18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Orgazmus szex és érintés nélkül, alvás közben - A spontán gyönyör magyarázata

Tényleg át lehet élni az orgazmust bármiféle fizikai stimuláció nélkül? Igen, és a kutatók azt is megállapították, hogyan lehetséges ez.

Orgazmus alvás közben

A test gyakran képes meglepő dolgokat produkálni, olyanokat, amelyeknek nem könnyű megmagyarázni az okait, megtalálni a miértjeit. Ezek közé tartozik az alvás közben átélt orgazmus is.

Az valahogy szinte elfogadott tény, hogy a férfiak álmukban is képesek a csúcsra jutni, ám az az igazság, hogy nemcsak ők, hanem a nők is gyakran megtapasztalják a spontán gyönyört. A jelenség persze a kutatókat is kíváncsivá tette, így nem csoda, hogy több vizsgálat született már ezzel kapcsolatban: arra keresték a választ, hogyan is lehetséges ez.

Az alvási orgazmus nem is olyan ritka

Egy, a Journal of Sex Research folyóiratban publikált kutatás arra az eredményre jutott, hogy a főiskolás korú nők 37 százaléka tapasztalt már ilyet - ez a szám pedig állítólag a kor előrehaladtával egyre csak növekszik, mivel a gyönyör elérése idővel egyre könnyebb lesz. 

Igaz, hogy furcsának és szokatlannak tűnhet, hogy érintés nélkül is lehetséges a csúcsra jutni, hiszen sokaknak sajnos az együttlétek alatt sem mindig sikerül, valójában az alvási orgazmus egy teljesen normális és hétköznapi, nem is annyira ritka jelenség. Vanessa Marin szexterapeuta szerint a magyarázatához azt a legfontosabb tudni, hogy bár szex közben mindenki fizikálisan tapasztalja meg a stimulálást, valójában az egész folyamat az agyban dől el, onnan indul ki. 

A spontán gyönyör magyarázata

A két elismert tudós, Barry Komisaruk és Beverly Whipple egyik vizsgálatukban maszturbálás és spontán orgazmus közben vizsgálták a nők fizikai reakcióit, többek között a vérnyomást, a pulzusszámot, és észrevették, hogy valójában nincs testi különbség a kettő között. A továbbiakban pedig azt állapították meg, hogy amikor a nők egy bizonyos testrészük stimulációjára gondolnak, akkor az agynak az ahhoz kapcsolódó területei ugyanúgy aktiválódnak, mintha valóban megtörténne az érintés. A prefrontális lebeny pedig az elképzelt érintések hatására még intenzívebben is reagál.

Az alvási orgazmust legtöbbször szexuális töltetű, erotikus álmok váltják ki, amelyek hatására felpezsdül a vérkeringés a nemi szervekben - ahol egyébként a REM-fázis során alapból is megnövekszik a vérellátás. Az agy összeköti az izgató képeket és az intim területek bő vérellátását, ami együttesen izgalomhoz és a gyönyörközpont stimulációjához vezet, ezáltal pedig később akár orgazmushoz is. Hiszen, ahogy a kutatások rámutattak, az agy izgatása az álom relaxált helyzetében olyan, mintha a fizikai érintés is megtörténne.

Mi idézi elő könnyebben?

A szakértők szerint vannak olyan tényezők, melyek előidézhetik az alvási orgazmust. Ezek közé tartozik például a túlzott stressz, az erős szexuális vágy, vagy az elalvás előtti erotikus gondolatok, illetve a hason alvás - ekkor ugyanis néha egy kicsit alapból is dörzsöli a matrac és a takaró a csiklót. 

Az tehát, ha valakinél többször is előfordul a csúcsra jutás álmában, teljesen normális, de az is, ha valaki sosem tapasztalja meg. Ez ugyanis rengeteg mindentől függ, és a szakértők szerint tudatosan nem is lehet elérni, de nem is kell rá törekedni, csupán élvezni kell, ha megtörténik.

Hogyan hat a rendszeres szex a testre?

Az orgazmus és a szeretkezés a szervezetnek is rendkívül jót tesz. Nemcsak a boldogságérzetet növeli meg, hanem például a bőrre és a csontokra is pozitív hatást gyakorolt. Az egyik internetes oldal szexszakértője, Tracey Cox elárulta a legérdekesebb és legfontosabb következményeit.

A rendszeres és jó szex 10 meglepő hatása, amikről még biztosan nem hallottál

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük