Tényleg okosabb vagy, mint a pasid?
Íme, a tudományos álláspont
A nők átlagban jobban teljesítenek az IQ-teszteken. Mi lettünk az intelligensebbik nem?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemrégiben látott napvilágot az eredmény, mely szerint a nők megelőzték a férfiakat az IQ-teszteken. De jelent ez valamit a gyakorlati életben is?

Az IQ-tesztek mérési módszereiről széles körben megoszlanak a vélemények, és sokan azt vallják, nem objektívek az eredmények, valamint, hogy könnyű manipulálni a teszteket - amit eddig egyesek szerint meg is tettek a férfiak javára. Van azonban, aki a mostani összesítést objektívnek tartja, ennek fényében pedig okosabbak a nők - legalábbis statisztikailag.

Vívmányok és feltörekvők

A mostani összesítés James Flynn-nek, az új-zélandi intelligenciakutatónak köszönhető, aki évtizedek óta követi az IQ változásait világszerte. A tudós szerint a nők egy évszázadon keresztül nagyjából öt ponttal maradtak le a férfiak mögött, de most minden vizsgált országban behozták a hátrányukat.

Igaz ugyan, hogy elmúlt száz évben a fejlett országokban mindenkinek nagyjából három ponttal nőtt az IQ-ja a korábbi eredményekhez képest, de úgy tűnik, a nők haladása gyorsabb volt.

Flynn szerint ez a modernizáció eredménye, és főleg ott igaz, ahol a nők egyenlő eséllyel férhetnek hozzá a vívmányokhoz. A tudós a Raven-féle sztenderd IQ-tesztek eredményeit hasonlította össze Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Észtországban és Argentínában. Mindegyik országban legalább 500 nő és ugyanennyi férfi vett részt a mérésen, legtöbbjük 15 és 18 év közötti. A lányok átlagosan fél-egy ponttal többet értek el.

Másképp huzalozva

Bár a nők elméletileg okosabbak lettek, a gyakorlatban a kép sokkal árnyaltabb, mert a két nem agya az eltérő nemi szerepeknek és feladatoknak megfelelően másképp van huzalozva.

Így másban jók a nők, másban jók a férfiak - és más kognitív funkcióik fejlettebbek.

Közhely, de igaz, hogy a férfiak általában jobbak a térérzékelésben és az azzal kapcsolatos feladatokban, a nők viszont a verbális képességekben felülmúlják őket. Az eltérő képességekhez eltérő agyszerkezet is tartozik, vagyis más a fehér- és szürkeállomány eloszlása a két nem fejében, és a szinapszisok, vagyis az agysejtek kapcsolata is más területeken sűrűbb.

Érdekes lehet, hogy a szociális tevékenységért és érzelmi folyamatokért felelős területen például a férfiak esetében sűrűbbek a kapcsolatok.

Az IQ-tesztek története

Az intelligenciahányados azt mutatja, hogy a vizsgált személy pillanatnyi értelmi képessége hogyan viszonyul a vele azonos életkorú, átlagos értelmi képességekkel rendelkező személy teljesítményéhez. Az intelligencia mérésére leggyakrabban használt Raven-teszt több módszer közül került ki győztesen.

Az első tesztet, a Stanford-Binet-t 1905-ben hozták létre diákok részére, majd a német származású Stern által kidolgozott teszt vált népszerűvé. J. C. Raven angol pszichológus harmincas években kidolgozott tesztjét ma a Mill Hill Szótárteszttel együtt használják.

Ezt is szeretjük