Nem lesz jobb a kapcsolat egy romantikus randitól - A pszichológus szerint csak akkor eredményes, ha egyvalami megvan
A tartós kapcsolatokkal nem tesz csodát egy romantikus vacsora. A pszichológus elmondta, mikor képes megerősíteni a köteléket.

szomoru par randi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a hosszú távú kapcsolatokban problémák adódnak, vagy úgy érzik a felek, hogy meggyengült köztük a kötelék, azt sokan randiestékkel próbálják orvosolni. Elviszik a párjukat egy gyertyafényes vacsorára, sétára, esetleg egy wellness-hétvégére. A helyzet azonban az, hogy, bár ez tényleg gyakran ajánlott és jól ismert módszer, egyáltalán nem mindig működik.

Nem mindegy ugyanis, hogy mi történt a pár tagjai között, hogyan viszonyulnak egymáshoz, mert ezek a közös programok csakis akkor hozzák meg a várt eredményt, ha egyvalami még megvan a felek között.

Csak ekkor javít a kapcsolaton a randevú

Margaret Paul pszichológus és párkapcsolati szakértő szerint sokan elkövetik azt a hibát, hogy azt hiszik, néhány randevútól megoldódik majd az összes problémájuk, túljutnak a nehézségeken, és újra olyan lesz a kapcsolatuk, mint az első időszakban. Ám ez sajnos nem ilyen egyszerű: ahhoz, hogy tényleg hatásos legyen, nélkülözhetetlen az, hogy valamilyen mértékben jelen legyen az intimitás a felek között. 

A szakértő szerint, amennyiben ez megvan, az azt jelenti, hogy a biztonságérzet és a nyitottság is megmaradt, ennek köszönhetően pedig képesek tanulni a hibáikból, illetve befejezni a másik hibáztatását, kedvességgel és tisztelettel viszonyulnak egymáshoz, és tudnak őszintén beszélgetni. Ebben az esetben a randevú tökéletes lehetőséget ad nekik arra, hogy egymásra koncentráljanak, elmondják, mi zavarja őket, megtárgyalják a gondokat, és újra egymásra hangolódjanak.

Ilyenkor általában az együtt töltött este alatt feloldódik a harag, összekapcsolódnak a szerelmesek, és felelevenítik a régi időket, ami megerősíti a kapcsolatukat. Ekkor tehát tényleg hatásos és szinte kötelező a rendszeres romantikus randevú, de persze önmagában így sem oldja meg a gondokat, csupán segít. Ám az intimitás hiányában pont a várt eredmény ellenkezőjét érheti el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Miért nem segít a közös program?

Ha nincs meg a kötődés a felek között, akkor a gyertyafényes vacsora még ronthat is a helyzeten. Ebben az esetben inkább kellemetlenül érzik magukat együtt a felek, nem tudnak úgy ráhangolódni a másikra, és kényszernek, erőltetettnek tarthatják a helyzetet. Mivel nem képesek megnyílni a másik előtt, az őszinte beszélgetés elmarad, a mélyen bennük rejtőző harag pedig még tovább duzzad. Arról már nem is beszélve, hogy, mivel nem úgy sül el az este, ahogyan azt szeretnék, még csalódottabban vagy épp dühösebben hajtják majd álomra a fejüket.

Ekkor érdemes inkább mélyebbre ásni, átgondolni és megtalálni a probléma okát, és tudatosan törekedni az őszinte beszélgetésre, nem pedig a közös programoktól várni az eredményt. Ezek ugyanis csak erősítik a kötődést, nem megteremtik azt. Ha semmi sem segít, és mindkét fél helyre akarja hozni a kapcsolatot, javasolt párterapeutához vagy pszichológushoz fordulni.

Elgondolkodtató képeken a modern kapcsolatok

Anton Gudim Instagram-oldalán oszt meg találó, elgondolkodtató és szarkasztikus ábrázolásokat az emberekről és a hétköznapokról. Szavak nélkül, egyszerű rajzokkal képes átadni az üzenetet, ezért is imádják a posztjait annyian. Leginkább az emberi és párkapcsolatokra koncentrálva mutatja meg a mindennapok problémáit.

Ezt is szeretjük