Válás pereskedés, veszekedés és gyűlölködés nélkül – A mediáció segítségével a gyerek kevésbé sérül

A szakértőt kérdeztük arról, hogyan is zajlik a válási mediáció, miért jó a gyereknek, és hogyan kerülhető el vele a hosszas pereskedés.

valas cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A válás - akármilyen okból is történik - szinte mindig egy borzasztóan nehéz, fájdalmas és hosszadalmas folyamat, amely a gyermekeket is erősen megviseli. A felek között gyakran elfajulnak a viszonyok, elmérgesednek a viták, ez azonban igen káros mind rájuk, mind a gyerekre nézve.

A válási mediáció pont ezeket igyekszik megelőzni: felgyorsíthatja, békésebbé és könnyebbé teheti az egészet, és ennek segítségével a legkisebb családtag, illetve családtagok is kevésbé sérülnek. Dr. Farkas Dorottyát, a Mediátorpont jogász-mediátorát kérdeztük arról, pontosan mit is takar ez a módszer, milyen technikákkal és hogyan zajlik az eljárás, hogyan előzik meg a veszekedéseket, és miért jó a gyerekeknek.

Mi is az a válási mediáció, és mi a célja?

- A válási mediáció azoknak a pároknak nyújt segítséget, akik válás előtt állnak vagy épp egy válási folyamatban vannak benne. Ilyenkor sok esetben jól jön a külső segítség, ugyanis a pároknak éppen elég probléma az, hogy felborul az eddigi megszokott életük, hogy azon kell gondolkodniuk, merre induljanak tovább, esetleg záros határidőn belül új lakhatást is kell keresniük. A közös gyerekekkel töltött időt ezután meg kell majd osztaniuk – aminek a technikai lebonyolítása sokszor nem egyszerű -, és az egyéb közös dolgokat is le kell zárni valamilyen módon. Ez leírva is soknak tűnik, és az életben is komoly megpróbáltatás a pároknak.

A válási mediáció során az a cél, hogy a párok ne egyedül vágjanak bele kapcsolatuk lezárásába és a nyitott kérdések rendezésébe, mert sok esetben ez csak további veszekedéshez és feszültséghez vezet. Az energia és a belső nyugalom megőrzése az ilyen krízishelyzetekben nagyon fontos. A mediátor segít a pároknak abban, hogy a valóban fontos dolgokra és megoldandó helyzetekre fókuszáljanak, ahelyett, hogy elindulnának egy olyan irányba, ahol mindketten csak újabb sérelmeket szereznek. Az elsődleges cél tehát az, hogy megtalálják, hogyan tudnak együttműködni a jövőben a közös gyermekek vagy egyéb olyan dolog kapcsán, amiben közös döntéseket kell majd hozniuk, még akkor is, ha nem felhőtlen a viszony kettőjük között - mondta a szakértő.

Hogyan zajlik a mediáció folyamata?

- A párok kiválasztanak egy, az igazságügyi minisztérium közvetítői névjegyzékében szereplő, számukra szimpatikus mediátort, akivel külön-külön találkoznak, és ha mindketten úgy érzik, hogy együtt tudnak majd dolgozni vele, akkor hivatalosan felkérik őt a közvetítői eljárás lefolytatására. A mediátor felkészíti őket a közös mediácós megbeszélésre – ahol már hárman vannak-, hogy az valóban hatékony legyen, és minél előbb egyezségre jussanak minden vitás kérdésben. A megbeszélések három óra hosszúak. Jellemzően egy-két alkalom elegendő egy válás teljes körű rendezéséhez. Ha mindenben sikerült megállapodni, akkor a  mediátor elkészíti az egyezséget, amit a felek – aláírást követően – benyújthatnak az ügyükben eljáró illetékes bírósághoz. Ennek előnye az, hogy a már esetleg régóta folyamatban lévő bontópereket gyorsan lezárhatják, az újonnan induló házasságfelbontási ügyek pedig problémamentesen, rövid idő alatt befejeződnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan lesz elkerülhető a veszekedés, a gyűlölködés?

