Pár tulipán nem teszi jóvá a pofonokat, a lustaságot, a lenézést - A nőnap margójára

Drasztikus változásokra lenne szükség ahhoz, hogy megszűnjenek a nemi egyenlőtlenségek.

nonap
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nőnapot a világon hivatalosan 1917 óta, Magyarországon pedig 1948 óta tartják a nők iránti tisztelet, megbecsülés és szeretet kifejezésének céljából. Eredetileg az egyenjogúságért vívott harc része volt, és több helyen tüntetésekkel, sztrájkokkal járt együtt. Bár még ma is vannak megmozdulások március 8-án, a jeles nap nagyrészt inkább megemlékezéssé és az elért eredmények ünneplésévé szelídült - legalábbis itthon biztosan. A legtöbben ilyenkor virággal vagy édességgel köszöntik a nőket. Az apró meglepetések igen kedves és figyelmes gesztusok, melyeket természetesen értékelni kell. De valójában ennél jóval többre van szükségünk, mert egy tulipán nem oldja meg a súlyos problémákat, melyek világszerte fennállnak.

Sokan úgy vélik, évi egy szál virággal letudhatják a nőkkel való törődést, és az összes gondot, igazságtalanságot a szőnyeg alá söpörhetik vele. De ez nem így van. Az egyenlőtlenségek leküzdéséhez, az egyenjogúsághoz és az igazságtalanságok megszüntetéséhez világméretű összefogásra és drasztikus változásokra lenne szükség, méghozzá nemcsak egy napon, hanem egész évben. Mert igaz, hogy sokat javult a nők helyzete az elmúlt évszázadokhoz képest, de még mindig nem olyan mértékben, amilyenben kellene. Elmondjuk, miért: a következő tények azt bizonyítják, hogy most, 2018-ban is borzasztóan rossz a nők helyzete a világban.

Nők elleni erőszak és szexuális zaklatás

Az ENSZ tavalyi adatai szerint az erőszak napjainkban több mint egymilliárd embert érint. A nők körülbelül 35%-a tapasztalja élete során, egyes országokban pedig ez az arány akár 70%-ra is nőhet. Nem beszélve arról, hogy az UNICEF tanulmányai kimutatták, hogy világszerte legkevesebb 15 millió 15-19 év közötti lány szenved el szexuális erőszakot sokszor a partnere, a rokonai vagy a barátai által. Az EU statisztikái szerint a 15 év feletti nők 33%-a, Magyarországon pedig a nők 20%-a válik szexuális erőszak áldozatává, míg további 20% azok aránya, akiket megkíséreltek megerőszakolni. A házasságon belüli erőszakot ráadásul sokszor nem veszi komolyan a hatóság.

A szexuális zaklatások adatai is igen elkeserítőek: a nők 30-50%-a éli át ezt a munkahelyén az Európai Unió országaiban, Magyarországon pedig a becslések alapján még magasabb ez az arány. Az utcai zaklatások ennél is többeket érintenek. Amerikában a nők 65%-a tapasztalja élete során, míg Franciaországban a megkérdezettek 99%-a jelentette ugyanezt. Magyarországra egyelőre pontos adatok nincsenek, de a felmérésekből kiderült, hogy világszerte szinte alig van olyan nő, akit ne ért volna már valamilyen mértékű, hasonló atrocitás. Hazánkról egyébként kevés friss, részletes statisztikát lehet találni a témával kapcsolatban, ami sajnos nem azért van, mert itt nem történik erőszak és zaklatás, hanem inkább részben azért, mert hatalmas a látencia. Mindezek mellett itthon és világszerte is a mai napig igen erős az áldozathibáztatás

A sztárvilágban kirobbant botrányok hatására az interneten, a #metoo mozgalom részeként az elmúlt hónapokban rengetegen vallották be, hogy valamilyen formában szexuális zaklatás áldozatai voltak. De természetesen jóval többen vannak azok, akik nem vállalták fel nyíltan, ilyen formában azt, ami velük történt. Összesen több mint 914 ezerszer szerepelt eddig a metoo hashtag csak az Instagramon. A nyugati világ most változóban van ennek köszönhetően, de a világ nagy részén a nőknek és a fiatalkorú lányoknak igen súlyos problémáik vannak.

Évente 12 millió lányt kényszerítenek házasságra

Bár az UNICEF szerint nagyjából tíz év alatt a felére csökkent a gyermekházasságok száma, ez még mindig igen magas: a becslések alapján körülbelül 12 millió kiskorú lányt adnak férjhez egy év alatt a világban. Indiában köttetik a legtöbb ilyen frigy, ahol a lányok 27%-át kényszerítik házasságra még a 18. életév betöltése előtt. A jogszabályok hivatalosan tiltanák ezt, azonban a hagyományok sokszor jóval erősebbek. A szervezet tervei szerint 2030-ra teljesen fel akarják számolni a gyermekházasságokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

200 millió nőt csonkítanak meg világszerte

A nemiszervcsonkítás egy olyan globális probléma, mely a világ minden táján élőket érint. Ez leginkább a csikló, valamint a kis és nagy szeméremajkak, illetve a hüvelybemenet eltávolítását foglalhatja magában. Célja a női szexualitás ellenőrzése és korlátozása. A legtöbb ilyen, szörnyű eset az UNICEF adatai szerint Egyiptomban, Etiópiában és Indonéziában történik, és azon kívül, hogy alapvető emberi jogokat sért, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat, és életveszélybe sodorhatja a lányokat. 2008 óta húsz országban több mint 15 ezer közösség jelentette be nyilvánosan, hogy felhagynak a női nemiszervcsonkítással, az ENSZ Közgyűlése pedig 2012-ben az emberi jogok megsértésévé nyilvánította azt. De a szabályozások még mindig nem hozták meg a várt eredményt. Ha folytatódnak a jelenlegi tendenciák, a nemiszervcsonkításnak alávetett lányok és nők száma jelentősen nőni fog a következő 15 évben.

Indokolt esetben is illegális abortusz, börtön a vetélésért

Még mindig több olyan ország van, ahol indokolt esetben sem megengedett a terhességmegszakítás. Jelenleg 18 állam van a világon, ahol teljesen tiltott az abortusz, ilyen például Málta, Haiti és Kongó. Itt minden esetben törvényellenes a terhességmegszakítás, még akkor is, ha nemi erőszak következménye, vagy, ha a születendő magzat életképtelen. Ezek a törvények sokszor illegális módon elvégzett beavatkozásokhoz vezetnek, melyek életveszélyesek is lehetnek. Több ezren pedig külföldre mennek azért, hogy elvégeztessék az abortuszt.

Egyes országokban, többek között El Salvadorban és Nicaraguában vetélés, magzatelhalás vagy egyéb komplikációk esetén letartóztathatják, és börtönbe zárhatják a nőket.

Házimunka és fizetés

Mindezeken kívül rengeteg olyan, a fentebb említetteknél apróbb, hétköznapi probléma is akad, melyből jól látszik, hogy a nemek közötti egyenlőség még messze van. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének felmérései alapján Magyarországon ebből a szempontból a második legrosszabb a helyzet.

Bár az elmúlt tíz évben a nők döntéshozatali helyzete javult, főleg a magánszférában, még mindig kevesen töltenek be vezető beosztást, és a háztartásban adódó teendők nagy részét szintén ők csinálják meg. A férfiaknak csupán egyharmada, míg szinte minden nő - 79% - főz, és végez házimunkát napi rendszerességgel. Nem is beszélve a leginkább 45-65 közötti női korosztályról, akiknek szinte nincs szabadidejük, mert a hivatalos munka utáni órákat láthatatlan munkával töltik - olyan teendőkkel, melyeket a közös élet megkövetel, de a férfiak nem tartják magukra vonatkozónak. Sok férfi úgy gondolja, nekik jár a pihenés, és ez amúgy is női feladat. Pedig a közös élet, a házasság és a párkapcsolat közös teendőkkel és azok igazságos felosztásával kellene, hogy párosuljon.

Az OECD 2017-es felméréseiből az is kiderült, hogy, bár a nők képzettebbek a férfiaknál, így is 14,3%-kal kevesebbet keresnek, és alulreprezentáltak a politikai életben. Gyakrabban éri őket faji megkülönböztetés, és kevésbé valószínű, hogy vállalkozást indítanak, de, ha mégis, akkor is kevesebb bevételt termelnek a férfiaknál. Az anyaság pedig nagymértékű negatív hatást gyakorol a nők munkaerő-piaci részvételére, fizetésére és szakmai előmenetelére.

Fütyülés, beszólás és nem megfelelő bánásmód

A mindennapi, nőkkel szemben gyakorolt viselkedések esetében is változásra lenne szükség. Például nagyon nem szeretjük, ha levegőnek néznek minket, lekezelnek, és attól sem érezzük magunkat jobban, ha fütyülnek nekünk az utcán, esetleg kapunk egy "Jó a segged" vagy a sajnos még mindig népszerű, sablonos és nem jópofa "Szia cica, van gazdád?" beszólást. Akármennyire is hihetetlen a férfiaknak, ez nekünk nem bók. Sértő, kellemetlen, és jócskán a zaklatás kategóriájába sorolható. Elegünk van a szexuális tartalmú utalásokból, a bántó megnyilvánulásokból és a nem egyenrangú bánásmódból.

A már említett problémákon kívül is számos további jelenség bizonyítja, hogy rossz a nők helyzete a világban, amit nem old meg egy csokor virág. Természetesen nagyon örülünk annak, hogy a legtöbben valahogy ilyenkor meglepik a hölgyeket, de jó lenne, ha nem merülne ki egy kis ajándékban a nők tisztelete és megbecsülése. Ennél jóval nagyobb, nem pénzbe kerülő dolgokra lenne szükség ahhoz, hogy az egész világon megkapják a nők azt a bánásmódot, ami járna nekik. 

Ezt is szeretjük