Ha érzékeny vagy a sötétségre és a hosszan tartó hidegre: 7 praktika, hogy feltöltődj télen

Egy sarkkörön élő lány tudja csak igazán, mi segít átvészelni egy hosszú telet.

GettyImages-1310429429

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Télen csökken az energiaszint és a napfényes órák alacsony száma, a hideg idő sok embert megvisel. Ki tudna segítségül jobb tanácsokat adni, mint egy lány, aki minden évben átéli a sarki éjszakát, azaz azt az időszakot a sarkkörökön, amikor akár egy hónapig sem látja a napot?

Jonna Jinton olyan minőségű YouTube-videókat készít, hogy 2021-ben - megérdemelten - megnyerte a YouTube Streamy Awards cinematográfia díját. Egyik videójában a hosszú sötét és hideg hónapok kihívásairól beszél, mindezt egy gyönyörűen megalkotott videó alatt. Tanácsai közül te is megfogadhatsz jó néhányat. Bár itt nincsenek kemény telek, az energiaszintre hatással vannak a rövid nappalok és a hideg.

Praktikák a téli feltöltődéshez

Jinton maga is beismeri, hogy bár nagyon szeret ott élni, és az éjszaka feltáruló milliónyi csillag és sarki fény megéri számára a kemény teleket, hazudna, ha azt mondaná, hogy nem nehéz olykor a hosszú sötétség.

GettyImages-916011378
Fotó: simon's photo / Getty Images Hungary

Amit ő legnagyobb nehézségnek érez, és amit még mi is megtapasztalunk a mérsékelt övezetben, hogy fáradtabb a kevesebb napfény miatt, nehéz megtartania az energiáját. Nehezebb felkelni reggel, mert az ember teste természetes módon a napfénnyel akar ébredni. Néha összezavarodik az időt illetően, mert a hosszú sötétség miatt olyan, mintha sokkal később lenne, mint amilyen valójában van: valami, amit mi is átélünk, mikor délután négykor már lemegy a nap. 

Ő úgy látja, hogy nem feltétlenül a több alvás a megoldás, hanem olykor éppen az ellenkezője. Ami neki legjobban bevált, hogy aktív marad, és annyit mozgatja a testét, amennyit csak tudja. Mikor süt a nap, annyit van a fényen, amennyit csak tud. Hosszú sétákat tesz kutyájával mindennap. Ha jó az idő, kimegy az erdőbe vagy síel. Ezek többsége olyan tanács, amelyet bárki megfogadhat, és valószínűleg mindenkinek segítség.

Szeret jégfürdőt is venni. Magyarországon is vannak, akik ilyenkor megmártóznak jeges, természetes vizekben. Ennek számtalan egészségügyi előnye van, ugyanakkor nem mindenkinek ajánlott. Semmiképp nem szabad kipróbálni előzetes utánajárás, tájékozódás és tudás nélkül. A szívbetegeknek, magas vérnyomással küzdőknek például nem ajánlott. 

GettyImages-1188621876
Fotó: Anastasiia Shavshyna / Getty Images Hungary

Jinton szokott jégfürdőt venni telente, amit légzőgyakorlatokkal kombinál, ezen belül is a Wim Hof-metódust alkalmazza. Arra használja mindezt, hogy feltöltődjön, amikor a legjobban igényli. Hozzáteszi, hogy ez az, amire a teste legkevésbé vágyik abban a pillanatban. Viszont azzal, hogy ennyire kilép a komfortzónájából, és megfürdik a jéghideg vízben, történik valami a testével, ami teljesen újjáéleszti, felébreszti őt.

A mozgás nagyon fontos a téli időszakban. Ennek nem kell egy nagy edzésnek lennie, lehet apróság is, egy kicsi aktivitás mindennap, amitől elevennek érzed magad. Jinton elmondása szerint óriási különbséget érez az energiaszintjében, amikor mozog.

Akkor, amikor nem kap az ember elég energiát a naptól, különösen fontos, hogy vitaminokkal, ásványi anyagokkal táplálja a testét. Nyáron rengeteget ad a természet, amit érdemes is begyűjteni és eltenni télire, majd elővenni, amikor a legnagyobb szükség van rá.

GettyImages-1338282803
Fotó: Aksana Ban / Getty Images Hungary

Északon az erdőkben rengeteg bogyós gyümölcs terem, amiből Jinton rengeteget elrak a fagyasztójába, majd télen mindennap eszik belőle, vagy éppen ital formájában fogyasztja.

Gyógynövényeket is gyűjt, kiszárítja, majd saját teát készít belőlük télen. A növények illata ilyenkor egy szippantás a tavaszból, emlékeztető arra az időszakra, amikor csiripelnek a madarak és süt a nap.

Mindenütt sokszor ismételt, fontos javaslat a D-vitamin szedése télen, ami ugyan nem helyettesíti a napfényt, de számít, és segít szervezetünk egészséges működésében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jinton egyik legfontosabb tanácsa már a lélekre vonatkozik. A praktikák listája végtelen lehet, a legfontosabb azonban a természet körforgásának elfogadása és adaptálása. Az évszakok között nagy a különbség, és bennünk is velük együtt. Egyik sem jó vagy rossz, egyszerűen csak más.

Tapasztalata szerint a tél sok felesleges szenvedést okozhat, ha az ember megpróbálja arra erőszakolni magát, hogy ugyanúgy érezzen, mint nyáron. Rendben van, ha fáradt vagy. Rendben van, ha kevesebb az inspirációd. Oké, ha több alvásra van szükséged, és oké, hogyha hagyod a dolgokat lelassulni.

„Egy virág sosem erőltetné magát, hogy télen nyíljon. Mi miért tennénk?” - teszi fel a kérdést. Ez a hozzáállás segített neki, hogy máshogy érezze magát a sarkköri hosszú télen és hosszú nyáron. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya. Könnyebb úgy, hogyha megengedjük és elfogadjuk, amit érzünk, mintha harcolnánk ellene, legyen szó a bennünk vagy a természetben lévő folyamatokról.

Barátsággal a boldog életért

Te tudod, mennyi barátra van szükséged ahhoz, hogy elégedett legyél az életeddel? Kiderítették a téma szakértői.

Hány barátra van szüksége egy embernek felnőttkorban? A szakértők szerint nem a mennyiség, a minőség számít

Mennyi barátra van szükséged ahhoz, hogy elégedett legyél az életeddel?

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük