5 viselkedés, amin minden férfinak változtatnia kellene a nőkkel szemben - Apróságnak tűnnek, de borzasztó sértőek

Alapvető, általuk teljesen normálisnak gondolt viselkedésekkel is hatalmas problémák vannak.

Férfiak viselkedése a nőkkel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hetek szexuális zaklatási botrányai rengeteg olyan dolgot hoztak a felszínre, amiben drasztikus változtatásokra lenne szükség. Sok férfi ugyanis úgy viselkedik a nőkkel, mintha alsóbbrendű lények lennének, és szinte semmibe veszik, megalázzák vagy zaklatják őket, és nem is tűnik fel nekik.

Szerencsére persze rengeteg kedves és odaadó férfi is létezik, aki tiszteli az ellenkező nemet, rájuk mindez természetesen nem vonatkozik. De vannak, akiknek nagy problémáik vannak a viselkedésükkel és a felfogásukkal a nőket illetően. Egyértelmű, hogy változásokra, változtatásokra van szükség, és nemcsak a szexuális zaklatásokat illetően. A következő bánásmódokat például mindenkinek el kellene felejtenie ahhoz, hogy egy kicsit jobb legyen a helyzet.

Levegőnek nézés helyett egyenrangúság

Egy férfinak sem szabadna átnézni a nőkön, illetve semmibe venni őket. Sajnos sokszor előfordul a hétköznapi életben és a munkahelyeken is, hogy nem veszik figyelembe a javaslataikat, nem vonják be őket a beszélgetésbe, és nem kérik ki a női kollégák véleményét. Ez viszont borzasztóan sértő és megalázó viselkedés. Helyette egyenrangúnak kellene tekinteni az ellenkező nemet - hiszen az is -, de nemcsak a bánásmód, hanem a fizetés szempontjából is. Miért gondolja bárki is, hogy egy nő, aki ugyanannyit dolgozik, mint egy pasi, kevesebbet kell, hogy kapjon?

ferf no

És, ami még fontos: ha egy nő mérges, stresszes, fáradt vagy szomorú, eszébe ne jusson egy férfinak se a hormonjaira vagy a havi ciklusára fogni, főleg ne mások előtt.

Megtartani a kellő távolságot

A nőknek is van személyes terük, intim szférájuk, amit egy férfinak sem szabadna megsérteni, hanem tiszteletben kellene tartani. Minden pasi fejébe bele kellene vésődnie annak, hogy az ellenkező nem tagjaihoz sem nyúlhatnak akkor hozzá, amikor akarnak. Egy idegen nőhöz vagy egy kollégához legalábbis biztosan nem. A vállsimogatás is tabu.

Elfogadni, ha nemet mond

Ha egy nő azt mondta, hogy nem akar randira menni, nem akarja megcsókolni a férfit, és főleg nem akar felmenni a lakására, akkor az tényleg azt jelenti. Tudomásul kell venni, és elfelejteni minden győzködést, zsarolást és az erőszakos viselkedést. Természetesnek kellene lennie, hogy, ha valaki nem akar valamit, azt mindenki elfogadja, de sajnos ez sokszor másképp van. A nem, az egyértelműen nemet jelent, és passz. És, ha visszautasítanak valakit, az illetőnek nincs joga szitkozódni, felháborodni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Abbahagyni a hatalommal való visszaélést

Attól, hogy egy férfi magasabb beosztású, mint egy nő, nincs joga kihasználni, illetve olyan dologra kérni, mely nem etikus, illetve, amit nem foglal magában a hivatalos munkaköri leírás. De egy állásinterjún sem tehet meg bármit az interjúztató. Vonatkozik ez az apróságoktól kezdve egészen a súlyos problémákig. Például a játékos flörttel és a szexuális utalásokkal azonnal le kellene állni, sőt, a fütyüléssel is az utcán, a beszólogatásokkal, nem beszélve a felháborító ajánlattételekről. Mert az egyértelmű - legalábbis annak kellene lennie-, hogy senki, de senki nem kényszeríthet valakit szexuális tevékenységre, és nem zsarolhat ezzel soha, semmiért, semmilyen körülmények között. De az apróbb, sértő, bántó, zaklató viselkedéseknek is a tiltólistára kellene kerülniük. 

Szemet hunyni más férfiak viselkedése felett

Azok is tehetnének viszont még valamit, akik tisztelettudóan, rendesen bánnak a nőkkel, és egyenrangúként kezelik őket. Ez nem más, mint az, hogy másokat is kötelezzenek az ilyen viselkedésre. Ha egy férfi úgy látja, hogy egy másik nem megfelelően bánik egy nővel, igenis oda kell menni, és kiállni érte akár a munkahelyen, akár az utcán. Mert akármennyire is próbálkozik, lehet hogy ő maga nem tudja megvédeni magát, és szüksége lenne valakire, aki beavatkozik a dolgokba. Ez nemcsak akkor fontos, ha erőszakosan viselkedik vele egy férfi, hanem akkor is, ha a munkahelyen nem részesül egyenlő bánásmódban, átnéznek felette, kirekesztik az ellenkező nemű kollégák.

ferfi no (2)

A fejlődés csak akkor indulhatna el, ha a gyökerektől próbálná mindenki megváltoztatni a nőkkel szembeni bánásmódot egészen az apróságoktól elkezdve. Ha valami egy férfinak sem esne jól, és, ha valamit egy férfi sem viselne el, akkor az a nőkkel is így van. Tudatosítani kellene, hogy a nők egyenrangúak a férfiakkal, és mindenkinek így is kellene kezelnie őket.

Ezt is szeretjük