- A mediátor az eljárás során különböző mediációs technikákat használ, ezzel segíti a párokat a megállapodáshoz való eljutásig. A mediációs eljárásnak is vannak alapszabályai, amit a felek elfogadnak és betartanak, illetve szükség esetén a mediátor betartatja velük. Ilyen például az, hogy a közös mediációs megbeszélések során mindenki köteles végighallgatni a másikat, nincs egymás szavába vágás, vállalják, hogy tisztelettel beszélnek egymással, és nem használnak bántó, sértő kifejezéseket. Nem is gondolnánk, hogy mennyit segít önmagában az, ha egy megbeszélés során ezeket a szabályokat betartják a páros tagjai. A mediátor azért ül ott, hogy a megbeszélést irányítsa és helyes mederben tartsa. Ügyel arra, hogy ne térjenek el a tárgytól, és addig ne lépjenek tovább egy kérdésen, amíg azt nem rendezték mindenki számára elfogadható módon.

Miért jobb a mediáció a gyereknek?

- Rengeteg olyan válással találkozunk, ahol a szülők beszámolnak arról, hogy a gyermekük viselkedése vagy egészségi állapota jelentősen megromlott, amióta folyamatban van a válásuk. Ez azokra a párokra kiemelten igaz, ahol a szülők saját elmondásuk szerint is rossz viszonyban vannak egymással. Itt sajnos az eszközökben nincs válogatás. Onnantól kezdve, hogy a gyermek előtt ordít valaki a másikkal, azon át, hogy a kapuban rángatják ki egymás kezéből az egy-két éves gyermeket, az igazságügyi elmeorvosi vizsgálatnak alávetésig széles a paletta, amivel komoly károkat okozhatunk. Ezek a károk pedig csak nagyon lassan - többéves terápiás folyamattal – állíthatók helyre. Éppen ezért, ahol közös gyermek van, ott minden esetben javasolt a mediáció megkísérlése egy válás során.

Felelős szülőként, a gyermek érdekét szem előtt tartva, nem szabad kitenni őt egy többéves, szülők közötti állóháborús helyzetnek, mert annak a későbbiekben beláthatatlan következményei lehetnek. Ha összehasonlítunk egy olyan gyermeket, akinek a szülei emberi módon tudtak elválni, egy olyannal, akinek a szülei folyamatos harcban voltak/vannak egymással, a különbség hatalmas. Nem kell mondani sem, hogy melyik gyermekből lesz kiegyensúlyozottabb felnőtt és melyik gyermek lesz képes később a saját párkapcsolatában felmerülő nehézségeket, vitás helyzeteket eredményesen kezelni.

Kinek érdemes a válási mediációt választania?

- Elsőre azt mondanám, hogy minden esetben érdemes megpróbálni a mediációt, mielőtt belefognánk egy peres eljárásba, hiszen rengeteg pénzt, időt és energiát spórolhatunk magunknak a következő években, ha most sikerül megegyeznünk. Az fontos, hogy legyen mindkét házastársban szándék arra, hogy emberi módon rendezzék a felmerülő kérdéseket, még akkor is, ha most úgy érzik, hogy rossz a viszony közöttük, akkor is, ha esetleg már nem beszélnek, vagy akkor is, ha úgy érzik, hogy tele vannak indulattal a másik irányában. Az nem probléma, ha más az elképzelésük a lezárandó kérdésekről, azokat az esetek többségében közös nevezőre lehet hozni, ebben segít a mediátor. Az sem probléma, ha nem tudják elképzelni, hogy hogyan tudnak ők egy asztalhoz leülni és bármit megbeszélni, ezért kell szakembert igénybe venni, hogy ezeken a nehézségeken átsegítse a párost.

A mediációt azoknak nem ajánlanám, akik kizárólag a saját elképzelésüket hajlandóak elfogadni, akik nem nyitottak a házastársuk mondanivalójára, vagy bosszút szeretnének állni a másikon, és ez motiválja őket.

Fotósorozat a békés, de fájdalmas szakításról

Igen megosztó képeket készített a fiatal nő és férfi, akik egykor egy párt alkottak. Szakításukról csináltak egy fotósorozatot, mely miatt a netezők egy része dicséri, míg másik része inkább szidja őket.

Ezt is szeretjük