4 mérgező barát, akitől szabadulj meg minél hamarabb - Nem biztos, hogy észreveszed, milyen káros hatással vannak rád
A barátságok nem mindig pozitívak. A következő baráttípusok nagyon károsak lehetnek.

baratnok 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy barátság csak akkor működhet igazán, ha a felek közt jelen van a kölcsönösség, az őszinteség, és valóban a lehető legjobbat akarják a másiknak. Sajnos azonban az ilyen kapcsolatok igencsak ritkák. Rengeteg a felszínes barátság, és a mérgező viszonyok is gyakoriak. 

Sokszor észre sem veszi az ember, hogy ilyen barátságot tart fenn, pedig fontos lenne minél hamarabb megszabadulni a toxikus emberektől, ugyanis nagyon káros hatással vannak a környezetükre. Lerombolják a másik önbizalmát, önértékelését, leszívják az energiáit, és az is előfordult, hogy hátráltatják az előrehaladását az élete különböző területein. A következő mérgező barátokat érdemes gyorsan leépíteni.

Mérgező barátok

Aki csak elvár, de nem ad

Az egyoldalú barátságok azt jelentik, hogy az egyik személy sokkal többet tesz a kapcsolatért, mint a másik, a másik pedig el is várja ezt tőle, és csak akkor keresi barátját, ha neki szüksége van valamire. Elfogadja társa kedvességét, gesztusait, törődését, azonban nem viszonozza ezeket. Szinte mindig csak magáról beszél, csak magára gondol, és természetes számára, hogy ha szeretne valamit, akkor barátjának azonnal teljesítenie kell, azonnal időt kell rá szakítania. 

Az ilyen barátságokból teljes mértékben hiányzik a kölcsönösség, csak elvesznek az emberből, leszívják az energiáját.

A hamis barát

A hamis barát csak barátnak nevezi magát, de valójában nem úgy viselkedik. Nem támogatja a másikat, nincs mellette, amikor szüksége lenne rá, sőt sokszor próbálja őt lehúzni, hátráltatni, és rosszul érzi magát, ha barátja sikeresebb, boldogabb nála. Gyakran megjegyzéseket tesz társa döntéseire, bírálja minden lépését, és borzasztóan káros hatással van rá. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A társfüggő barát

A társfüggő barát túlságosan ragaszkodik a másikhoz, nem léteznek számára határok, a kapcsolat pedig így borzasztó egészségtelenné válik. Szinte haszontalannak érzi magát, ha barátjának épp nincs rá szüksége, állandóan a társaságára vágyik, ezekből következően pedig a sértődések, illetve az érzelmi játszmák is gyakoriak az ilyen viszonyokban. Azt fontos hozzátenni, hogy az illető általában nem tehet a viselkedéséről, hátterében ugyanis sokszor múltbéli traumák állnak, de a hasonló kapcsolatok mindkét fél számára károsak.

baratnok cover
Fotó: SolStock / Getty Images Hungary

Ambivalens barátságok

Az ambivalens, ellentmondásos barátságok egyszerre érződnek pozitívnak és negatívnak, az ilyen kapcsolatok gyakran a végletekbe csapnak át. Ezek során az ember van, hogy rengeteget beszél a másikkal, míg máskor hetekig alig szólnak egymáshoz, a beszélgetések viszont általában nem érződnek kielégítőnek, inkább csak felületesnek, szórakoztatónak. Az ilyen barátok szintén kimerítőek, problémásak, és egyáltalán nem jellemző a hasonló kapcsolatokra az, hogy őszinték vagy gyümölcsözőek lennének.

Innen ismerheted fel a mérgező embereket

A mérgező emberek hajlamosak különböző módokon zsarolni másokat, lehúzni a hangulatukat, negatív gondolatokat ébreszteni, konfliktusokat szítani, és teljesen a saját befolyásuk alá vonni embereket. Ezért fontos, hogy felismerd őket, és tudd kezelni a viselkedésüket, hiszen hosszú távon rossz hatással vannak rád, sőt, komoly lelki és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Ezt is szeretjük