Csak napi 8 perc! Így őrizheted meg a régi barátokat a pszichológus szerint

A gyerekkori barátnődet egy éve nem láttad, és nem is tudod, mikor nyílik lehetőségetek egy személyes találkozóra?

GettyImages-825250080

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Reggel hatkor csörög az óra, öltözés, reggeli, fogmosás, rövid veszekedés a gyerekekkel, hét után indulás az oviba, suliba, munkahelyre. Munka után rohanás az óvodába, iskolába, esetleg edzésre, bevásárlás, vacsora, fürdés, alvás. A hétköznapok munka és gyerekek mellett elég zsúfoltak tudnak lenni.

Ha este van egy fél óra nyugi, talán felrémlik, hogy jó lenne találkozni a régi barátokkal, barátnőkkel, de legtöbben a találkozó megszervezéséig sem jutunk el. Az ilyenkor jelentkező hiányérzet ellen Robert H. Waldinger pszichológiaprofesszor egy praktikus és gyors, a hétköznapokba beilleszthető módszert javasol.

Így őrizd meg a régi barátokat!

Gondolj egy személyre, akit szeretsz, aki fontos neked, akivel számos közös élményt éltetek át, aki hiányzik, akivel jó lenne találkozni vagy legalább beszélni. Megvan? Netán több ember is eszedbe jut? De fogalmad sincs, a közeljövőben hogyan és mikor ejthetnétek meg egy találkát?

Robert H. Waldinger, a Harvard Egyetem pszichológiaprofesszora, az - egyelőre csak angol nyelven megjelent - The Good Life: Lessons From the World’s Longest Scientific Study of Happiness című könyv szerzője szerint napjainkban az emberek többsége elfoglalt, és hajlamos azt gondolni, hogy majd valahol a nem túl távoli jövőben nyílik egy időablak, amikor alkalmuk lesz többet foglalkozni a számukra fontos barátokkal. Könnyen lehet azonban, hogy ez az idő soha nem jön el.

Csak napi 8 perc

Ha azt mondanák, hogy szánj egy számodra fontos emberre napi nyolc percet, az beleférne a mai napodba? Robert H. Waldinger szerint mindennap érdemes felhívni egy barátot, barátnőt. Ne üzenetet írj neki, hanem telefonálj! Egy nyolcperces telefonbeszélgetés bár rövid, de valóságos, és elég ahhoz, hogy fenntartsa a kapcsolatot két ember között. Ebbe a nyolc percbe beleférhet, hogy beszéljetek családról, munkáról, önmagatokról, közeljövőbeli tervekről, vagy amiről szeretnétek. Ha esetleg a másiknak éppen nem alkalmas a hívásod, kérd meg, hogy mondjon egy körülbelüli időpontot, amikor keresheted a napokban. Ha pedig sikerült végre beszélnetek, abban is megegyezhettek, mikor legyen a következő telefonhívás időpontja. Amikor leteszitek a telefont, talán érezni fogod, hogy jobban hiányzott a régi barát, mint hitted, és a vele való beszélgetéstől jobb lett a közérzeted. Természetesen nem kell itt megállni, érdemes előbb-utóbb egy személyes találkozóra is időt keríteni, ahol a beszélgetést valóban el tudjátok mélyíteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Az emberi kapcsolatok szerepe a boldogságban

Egy 1938-ban indított átfogó kutatási projekt szerint a boldogság elsősorban attól függ, hogy mennyire vagyunk képesek kapcsolódni, mélyebb - vagy akár kicsit felszínesebb, de pozitív - barátságokat fenntartani. A testmozgás, a táplálkozás, az egészségi állapot, a karrier vagy éppen a párkapcsolatunkkal való elégedettség is lényeges szempontok, de legfontosabb, hogy vannak-e olyan emberek az életünkben, akikre számíthatunk.

Ismered a telefonos illemszabályokat?

Kvízünkben tesztelheted, hogy vajon mennyire vagy tisztában az apró, de annál fontosabb telefonos illemszabályokkal. Gyakori, alapvető szituációkról kérdezünk, amelyek bármilyen hétköznapi hívás során előkerülhetnek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük