Ártalmatlan viccnek tűnik, mégis rombolja az önbecsülést: 4 mondat, amit ne fogadj el

Ezek az apró kis megjegyzések amilyen jelentéktelennek tűnnek elsőre, annyira károsak. A földbe döngölik a másik önbizalmát.

szomoru no
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minél több ideje van együtt egy pár, annál nagyobb hatással vannak egymásra. A kapcsolat során a felek viselkedése, személyisége formálódik, a változásban pedig a partnernek is nagy szerepe van. Sajnos azonban nemcsak pozitív fejlődés mehet végbe, hanem negatív irányt is vehet a folyamat. Ezért is annyira fontos, hogy a tagok a megfelelő módon, tisztelettel bánjanak egymással.

Akár egy-egy mondat is tehet súlyos kárt egy emberben, főleg akkor, ha olyantól hallja, akit igazán szeret. A következők pontosan ilyenek: hosszú távon rombolják az önbecsülést, az önbizalmat, és önértékelési problémákat okozhatnak. Ezeket senkinek sem szabad elfogadnia a társától. 

„Tényleg megeszed még azt is?”

„Biztos, hogy még ezt is megeszed?”, „Milyen kis pocakot növesztettél mostanában”, „Nem szedtél fel pár kilót, mióta együtt vagyunk?” - Az ilyen mondatok nemcsak sértőek, és kellemetlen helyzetbe hozzák a másikat, de igen károsak is az önbecsülésre és az önbizalomra. Bár általában humorba burkoltan mondja őket a partner, valójában egyértelmű, hogy a párját kritizálja velük. Jeannie Assimos párkapcsolati terapeuta szerint a hasonló viselkedés ahhoz vezet, hogy a másik analizálni kezdi önmagát, a testét, majd erőteljes bizonytalanság lesz úrrá rajta.

Természetesen nem arról van szó, hogy a felek óvatosan, kedvesen nem említhetik meg, ha a másik felszedett néhány kilót, de a vicces, mégis bántó célozgatások csak sértődést, hosszú távon pedig önmarcangolást és testképzavarokat eredményeznek.

„Jaj, ne untasd őket ezzel a sztorival!”

A szakértő szerint az is borzasztóan káros, ha a partner szinte semmibe veszi a másikat társaságban, beleszól a mondandójába, átbeszél felette, mindig átveszi a szót, vagy éppen arra tesz megjegyzést, hogy unalmas, amit mesél. Ezzel megalázza a többiek előtt, és azt érzékelteti, hogy párja fölött áll, valamint azt is, hogy a másik kevésbé értékes, mint ő. Az ilyen zavaró, bántó és lealacsonyító viselkedésről a terapeuta szerint mindenképpen beszélni kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

 „Biztos, hogy fel akarod venni azt a ruhát?”

A másik öltözködésének, stílusának kritizálása szintén erőteljes negatív hatással bír. A partner ezáltal úgy érezheti, nem elég csinos a párjának, nem találja őt elég vonzónak, vagy akár azt is, hogy meg kell változtatnia a stílusát ahhoz, hogy a férfinak valóban tetsszen. Arról már nem is beszélve, hogy a hasonló mondatokkal nemcsak öltözködésében lesz bizonytalan, hanem az alakját illetően is, hiszen azon kezd gondolkodni, vajon azért nem áll-e jól rajta a felvett darab, mert nem tökéletesek az idomai. Azt el lehet mondani, ha valamelyik ruha nem nyerte el a másik tetszését, érdemes megindokolni, nehogy félreérthető legyen a megjegyzés. Az állandó kritizálás viszont igen káros lehet.

„Már megint túlreagálod az egészet”

Természetes, hogy a felek nincsenek mindig egy véleményen, és eltér az, hogy mi zaklatja fel őket, mi vált ki náluk indulatokat, szomorúságot, vagy mi bántja őket. Azonban egy egészséges kapcsolatban fontos, hogy képesek legyenek elfogadni a másik álláspontját, véleményét, és megérteni azt, ha valami neki fájdalmat okozott. 

Saba Harounie Lurie párkapcsolati terapeuta szerint súlyos károkat okoz egy kapcsolatban, ha az egyik fél minden problémát csak elintéz annyival, hogy a másik túlreagálja. Ezzel megalázza őt, elmélyíti a gondokat, indokolatlannak titulálja az érzéseit és jelentéktelennek az egész ügyet. A szakértő szerint hosszú távon a hasonló viselkedés rombolja az önbecsülést, és ahhoz vezet, hogy az illető nem lesz képes majd az érzéseiről beszélni. Ezért is fontos egy egészséges kapcsolatban az ítélkezés kerülése.

Amennyiben a fentiekhez hasonló üzenettel bíró mondatok rendszeresek, mindenképp le kell ülni átbeszélni azt, hogy ezek mennyire bántóak a másik számára. Ha azonban ezután sem történik változás, érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon a partnernek tényleg valódiak-e az érzései, nem mérgező viszonyról van-e szó, és érdemes-e folytatni a kapcsolatot.

Férfiak, akiket jobb elkerülni

Van néhány olyan férfitípus, akivel a saját érdekedben nem érdemes kezdeni, mert semmi jó nem sül majd ki a dologból. Mutatjuk, melyek ezek.

Ezt is szeretjük