Innen ismerheted fel, hogy a főnököd önbizalom-hiányos - Ezért mérgező a viselkedése
Az önbizalom-hiányos főnök igencsak megkeserítheti dolgozói életét. Ezekből a jelekből ismerheted fel, ha ilyen vezetővel van dolgod.

fonok cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A főnök személyisége, viselkedése általában az összes alkalmazott elégedettségét, közérzetét és munkáját befolyásolja. Az önbizalom-hiányos felettes például ugyanúgy megnehezítheti beosztottjai dolgát, mint a nárcisztikus vagy a manipulatív vezető.

Ha egy felső beosztású ember nem hisz önmagában, akkor bizonytalanságát általában a többiekre vetíti ki, ez pedig rendkívül mérgező az összes ott dolgozó számára.

Így viselkedik az önbizalom-hiányos főnök

Learatja a babérokat mások munkájáért

Mivel kétségeik vannak saját magukkal szemben, ezért gyakran dolgozóik eredményeit sem hajlandóak elismerni, nehogy úgy érezzék, valaki jobb náluk. Alá kell támasztaniuk tudásukat, önmaguknak is bizonyítaniuk kell, és ezt sokszor úgy teszik, hogy ellopják mások ötleteit, vagy saját dicsőségüknek tekintik alkalmazottaik sikereit. Ez nagyon frusztráló, elkeserítő az emberek számára, előfordul, hogy emiatt érzik értéktelennek a munkájukat, vagy vesztik el a motivációjukat.

Elszigetel, szinte őrző-védőként viselkedik

Azt veszed észre, hogy ha ügyfelekkel, külsősökkel, felettesekkel kell tárgyalni, esetleg a legfelső vezetővel, akkor mindig elmegy helyetted még úgyis, ha a te feladatod lenne? Akkor valószínűleg bizonytalan vezetővel van dolgod. Mindezt pedig azért teszi, mert fél, hogy több elismerést kapsz, hogy bebizonyítod, hogy tehetséges és kompetens vagy, esetleg olyat mondasz róla, ami nem válik előnyére. Ez a viselkedés azonban visszatartja a beosztottakat az esetleges előléptetéstől, és azt az érzetet kelti bennük, hogy nem elég jók, nem bízhatják rájuk a felelősségteljesebb teendőket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legapróbb hibákon is teljesen kiborul

Ha a főnök bizonytalan, az állandó frusztráltságot okoz számára, és ezt sokszor a dolgozóin vezeti le. Az ilyen vezető egyáltalán nem bírja a kritikát, sokszor azt sem, ha valaki építő tanácsot szeretne neki adni, mások hibáit pedig felnagyítja, és sokszor teljesen kiborul rajtuk. Jellemző az is, hogy pont a tehetséges embereket szemeli ki magának, mert fél, hogy túlszárnyalják őt, vagy elveszik a pozícióját. 

Elhatárolódik a feladatoktól

Ha a főnök semmi komolyabb döntést nem akar meghozni, és elhatárolódik a feladatoktól, vagy megpróbálja mindig másnak kiosztani őket, az sokszor azért van, mert fél a rossz döntésektől. Ha pedig nem vett bennük részt, akkor hárítani is tudja őket saját felettesei előtt. Így ha jönne a számonkérés felülről, ő mondhatja, hogy nem az ő hibája.

Mindent ellenőrizni akar

Amikor valaki saját kompetenciájában bizonytalan, akkor mások felett igyekszik túlzott kontrollt gyakorolni. Minden apróságról tudni akar, minden levélen rajta kell lennie, mindenről be kell számolni neki, különben teljesen kiborul. Stresszesek, frusztráltak, tartanak attól, hogy elbuknak, ezért mások munkáját is túlzottan ellenőrzik. Ez borzasztó sok feszültséget szülhet a munkahelyen.

A mérgező emberek jellemzői

A mérgező emberek hajlamosak különböző módokon zsarolni másokat, lehúzni a hangulatukat, negatív gondolatokat ébreszteni, konfliktusokat szítani és teljesen a saját befolyásuk alá vonni embereket. Ezért fontos, hogy felismerd őket, és tudd kezelni a viselkedésüket, hiszen hosszú távon rossz hatással vannak rád, sőt, komoly lelki és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük