Mérgező személyiségek, mégis ellenállhatatlanok a nők számára - Ezért vonzódnak sokan a rosszfiúkhoz a szakértők szerint

Nem csak azért olyan vonzóak a rosszfiúk, mert elképesztően magabiztosak és sármosak. Több ok is húzódik a jelenség mögött.

ferfi cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különleges vonzerővel és sármmal rendelkeznek, izgalmasak, titokzatosak, úgy csavarják az ujjuk köré a nőket, hogy sokszor nem is próbálkoznak, borzasztóan problémásak, és sok fájdalmat okoznak partnereiknek - ilyenek a rosszfiúk, akiktől mindenkit óva intenek a családtagjai és a barátai. Mégis kevesen képesek ellenállni nekik, még akkor is, ha az ember tisztában van azzal, hogy mekkorát csalódhat, és mennyire rosszul járhat velük.

A „rosszfiújelenség” a filmekben és a sorozatokban is rendszeresen megjelenik, csak ott a férfiak általában a sztori végére megváltoznak, megjavulnak a nagy szerelem, vagyis nagyrészt a női főszereplő kedvéért. A valóságban viszont ez a legtöbbször nem így van. 

A rosszfiúk személyiségére gyakran jellemzőek a sötét triádnak nevezett hármas - a pszichopátia, a machiavellizmus és a nárcizmus - tulajdonságai, és képesek a hatalmukba keríteni a nőket. De miért is van ez? Szakértők véleményét vettük sorra.

Ezért vonzódnak a nők a rosszfiúkhoz

Biológiai oka is van

Michael R. Cunningham, a Louisville-i Egyetem professzora és pszichológusa szerint az ilyen férfiak szervezete több tesztoszteront termel, ami a fokozott szexualitáshoz kapcsolódik, és aminek köszönhetően merészebben, bátrabban viselkednek másoknál. Madeleine A. Fugère az Eastern Connecticut State Egyetem pszichológiaprofesszora pedig hozzátette: gyakran lázadók és érzelmileg elérhetetlenek.

A szakértő szerint a nők a menstruációs ciklusuk közepén, akkor, amikor a legtermékenyebbek, jobban vonzódnak az erőteljesen maszkulin tulajdonságokkal rendelkező partnerekhez. Méghozzá tudattalan, evolúciós okokból: ezeknek a férfiaknak ugyanis jobb génjeik lehetnek.

Bizalmi, önértékelési problémák

Jeremy Nicholson pszichológus többek közt azt is megemlítette, hogy a rosszfiúkat választó nőkre jellemző lehet, hogy nehezen bíznak meg a partnereikben, különösen mélyebb érzelmi intimitás esetén, gyakran alacsony az önértékelésük, és a rövid távú szexuális vonzalom az, amire vágynak - vagy épp azt gondolják, hogy csak ezt érdemlik meg.

Nem kell „jókislánynak” lenni mellettük

Robyn McKay pszichológus és a Smart Girls in the 21st Century című könyv társszerzője szerint a lányok számos különböző tulajdonságai közül az egyik a lázadás. Ezt rendszeresen elfojtják gyermekkorban, mivel a nőket úgy nevelik, arra szocializálják, hogy engedelmesek, kellemes személyiségűek legyenek. Ha viszont egy lány nem engedheti a felszínre a valódi énjét, nem tudja kifejezni azt, ami benne van, akkor a rosszfiúkhoz való vonzódással is a lázadását mutathatja. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sarah Melancon szociológus és klinikai szexológus hozzátette: azokhoz a tulajdonságokhoz vonzódunk, amiket magunknak is szeretnénk. Egy „jókislány” például csodálhatja a rosszfiúk szabadságérzetét, és ez annyira ellenállhatatlanná teheti őket a szemében, hogy úgy érzi, megérik a fájdalmat. 

Izgalmasak, különlegesek és tiltottak

Dr. Fugère úgy gondolja, változatosságot jelenthetnek a megszokott partnertípusokhoz képest. Izgalmasnak és szórakoztatónak tűnhetnek - főleg akkor, ha a nők unatkoznak -, de a velük való randevúzás rengeteg kárt okozhat, például megbánthatják az érzéseket, kitörhetnek miattuk verekedések, és kialakulhatnak függőségek is. Mindezek mellett tabunak tűnhetnek, ami még tovább növeli a vonzerejüket. Dr. Sarah Melancon - aki maga is beleszeretett egy rosszfiúba - elárulta: amikor olyasmit akarunk, amit nem tehetünk meg, vagy tudjuk, hogy nem kellene, akkor az irántuk érzett vágy exponenciálisan növekszik.

A bűntudat feloldásával kecsegtetnek

A rosszfiúkból általában hiányzik az empátia, és nem éreznek bűntudatot - éppen ezért csábítóak azok számára, akik valami miatt ezzel küzdenek. Lynn E. O'Connor klinikai pszichológus elárulta, a bűntudatra és szégyenérzetre hajlamos nők azt láthatják, amikor szemet vetnek egy ilyen férfira, hogy rajtuk nincs az övékhez hasonló teher, és szeretnének ebben rá hasonlítani. 

Azt hiszik, megvédik őket

Azok a nők, akik arra vágynak, hogy legyen valaki az életükben, aki megvédi őket, gyakran szeretnek bele rosszfiúkba. Ők ugyanis Forrest Talley pszichológus szerint elég keménynek tűnnek ahhoz, hogy kiálljanak értük, szembeszálljanak a világgal, és visszavágjanak, ha szükség van rá. Marni Feuerman pszichoterapeuta hozzátette: egyes nők védettebnek érzik magukat a kemény férfiaktól és az agresszióra való hajlamuktól.

Feladatnak, kihívásnak tűnnek

A rosszfiúk a nők számára kihívást is jelenthetnek. Nem nyugszanak bele olyan könnyen a monogámiába, és dr. Margaret Seide szerint sokan úgy érzik, hogy ha meg tudják győzni őket arról, hogy elköteleződjenek, az nagy teljesítménynek tűnhet. Az emberekben az a kép él, hogy egy nőnek kellően csinosnak, viccesnek és okosnak kell lennie ahhoz, hogy "megnyerjenek" egy hasonló férfit. 

Olvass tovább! Kérdések, amik eldöntik, nárcisztikus-e a férfi

A következő kérdésekre adott válaszok segítenek eldönteni, hogy a férfi hordoz-e nárcisztikus személyiségjegyeket.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük