A legtöbben rosszul panaszkodnak - 4 hatékony módszer, amivel megérti a partner a problémát

Ha nem a megfelelő technikával panaszkodik valaki a párjának, akkor könnyen lehet, hogy eredménytelen lesz a beszélgetés, vagy veszekedésbe torkollik.

Panaszkodás hatékonyan
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néha a panaszkodás csak arra szolgál, hogy az ember kiadja a benne lévő feszültséget, azt, ami bántja, és megkönnyebbülve léphessen tovább a történteken. Máskor viszont kifejezett célja van: az, hogy a másik megértse a gondot, és közösen változtathassanak a dolgon.

Gyakori azonban, hogy a beszélgetés nem éri el a várt eredményt, és a másik nem érti pontosan, mit is szeretne a párja. Ez a pszichológusok szerint azért van, mert a legtöbben rosszul panaszkodnak: néhány szabályt ugyanis be kell tartani ahhoz, hogy tényleg előrelépés történjen az ügyben. Ezek megakadályozzák, hogy sértődés legyen a vége, vagy a partner védekező, támadó üzemmódba kapcsoljon, esetleg figyelmen kívül hagyja a problémát.

A kezdőmondat lényeges

Ahhoz, hogy ne legyen veszekedés, fontos odafigyelni arra, hogyan is kezdi valaki elmondani azt, ami zavarja. Nem szabad támadni, vagy rögtön rázúdítani a másikra a panaszáradatot. A pszichológusok szerint ehelyett pozitív, vagy megértést, együttérzést kiváltó mondatokat kell bevetni. Ez megakadályozza azt, hogy a partner elzárkózzon, és eléri azt, hogy megértéssel forduljon párja felé. Például egy ehhez hasonló kedvesség hatásos lehet: „Olyan stresszes napom volt, de örülök, hogy végre együtt lehetünk”. Miután pedig ez elhangzott, szépen át lehet vezetni a mondandót a problémára.

Az érzéseket kell hangsúlyozni

Végig figyelni kell az óvatosságra, és arra, hogy sose hangozzon támadásnak, hibáztatásnak a panasz. Ezért is jó módszer, ha hangsúlyozod azt, hogy mit érzel, és azt is, hogy tudod, a másiknak sem olyan egyszerű. Érdemes ilyenkor a kedves, becéző szavakat is beépíteni a mondandódba, hogy még közelebb érezzen magához a partner. Például: „Drágám, tudom, hogy neked is sok dolgod van, és megértem, hogy fáradt vagy, de úgy érzem, nem fér bele ennyi minden az én időmbe sem. Nagy segítség lenne számomra, ha….”. Innentől folytatható a kérés, de persze ez csupán egy példa, ami alapján a többi szituációhoz is könnyebb kitalálni, hogyan is tálald a másiknak.

Egyértelmű kérések

A panaszkodással az ember – legalábbis ha nem az említett feszültséglevezetés a célja – el szeretne érni valamiféle változást. Azt szeretné, hogy partnere megértse, mi miért rossz számára, és megoldást találjanak a helyzetre. Sokszor előfordul azonban, hogy a másik csupán azt hallja meg ebből, hogy mi a gond, azt viszont már nem gondolja tovább, hogy neki mit kellene tennie ellene. Ezért is lényeges, hogy a rávezetés után észérvekkel és konkrét kérésekkel állj elő, persze szintén kedvesen. „Olyan jó lenne, ha”, „Sokkal könnyebb lenne, ha…” – ezekkel érdemes kezdeni, és utána jöhet a nem burkolt, tisztán megfogalmazott kívánság.

A cikk az ajánló után folytatódik

A zárómondatokra is ügyelni kell

A pszichológusok általában azt is hangsúlyozzák, hogy a kérések után szintén hozzá kell még tenni egy-egy mondatot, amelyek ráerősítenek a kérésre, és fenntartják a nyitottságot és a szoros kapcsolatot a felek között. Jó megoldás lehet, ha kifejezed, mekkora megkönnyebbülés lenne neked, ha megvalósulna a kérésed, vagy mennyivel könnyebb lenne a nap, esetleg mennyivel nyugodtabb, boldogabb lennél. Persze, a panasz okától függ, melyik illik a leginkább a helyzethez. 

Furcsán oldották meg a feleségek kéréseit a férfiak

Néhány férj elég szokatlan módon teljesítette párja kérését, és igen egyedi megoldással állt elő szerelmük legegyszerűbb kívánságára is. Például mi történik, ha azt mondják egy férfinak, hogy nem ihat sört, hogy tegye a tésztát a gázra, vagy hogy minden ajándékot csomagoljon be? A következő képeken megkapod a kérdésre a választ.

Egyszerű dolgot kért a feleség, a férj furcsán értelmezte - 10 férfi, aki mindenre talált valami kreatív megoldást

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük