Rossz emlékek a múltban! Hogyan beszélj erről egy új kapcsolatban?

Mindennek megvan a módja, csak meg kell találni!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy telik az idő, egyre nehezebb megnyílni az új kapcsolatokban, kihívást jelenthet, amikor a múltról kell beszélni, hiszen mindenkinek megvan a saját jó, de rossz tapasztalata is. Sok esetben akár sérülések is kialakulhattak ezekben a viszonyokban, melyek hol kisebb, hol nagyobb gátakat okozhatnak később.

Persze egy fájdalmas szakításról is nehéz beszélni az új partnerrel,  egy bántalmazó kapcsolatról meg végképp nehéz kommunikálni. Természetesen a bántalmazás milyensége nagyban meghatározza a beszélgetés menetét. Súlyosabb esetekben nagyon körültekintőnek kell lenni minden pontnál, esetleg szakértő segítségét is lehet kérni, nemcsak a feldolgozásban, hanem az ezzell kapcsolatos kommunikációban is.

Miért kell beszélni róla?

Már maga a feldolgozás is elég fájdalmas és hosszú folyamat, az ezzel kapcsolatos beszélgetések szintén akadályokat gördíthetnek a pár elé. Az intimitás kialakításához azonban szükség van arra egy kapcsolatban, hogy a két fél meg tudja osztani egymással a múltat. Így amikor komolyabbra fordul a dolog, érdemes ezekről az élményekről beszélni. Természetesen nem mindegy, hogy milyen formában történik meg mindez.

Fontos tisztázni a motivációt

Nagyon fontos átgondolni, mi motiválja a beszélgetést. Mi az, ami miatt a partnernek is tudnia kell a múlt fájó emlékeiről.

Ezeket a kérdéseket mindenképpen fel kell tenni:

  • Hogyan segít nekem, ha megosztom ezt az információt?
  • Cél lehet, hogy szimpátiát ébresszek benne?
  • Mit várok attól, hogy elmesélem a történteket?

Nem az számít, hogy milyen válaszok érkeznek az adott kérdésekre, sokkal inkább az, hogy segítsék a megértést az önismereti úton. A válaszok ugyanis a saját motivációk feltárását eredményezik.

Helyet és időt kell teremteni a beszélgetésre

Ha tisztáztad magadban a motivációkat, már megvan az ok, amiért szeretnéd megosztani a múltad. Fontos, hogy megfelelő időt és helyet teremts a beszélgetésre. Ez egy olyan téma, amit nem biztos, hogy a kocsiban vagy a reggeli rohanás közben kellene megemlíteni. Talán a legjobb helyszín egy otthoni beszélgetés lehet. A beszélgetés súlyosságától függően azonban arra is figyelni kell, hogy ne legyen túlkombinálva a helyzet.

Fel kell mérni azt is, hogy partner mennyire áll közel hozzád. Tényleg tart ott a kapcsolat, hogy megoszthatod vele fájdalmas emlékeidet is? Bízhatsz benne annyira, hogy empatikusan reagál a történetedre? Hiszen ezen emlékek felidézése nem egyszerű vállalkozás. Fontos, hogy az új párod is a helyén tudja kezelni majd őket.

Gondold át, hogy mi szeretnél mondani

Lehet, hogy érdemes először egy olyan baráttal beszélgetni erről, aki már tud róla. Egy külső szemlélő sokszor jobb rálátással bír a problémák megoldására. Ha előtte vele átbeszéled a történteket, lehet, jobban fogsz tudni majd a pároddal is beszélni erről. Amennyiben nincs erre lehetőséged, írd le magadnak, mi az, amit meg szeretnél osztani vele. Így kicsit külső szemlélőként pillanthatsz majd rá saját történetedre.

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Ami utána lehet

Egy ilyen típusú beszélgetést nagyon nehéz lezárni, és természetesen abban sem lehetsz biztos, hogy milyen reakciót vált ki partnerből. Ha bízol benne, tudod, hogy őszinte és empatikus kérdéseket és válaszokat várhatsz, de ettől még lehet, hogy nem várt érzelmeket is kivált belőle történeted. A beszélgetés után kérdezd meg tőle, hogyan érzi magát. Adj időt és teret arra, hogy ő is fel tudja dolgozni az információkat.

Ezt is szeretjük