4 szokás, amit fel kell adnod, ha magabiztos akarsz lenni: csökkentik az önbizalmat és fokozzák a szorongást
Ha sikerül megszabadulnod tőlük, az élet több területén határozottabban tudsz majd helytállni a pszichológus szerint.

GettyImages-499550453
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki tudja, hogy az egészséges önbizalom az élet számos területén az ember segítségére lehet, és mindenkinek van néhány olyan dolog, amivel kapcsolatban szívesebben lépne fel határozottabban és bátrabban. Valaki a munkahelyi nyilvános megszólalásokhoz, más a személyes kapcsolatai alakításához szeretne több önbizalmat.

Sajnos a magabiztosság elérése nem könnyű feladat, könnyen lehet, hogy hosszú évek során begyakorolt, öntudatlanul alkalmazott stratégiák átírására, szokások elhagyására van szükség hozzá. 

4 szokás, amivel fel kell hagyni a magabiztossághoz

Az ember hajlamos időnként a saját dolgát megnehezíteni, sőt akár szabotálni is. Közhely azt állítani, hogy minden fejben dől el, hiszen vannak helyzetek, amikor a külső körülmények nagyon is sokat számítanak, ám nem árt elismerni, hogy olykor valóban belül játszódnak le azok a folyamatok, amelyek meghatározzák, hogy mi lesz egy adott szituáció kimenetele.

Az önbizalom erősítéséhez sem árt első lépésként átgondolni, hogy mi az, ami az útjában áll a magabiztosságodnak, és így szorongóvá, határozatlanná tesz. Tudatosítva ezeket magadban jobban fogsz szerepelni az élet azon területein, ahol korábban talán kicsit bizonytalanabb voltál. Az alábbi négy szokást  Nic Wignall klinikai szakpszichológus szerint el kell hagynod ahhoz, hogy magabiztosabb lehess.

Mindenkinek a kedvében akarsz járni

Aki folyton másokra gondol, és a saját igényeit háttérbe szorítja azért, hogy nehogy a környezetének akár egy kicsi kellemetlenséget is okozzon, egy idő után automatikusan úgy fogja érezni, hogy ő maga kevesebbet ér, mint a többiek. Mindennek a mozgatórugója lehet például az egészségtelen mértékű konfliktuskerülés is, amennyiben például folyton azon jár az eszed, hogy melyik lépésed milyen kényelmetlen szituációhoz vezet majd. Persze jó és szükséges dolog törődni az embertársaid érzéseivel, viszont ha sosem állsz ki magadért, az önbizalmad is igencsak megcsappanhat. 

Kezdd kicsiben: ártalmatlan hétköznapi helyzetekben próbáld elmondani, hogy mi az, amit szeretnél, és mi az, amit inkább nem.

Folyamatosan a jövőn aggódsz

Bár az előre gondolkodás fantasztikus emberi képesség, a mindennapok során nem csak az előnyeit tapasztalhatod. A jövővel kapcsolatos állandó lamentálás igazán bénítóan hathat a jelenre. Miközben a tudatos tervezés érzetét kelti, valójában a bizonytalanságtól való félelem. A holnap problémáinak folyamatos latolgatása szorongóvá tehet, és el is bizonytalaníthat. Annak, aki magabiztos szeretne lenni, el kell tudnia fogadni azt is, hogy az életben nem minden kiszámítható, egyes dolgokat egyszerűen nem tud teljes mértékig az irányítása alatt tartani. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy le kéne mondanod például a tervezésről.

Állandóan a múlton rágódsz

A múlt eseményeinek felelevenítéséből tanulhatsz is, de ha az elméd folyton vissza-visszatér olyan történésekhez, amelyekről ma már látod, hogy jobban is megoldhattad volna, ha újra és újra a múltban elkövetett hibáidat pörgeted a fejedben, egy idő után túlzottan kritikussá válsz magaddal szemben, és aláásod a saját önbecsülésedet. Nehéz, de meg kell próbálnod elfogadni, hogy ami történt, az megtörtént, tanultál belőle, épültél általa, így felkészültebben nézhetsz szembe a jelen kihívásaival is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindig az érzéseidre hallgatsz

Gyakran olvashatod, hogy akkor jársz el a legjobban, ha az érzéseidre hallgatsz, és az valóban nem jó, ha az eszed állandóan felülkerekedik az érzelmeiden. Ugyanakkor az érzések sem mindig számítanak jó tanácsadóknak. Képzeld el, hogy a munkahelyeden eszedbe jut egy remek ötlet, de nem mered elmondani a főnöködnek, mert egyből attól tartasz, hogy nem fog komolyan venni, butaságnak tartja majd, amit kitaláltál.

Persze, ha több önbizalommal rendelkeznél, sokkal jobban a céljaid, a meggyőződéseid szerint tudnál eljárni, ugyanakkor az is igaz, hogy ha a félelmeid nem tántorítanak el a számodra fontos dolgoktól, akkor magabiztosabbá válhatsz. Amennyiben a fentihez hasonló szituációkban felülkerekedsz a félelmeiden, félreteszed kicsit azokat, előbb-utóbb gyakorlatot is szerzel, ami azzal jár majd, hogy egyre kevésbé uralkodik el rajtad az aggodalom például akkor, ha elő kell adnod a saját ötletedet.

Kvíz a testbeszédről

Ha valaki ismeri a mozdulatok jelentését, rengeteg mögöttes információt megtudhat a beszélgetőpartneréről, illetve annak hozzáállásáról. Nem csupán a dominanciavágy, a szorongás vagy a vonzalom sejthető belőlük, hanem többek között a hazugság is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük