6 jel, hogy partnered rombolja az önbizalmadat: súlyos kárt tehet az önértékelésedben

Ha így viselkedik a másik, azzal komoly sérüléseket okozhat párjában: ezek a mérgező szokások súlyos önbizalomhiányhoz vezethetnek.

Önbizalomromboló viselkedések a kapcsolatban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy párkapcsolat csak akkor lehet egészséges és boldog, ha a felek kölcsönösen támogatják egymást, és egyenrangúként tekintenek a partnerükre. Nem akarják elnyomni őket, vagy földbe döngölni az önértékelésüket, hanem pont, hogy segítenek fejleszteni, erősíteni azt.

Előfordul azonban, hogy a pár egyik tagja úgy rombolja partnere önbizalmát, hogy az szinte észre sem veszi. Ez a mérgező viselkedés hosszú távon súlyos károkat okozhat - akár szándékosan, akár tudattalanul teszi az illető. A következő szokások árulkodnak a toxikus viszonyról.

Mindent csak ő irányít

Akármilyen döntésről is van szó, azonnal a kezébe veszi az ügyet, és a megkérdezésed nélkül cselekszik? Akármit is mondasz a kérdéses témákkal kapcsolatban, azt érzékelteti, hogy tévedsz, rosszul választottál, és lebeszél a saját véleményedről, akaratodról? Ha gyakran tapasztalod ezt, akkor érdemes elgondolkodni a kapcsolaton, hiszen nemcsak kontrollálni, manipulálni próbál, de az is egyértelmű, hogy nem veszi figyelembe az igényeidet, és igyekszik elnyomni téged a viszonyban.

Lekezelő bánásmód

Borzasztóan megalázó, ha a partner nyilvánosan is gyermekként bánik társával, lekezelően beszél vele, kioktatja, kritizálja, vagy viccet csinál belőle mások előtt. Ilyenkor hihetetlenül kellemetlen helyzetbe hozza őt, elbizonytalanítja, és azt érezteti vele, hogy kevesebbet ér nála vagy épp a társaság többi tagjánál. Az ilyen viselkedés hosszú távon súlyos károkat okoz az önbizalomban és az önértékelésben.

Nem bátorít, csak elbizonytalanít

Szintén intő jel, ha a másik folyamatosan csak visszahúzza, elbizonytalanítja párját. Ilyenkor jellemző, hogy egy-egy nagyobb lépés vagy döntés előtt folyton rákérdez, biztos-e benne, és kétségeket ébreszt társában. Idővel ez ahhoz vezet, hogy a partner megkérdőjelezi önmagát, a képességeit, és semmilyen nagyobb dologba, váltásba nem mer majd belevágni.

Minden kérésre nemmel felel

Az tény, hogy tudni kell nemet mondani, ám egy őszinte párkapcsolat egyben a kompromisszumokról is szól. Az természetes, hogy a felek néha visszautasítják a másikat, ám ha az egyikük társa mindegyik kérésével így tesz, az azt mutatja, hogy egyáltalán nem érdeklik az érzései, valamint az, hogy mit szeretne. Ez idővel ahhoz vezet, hogy a másik már kérdezni, kérni sem mer, mert előre fél a nemleges reakciótól.

Folyton félbeszakít

Alapvetően is illetlenség félbeszakítani valaki mondandóját, de még rosszabb a helyzet, ha valaki a párjával teszi ezt, méghozzá szinte folyamatosan. Egy egészséges kapcsolathoz nélkülözhetetlen, hogy a felek meghallgassák egymást, és elmondhassanak egymásnak mindent. Ha az egyikük folyton beleszól a másik mondataiba, belefojtja a szót, azzal azt eredményezi, hogy az illető egy idő után már nem látja értelmét véleménye kifejtésének, és úgy érzi, valójában senki nem is kíváncsi rá.

Csipkelődő megjegyzések a külsőre

Az egyik fél állandóan megjegyzéseket tesz párja külsejére? Elbizonytalanítja a ruhaválasztás során? Kiemeli az előnytelennek vélt részleteket? Ez a viselkedés egy idő után szintén lenullázza az ember önbizalmát még akkor is, ha jóindulatú, építő kritikának véli. Természetesen nem arról van szó, hogy a partnernek ne lehetne véleménye arról, hogy melyik szettben csinosabb párja, hanem inkább arról, hogy az állandó csipkelődő, kritikus megjegyzések, kéretlen tanácsok nagyon rossz hatással vannak a másik önértékelésére.

Ha valaki a fentieket tapasztalja, érdemes leülnie a társával, és elmondani, hogy mennyire rosszul esik neki mindaz, amit tesz. Fontos, hogy változtatást kérjen, vagy megbeszéljék, mi lehetne a megoldás, de ha nem történik fejlődés, át kell gondolni a szakítás lehetőségét is.

Innen ismerhetőek fel a mérgező emberek

Leginkább akkor beszélhetünk mérgező személyről, ha valaki rosszindulatú, romboló és káros hatással van azokra, akikkel kapcsolatba kerül, illetve mentálisan veszélyes a többi emberre nézve. Általában az ilyen emberek feszültségeket okoznak egy társaságban, legyen szó baráti, munkahelyi vagy akár családi környezetről. Fontos, hogy felismerd őket, és tudd kezelni a viselkedésüket, hiszen hosszú távon rossz hatással vannak rád, sőt, komoly lelki és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Miről ismerheted fel a mérgező embereket? A pszichológus elmondja a jeleket

Szinte mindenki életében vannak mérgező emberek, csak nem ismerik fel őket. Pedig fontos lenne, mert rendkívül rossz hatással vannak másokra.

Elolvasom
Ezt is szeretjük