Hány barátra van szüksége egy embernek felnőttkorban? A szakértők szerint nem a mennyiség, a minőség számít

Mennyi barátra van szükséged ahhoz, hogy elégedett legyél az életeddel?

barátok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyermekkorban még teljesen természetesnek tűnik, hogy a barátok jelen vannak az ember életében, később viszont már más a helyzet. Számos felnőtt szenved attól, hogy fiatalkori barátaitól elsodorták a mindennapok, a munka vagy a család, illetve e kettő mellett jóval nehezebb fenntartani a személyes kapcsolatokat, és gyakran az időhiány akadályozza az újabb szoros ismeretségek kötését is. 

Persze vannak, akik felnőttként is kiterjedt baráti körrel rendelkeznek, ám akadnak olyanok is, akik egy kezükön meg tudják számolni a számukra fontos embereket. Sokan aggódnak azon, hogy túl kevés közeli ismerősük van, és bár egyénenként eltérő, hogy kinek mennyire van igénye, a szakemberek szerint, ami igazán lényeges, az a minőség. Ettől függetlenül léteznek kutatások az ideális számmal kapcsolatban. 

A barátok négy csoportja

A Psychology Today barátságokkal foglalkozó szerzője, Suzanne Degges-White négy barátságtípust sorol fel. Az első csoportba az ismerősök tartoznak, akikkel, bár nincs meg az érzelmi kötődés, elég gyakran találkozol ahhoz, hogy felületes témákról beszélgethessetek. A második csoportban az alkalmi barátok szerepelnek, akikkel valami közösen űzött tevékenység, hobbi, munka kapcsán töltesz időt rendszeresen. Ezen órák alatt kifejezetten jól érezheted magad a társaságukban, kedvelheted is őket, de valószínűleg nem lógnál velük együtt, ha nem lenne ez a közös elfoglaltság. 

A harmadik csoport a közeli ismerősöké. Ők azok, akikben megbízol, akikkel megosztod a titkaidat, akik akkor is foglalkoznak veled, ha rosszkedvű vagy, és akiket akár éjszaka is felhívhatsz, ha valami történik veled, amit nem bírsz egyedül elviselni vagy magadban tartani. Azok, akikkel még ennél is intenzívebb, bensőségesebb barátságot ápolsz, a meghitt vagy bizalmas barátok, akik előtt feltárod a szíved és az elméd legmélyebb bugyrait is, mert tudod róluk, hogy sosem élnek vissza a bizalmaddal, és sosem hagynak cserben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Vannak, akik a közelség ezen szintjét a párjukkal találják meg, de ez korántsem igaz mindenkire. A bizalmas barátok már-már családtagok. Más, árnyaltabb felosztások is léteznek, már Arisztotelész is megkülönböztette a főbb típusokat. 

Mennyi barát kell?

Degges-White szerint a kutatások többnyire azt mutatják, hogy körülbelül 3-5 közeli barátot éreznek elegendőnek az emberek. Azok a legelégedettebbek, akiknek van valaki az életükben, aki a legjobb barátjaként tekint rájuk. Nem a barátok száma a döntő. Ha van a környezetedben olyan ember, akivel közös hobbit űzhetsz, akivel jól érzed magad a munkahelyeden, és akad olyan is, aki mindig melletted áll, akivel megoszthatod örömödet, bánatodat, valószínűleg nem szenvedsz hiányt barátokból, és nem is érzed úgy, hogy kevés lenne belőlük.

A felnőttkori barátságok rendkívül fontosak a mentális jólléthez, érdemes tehát észben tartani, hogy az, hogy ott vagy valaki életében a nehéz pillanatokban is, időt, energiát nem sajnálva, neked is jót tesz. Azt is meg kell tanulni elfogadni, hogy bár szeretitek egymást, adódhatnak olyan időszakok, amikor kevesebb időtök jut egymásra, mint vágynátok rá, de ha igazán erős a kapocs, ami összeköt benneteket, ez nem ássa alá a meghitt viszonyt, amint újra találkoztok, onnan folytatjátok, ahol abbahagytátok. 

Az őszinte, mély barátság jelei

Egy barátság csak akkor lehet egészséges és mindkét fél számára egyaránt gyümölcsöző, ha a két ember valóban, érdek nélkül szereti és tiszteli egymást, és igazán mély, őszinte kapcsolat fűzi őket össze.  Nem ritka azonban, hogy a viszony egyoldalú vagy épp mérgező, és az egyik tag kihasználja a másikat. Ezért is fontos odafigyelni a jelekre, és időben felismerni, hogy valódi-e a barátság. Ha a következőket tapasztalod, biztos lehetsz benne.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük