IV. György különös ajándéka törvénytelen feleségének: az ijesztő szemminiatúra a szerelem záloga lett
Furcsa szokás terjedt el a 18. századi Angliában, a szerelmesek a saját szemükről festetett képeket tartalmazó apró ékszereket ajándékoztak egymásnak.

cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak helyzetek, amikor az ember úgy érzi, egy csokor szép virág, esetleg néhány kedves bók már nem elég a romantikus érzelmek kifejezésére. 

Az elvarázsolt szerelmesek már a múltban is kifejezetten kreatív megoldásokkal örvendeztették meg partnereiket. 1785-ben a walesi herceg, a későbbi IV. György valószínűleg mindenkin túltett találékonyságban, amikor a saját szeméről készült miniatűr portrét küldte el szerelme, Maria Anne Fitzherbert számára. 

Törvénytelen frigy

Amikor Maria Fitzherbert kibontotta a Györgytől kapott levelet, arra valószínűleg nem számított, hogy egy ijesztően élethű szem bámul majd vissza rá. A brit herceg fülig szerelmes volt, mindemellett pedig kétségbeesett is, hiszen a királyi ház nem fogadhatta el a hat évvel idősebb, katolikus, kétszeresen is megözvegyült nőt mint a jövendőbelijét. 

IV. György és Maria Fitzherbert
IV. György és Maria Fitzherbert
Fotó: Wikipédia/Közkincs

A két fiatal egy évvel korábban találkozott, a herceg a 20 éves volt, a nő pedig, épp maga mögött hagyva a gyászt, újra megjelent a londoni társasági életben. A férfi egyből beleszeretett, és nem törődve a nehezítő körülményekkel, megkérte Fitzherbert kezét, aki ekkor jobbnak látta elhagyni az országot.

A hajthatatlan herceg szívhez szóló levél és újabb házassági ajánlat kíséretében küldte el neki az addig merőben szokatlan ékszert, amely egyszínű háttér előtt ábrázolta a jobb szemének pontos mását. Hogy mindezt hogyan fogadta az asszony, nem ismert, ám kicsivel később, 1785. december 15-én a nő londoni házában megtartották a titkos esküvői ceremóniát.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A frigy törvénytelennek számított, hiszen nem kérték hozzá a király jóváhagyását. A törvény értelmében a katolikus házastárs miatt a herceg elveszítette volna jogát a brit trónra.

A szerelem furcsa zálogai

Fitzherbert szeméről szintén készült egy apró kép, amit a férje, bármerre is járt, magával vihetett. Nem ők voltak az egyedüliek, akik ilyen módon mindig maguknál hordták kedvesük tekintetét. A 18. századi Angliában egyre elterjedtebbé vált a szokás, ám a furcsa szerelmi zálogok kevesebb mint fél évszázadig voltak divatban. A kisméretű, elefántcsontra készített festményeket értékes foglalatokkal látták el, drágakövekkel egészítették ki, és gyűrűkként, brossokként hordták, esetleg eldugták a zsebük mélyén. A hátoldalukba olykor még hajtincset is rejtettek. A fennmaradt példányokat titokzatosság lengi körül: ritkán ismert, hogy kinek a szemét ábrázolják, illetve ki festette őket.

Az 1820-ban megkoronázott IV. György egyes vélekedések szerint haláláig Fitzherbertet szerette, bár különváltak útjaik, és többször megvetően is nyilatkozott róla. A király számos szeretőt tartott, 1795-ben pedig elvette az édesapja által kiválasztott Braunschweig-Wolfenbütteli Karolinát, valószínűleg azért, hogy III. György kifizesse a felhalmozott adósságait. A házastársak mindössze egy évet töltöttek együtt.

IV. György 1830-ban, közvetlenül a halála előtt azt kérte, hogy a Fitzherbert szeméről készített miniatúrával a nyaka körül temessék el. 

A történelem leghíresebb szeretői

A történelem során sokáig teljesen elfogadott volt az uralkodók, illetve a férfiak hűtlensége, de az sem volt ritka, hogy az asszonyok kacsintgattak félre. Ismerd meg a szerelem legnagyobb mestereit, akik románcaikkal írták be nevüket a történelembe.

(Borító- és ajánlókép forrása: Wikipédia/Közkincs)

Ezt is szeretjük