Átesett a nemiszerv-csonkításon, férjhez adták, és megverték - Rebecca Lolosoli később megalapította a nők faluját
Rebecca Lolosoli az őt ért szörnyűségek hatására döntött úgy, hogy életét a nők jogaiért folytatott harcnak szenteli.

rebecca losololi cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az afrikai Rebecca Lolosoli már egészen fiatalon sok szörnyűségen ment át, traumái pedig arra késztették, hogy kiálljon a nők jogaiért, harcoljon a bántalmazás ellen, és egy olyan helyet teremtsen, ahol az asszonyok igazán biztonságban érezhetik magukat.

Ezért hozta létre Umoját, a nők faluját, ahová egy férfi sem teheti be a lábát. Rebecca azóta is küzd, és rengeteg embert inspirál bátorságával, elszántságával. Az 59 éves asszony mögött azonban borzasztóan nehéz és traumatikus múlt áll.

Már fiatalon sok szörnyűséget élt meg

1962-ben született a kenyai Wambában, öt testvére volt. 1971-ben kezdte meg általános iskolai tanulmányait egy lányiskolában, ezután pedig egy katolikus intézményben képezte magát tovább, és ápolónő szeretett volna lenni. Mivel azonban nem tudta befizetni a tandíjat, abba kellett hagynia a tanulást. 15 évesen átesett a nemiszerv-csonkításon, ami bár hivatalosan már illegális, egyes törzsekben még mindig a hagyományok részét képezi. A beavatkozást pengével végezték el, és több nő fogta le, miközben borzalmas, mások számára elképzelhetetlen kínokat élt át. 

Elvesztette az eszméletét, és erősen vérzett, de rokonai úgy gondolták, hogy megszállta a gonosz, ezért otthagyták. Ha egy idegen nem talál rá, és nem viszi be a kórházba, nem élte volna túl a brutális procedúrát. Rebecca ekkor döntötte el, hogy harcolni fog a nemiszerv-csonkítás ellen és a nők jogaiért, ahogy csak tud.

Három évvel később 17 tehénért adták férjhez egy Fabiano David Lolosoli nevű férfihoz. Rebecca elmondta, a nők náluk tulajdonképpen a hozomány részét képezik, így teljesen a férfiak tulajdonává válnak. Ennek ellenére próbált valamennyire a saját lábára állni, és árusnak állt a faluban, kevés keresetét pedig megosztotta a többi nővel, akiknek nem volt pénzük ételre és kórházi ellátásra. Ezt viszont családja nem nézte jó szemmel, és többször bántalmazták is emiatt. El akarta hagyni férjét, de gyermekei miatt sokáig nem tette meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megalapította Umoját, a nők faluját

Egyszer, amikor férje éppen üzleti úton volt, négy férfi megverte őt, és elvették a pénzét. Súlyos sérüléseket szerzett, több hétig kórházban volt, urát viszont egyáltalán nem érdekelték a történtek, nem állt ki érte, és nem is segített neki. Ekkor döntött úgy, hogy végleg betelt a pohár, és elhagyja őt. Megosztotta történetét 14 másik, hozzá közel álló nővel, akik rájöttek, hasonló nehézségekkel küzdenek, ezért összefogtak, elhagyták férjeiket, és úgy döntöttek, együtt kezdenek új életet. Ezután alapították meg Umoját, a nők faluját 1990-ben, ahonnan minden férfit kitiltottak, és ami menedékként szolgál az áldozatoknak. A faluba egyetlen férfi léphet be csak be rendszeresen a külföldről érkező szervezeti tagokon, illetve az ideiglenes látogatókon kívül. Lotukoi legfőképpen az állatok őrzésében segít az asszonyoknak, és abban, hogy ezt megtanítsa a gyermekeknek. A nők persze ugyanúgy eljárhatnak a szomszédos falvakba, törzsekhez, ugyanúgy ismerkedhetnek férfiakkal, és nem utasítják el a párkapcsolatokat sem. 

Az asszonyok gyermekeikkel laknak a területen, és bár a samburu törzshöz tartozó hölgyek hivatalosan nem birtokolhatnak földeket, és nem dolgozhatnak, Umojában minden másképp van: itt függetlenségben, anyagi és kulturális biztonságban, az erőszaktól távol élhetnek. Kerítéssel vették magukat körül, házakat építenek, és ma már szinte teljesen önfenntartóak. A feladatokat elosztják, bevételük nagy részét a kézzel készített ékszerek árulásából szerzik, de több szervezettől is kapnak segítséget, támogatást. Azóta sajnos a férfiak folyamatosan próbálják támadni őket, Rebecca volt férje például 2009-ben fegyverrel üldözte őt, hogy ráijesszen, és azt próbálta elérni, hogy adja át neki és a falu többi férfi tagjának Umoját. A falunak a turizmusból sikerült annyi pénzt összegyűjtenie, hogy hivatalosan is megvásárolhatták a területet.

Rebecca tovább harcol a nőkért

Rebecca Lolosoli célja, hogy biztosítsa a lánygyermekeknek és a nőknek a megfelelő oktatást, megismertesse őket alapvető jogaikkal, önállóságot tanítson, munkát, megélhetést szerezzen nekik, és segítse őket mindenben, amire szükségük van. Ma már több mint ötven nő lakja a falut, akik támogatják egymást, és mindig számíthatnak egymásra. Az asszony fő célkitűzései közé tartozik a nemiszerv-csonkítás megszüntetése, és azt is el akarja érni, hogy a lányoknak joguk legyen részt venni az oktatásban. 

Rebecca 2005-ben látogatást tett az ENSZ-ben is, ezután halálos fenyegetéseket kapott a környező falvak férfi tagjaitól. 2010-ben elnyerte a Vital Voices Global Leadership Awards díját. A szervezet azokat a női vezetőket tünteti ki, akik sokat tettek az emberi jogokért, vagy gazdasági, politika területen értek el jelentős reformokat. Ugyanebben az évben a világhírű divattervező, Diane von Fürstenberg egy olyan ruhakollekciót mutatott be, melyet az Umojában élő asszonyok hagyományos viselete inspirált. 2011-ben találkozott Hillary Clintonnal a Women in the World Summiton, a csúcstalálkozóra azokat a befolyásos hölgyeket hívták meg, akik az élen járnak a nők jogaiért folytatott küzdelemben. 2012-ben a GR8! Women Awards 12 díjazottja közül is ő lett az egyik. Az 59 éves Rebecca Lolosoli azóta is a nők jogaiért harcol, nevét már rengetegen ismerik a világon.

Kegyetlen dolgok, amiket még mindig át kell élniük a nőknek

Ha brutális tradíciókról esik szó, a legtöbbeknek a nemiszerv-csonkítás jut az eszébe, mivel kétségkívül ez az egyik legtöbb nőt érintő rítus. A WHO adatai szerint a világon több mint 200 millióan vannak azok, akik átestek a beavatkozáson. Ám ezen a szörnyű hagyományon kívül is számos olyan létezik, amely rengeteg nő életét keseríti meg.

Ezt is szeretjük