusokban váltakozik: emelkedik és csökken. Ha pedig egy vonzó nővel találkoznak napközben, az agyuk rögtön reagál, és endorfint bocsájt ki, ami szép lassan ismét tesztoszteronemelkedést okoz.

Nagyjából este 6 óra körül azonban ez a szint egyre csak esni kezd, bár az esti edzés egy kicsit megdobhatja a libidójukat. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a szeretkezés iránti vágyuk radikálisan lecsökken, csupán azt, hogy kisebb lesz, mint a korai órákban. A szexhormonszintjük nagyjából este 9-10 óra körül a legalacsonyabb, de ez nem azt jelenti, hogy nemet mondanak a nő kezdeményezésére, mert a vágyuk a párjuk hatására újra az egekbe szökhet. Aztán pedig az alvás után az egész folyamat kezdődik elölről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Miért este vágynak leginkább a szexre a nők?

A nők esetében viszont teljesen másképp alakul ez a körforgás. Az ő szervezetük is termel éjszaka tesztoszteront, ám jóval kisebb mennyiségben, ráadásul az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyban is tartja. A libidójuk pedig általában az ébredéskor és utána egy-két órával a legalacsonyabb. Magasabb hormonlöketre van szükségük ahhoz, hogy hangulatba kerüljenek, illetve náluk nem naponta történik a nagyobb változás a hormontermelésben, hanem havi ciklusokban.

A munkanap alatt a stressz-szint náluk is közbeszól, és elnyomja a szexhormonokat, este 6 körül viszont ezek szintje emelkedni kezd, amire a kutatások szerint egy edzés vagy egy kis zene még inkább rásegíthet. Ahogy a férfi tesztoszteronja 9-10 óra körül a mélyponthoz közeleg, a nőé épp a csúcsponton van. Ezáltal sokkal vonzóbbnak érzi magát, és a szex, illetve partnere iránti vágya is megnő. 11 óra, illetve lefekvés után viszont fokozatosan újra csökkenni kezd.

A szex hatása a testre

A szeretkezésnek és az orgazmusnak rengeteg pozitív hatása van a szervezetre. Egy szakértő most elárulta azokat, amelyekről még biztosan nem hallottál.

A rendszeres és jó szex 10 meglepő hatása, amikről még biztosan nem hallottál

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük