Még mindig a nők végzik a házimunka nagy részét Európában - Itthon az egyik legrosszabb a helyzet
Európában csak lassan halad a nemek közötti egyenlőségért folytatott harc a legújabb felmérés adatai szerint.

ferfi no munka
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete - EIGE, European Institute for Gender Equality - 2017-ben is nyilvánosságra hozta a Nemek Közötti Egyenlőség Index eredményeit, melyek azonban még mindig csak igen kevés előrehaladásról tanúskodnak.

A frissített mutató egyértelműen rávilágít a nemek közötti egyenlőség helyzetére napjainkban Európában. Szerencsére van előrelépés, de az általános előrehaladás igen lassú.

Nemek közötti egyenlőség Európában

Az EU a tíz évvel ezelőttihez képest csak négy ponttal magasabb pontszámot, vagyis jelenleg a 100-ból 66,2 pontot ért el. A legjobban 82,6 ponttal Svédország teljesít, míg Görögország 50 ponttal a rangsor legaljára került, Magyarország pedig 50,8 ponttal a második legrosszabb eredményt elérő tagállam lett. A legnagyobb fejlődést Olaszország érte el, mely hatalmas lépést tett, és további 12,9 pontot szerzett, amivel a listán a 14. helyet foglalja el.

dolgozo no ferfi

- Csigaléptékben haladunk előre. Még hosszú utat kell megtennünk a nemek közötti egyenlőséget megvalósító társadalom megteremtéséig, és az Európai Unió valamennyi tagállamának van még mit fejlődnie. Egyes területeken a hiányosságok még a tíz évvel ezelőttiekhez képest is nőttek. A nemek közötti egyenlőség általunk alkalmazott mutatója azt mutatja meg, hogy a kormányzati politikák megfelelnek-e a nők és férfiak speciális igényeinek, és, hogy azok működnek-e - nyilatkozta Virginija Langbakk, A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének igazgatója.

- A nemek közötti egyenlőség mutatójának új eredményei azt mutatják, hogy az egyenlőtlenség az élet minden területén érvényesül. Ez azt jelenti, hogy Európának cselekednie kell. Idén a nők pozíciójának erősítésére és az egyenlő munkáért egyenlő bér megvalósítása céljából további intézkedéseket fogok javasolni. Az egyenlőség nem arról szól, hogy a nőket a férfiakhoz hasonlatosabbakká kell tenni, hanem olyan környezet létrehozásáról, melyben mindkét nem egyenlő választási lehetőségekkel rendelkezik, és teljeskörűen részt vesznek a társadalmi életben, a munka világában és a családi életben - nyilatkozta Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos.

A cikk az ajánló után folytatódik

A női döntéshozatal helyzete javult

A nemek közötti egyenlőség az elmúlt tíz évben a legnagyobb fejlődést a döntéshozatal, különösen pedig a magánszférabeli döntéshozatal terén érte el. Ez azt mutatja, hogy a politika és a közvélemény által gyakorolt nyomás működhet, és a magántulajdonú vállalkozások igazgatóságaiban változást hozott. Bár a döntéshozatalban a nemek közötti egyenlőség az elmúlt évtizedben közel 10 ponttal javult, és 48,5 pontot ért el, még mindig a legalacsonyabb pontszámot képviseli. Ez nagyban tükrözi a nők és a férfiak politikában való egyenlőtlen képviseletét, és az uniós kormányzás terén demokratikus deficitet jelez. A döntéshozatal terén 18,7 ponttal Magyarország az utolsó helyen áll a tagállamok között. 

Kevés nő tölt be vezetői beosztást

Idén a nemek közötti egyenlőség mutatója a hatalomról új és átfogóbb képet nyújt. A politikai és gazdasági döntéshozatalon felül az eredmények azt is megmutatják, hogy ki irányít a média, a kutatás és a sport terén. A médiában egyértelműen több - a diplomások kétharmada esetében - újságírást tanuló nő van jelen, de csak keveseknek sikerül a csúcsra törni. A médiaágazat döntéshozói nagyrészt férfiak - az EU-ban a közszolgálati műsorszolgáltatók elnökségi tanácsaiban a nők 22%-ban képviseltek. A kutatás finanszírozása területén a nők a kutatás-finanszírozási szervezetek vezetőinek kevesebb mint egyharmadát - 27% - teszik ki. A sportágazatban még rosszabb a helyzet, ugyanis a nők EU-szerte a sportszövetségekben pusztán 14%-ban töltenek be vezetői posztot.

dolgozo bo 2

A nőkre hárul a házimunka nagy része

A nők és férfiak időbeosztását illetően 12 országban visszaesés következett be. A férfiaknak csupán egyharmada, míg szinte minden nő - 79% - főz, és végez házimunkát napi rendszerességgel. A férfiaknak a sportolásra, kulturális és szabadidős tevékenységekre is több idejük van. Az EU-ban született nőkhöz képest a migráns nőkre különösen nagy teher hárul a családtagokról való gondoskodás terén - 46%, illetve 38%.

Nemeken átívelő vizsgálat

A mutató mostani kiadása először mutatja be a nők és férfiak különböző csoportjai közötti eltéréseket. Az adott személy élete életkorától, végzettségétől, születési országától, fogyatékosságától és családtípusától függően teljes mértékben eltérhet a népesség többi tagjának életétől. Például a migráns háttérrel rendelkező személyek az EU-ban született nőkhöz és férfiakhoz képest kétszeresen ki vannak téve a szegénység kockázatának. A fiatal férfiak a fiatal nőkhöz képest oktatási lehetőségeket hagynak ki, míg az egyedülálló anyák a gyermekkel rendelkező párokhoz képest az egészségügyi és fogászati szolgáltatásokhoz férnek hozzá nehezebben.

Ezt is szeretjük