Ilyen volt nőnek lenni az ókori Egyiptomban: nagyon más volt az asszonyok helyzete, mint a korabeli társadalmakban

Nagyon más életük volt a nőknek az ókori Egyiptomban, mint máshol. Számos olyan dolgot megtehettek itt az asszonyok, amit a korabeli társadalmakban nem.

egyiptom nok
beauty and style
Top olvasott cikkek

A férfiak uralta ókori társadalmakban a nőknek általában alárendelt szerep jutott, sőt az ókori Görögországban még teljes jogú állampolgárnak sem tartották őket. Egyiptomban azonban igen más volt a helyzet, mint a korabeli kultúrák nagy részében.

Az itt élő asszonyok sokkal több joggal rendelkeztek, széleskörűbb függetlenséget élveztek, és akár fontos pozíciókat is betölthettek.

A nők élete az ókori Egyiptomban

Azt, hogy az egyiptomi hölgyeket tisztelet övezte, jól mutatja az a tény is, hogy legfontosabb isteneik közt férfi és női alakok is léteztek. Isis például a varázslat, a termékenység, a víz és a szél istennője, a nőiesség szimbóluma volt, Hathor a szépségé, az örömé, a szerelemé és az anyaságé, míg Neithet a harc és a vadászat istennőjeként tartották számon. 

Az asszonyokat az élet minden területén jogok illették meg, semmihez nem volt szükségük egy férfi pártfogására, segítségére vagy beleegyezésére. A házasságok itt is lényeges szerepet játszottak a társadalmakban, a frigyek gyakran előre elrendezettek voltak, de a szülők figyeltek arra, hogy jó partnert találjanak gyermekeiknek. A nők sokszor saját maguknak választhattak társat, a párok pedig megállapodásokat kötöttek az esküvők előtt, melyek általában a leendő feleségnek kedveztek: ha például a férfi kezdeményezte a válást, akkor később tartásdíjat kellett fizetnie, míg a gyermekek szinte mindig az anyánál maradtak a házban, kivéve, ha az otthon a férfi családjának tulajdona volt. A válás egyébként teljesen elfogadottnak számított, nem járt megbélyegzéssel, és az asszonyok is ugyanúgy kezdeményezhették.

A házasság a társadalom alappillérét jelentette, és a gyermeknevelésben, valamint az otthoni ügyekben inkább a nők hoztak döntéseket, de ez nem azt jelentette, hogy más területeken nem érvényesülhettek. A férj és a feleség nagyjából egyenrangúak voltak a kapcsolatban, és az sem jelentett problémát, ha valaki nem szűzként lépett frigyre. Egyáltalán nem tiltották a nemi élet élvezetét, és a korabeli fogamzásgátlási módszerek - általában növényi keverékek -, valamint az abortusz szintén elérhető volt mind a házas, mind az egyedülálló hölgyek számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Nem csak a családban volt fontos szerepük

A nők nem csupán a házasságban vagy a gyermeknevelésben teljesedhettek ki az ókori Egyiptomban. A korabeli társadalmakkal ellentétben itt különböző szakmák, hivatások közül is választhattak, és a férfiakhoz hasonlóan dolgozhattak, valamint saját tulajdonnal is rendelkezhettek. Például hosszas tanulás és az íráskészség elsajátítása után az asszonyok is pappá, tanítóvá vagy orvossá válhattak, aminek köszönhetően később még nagyobb tisztelet övezte őket. De rendszeresen dolgoztak pékként, szakácsként, sörfőzőként, cipőkészítőként, pincérnőként és parfümkészítőként is, sokaknak saját üzlete volt. Nem beszélve arról, hogy számos női fáraó írta be magát a történelembe a birodalom vezetőjeként.

Egyes nők egyébként ágyasokként és szeretőként is tevékenykedtek, de ez az ókori Egyiptomban nem csupán abban nyilvánult meg, hogy a férfiak szexre használták őket. Jártasak voltak a divatban, a szövésben, a zenében, a kultúrában, a művészetekben, és igazi beszélgetőpartnerként tekintettek rájuk a szexuális szolgáltatások mellett. 

A nők státuszának változása, hanyatlása a 4. században indult be, ekkortól ugyanis egyre inkább úgy vélték, hogy a bűn Éva engedetlensége után szabadult be a világba, így a nőket egyre kevésbé tartották értékesnek.

A szex az ókori Egyiptomban

Bár viszonylag kevés olyan rajz, ábra vagy írás maradt fenn, amely konkrét és részletes információkkal szolgálhat ebben a témában, vannak olyan leletek, történetek, melyek intim életükről árulkodnak. Mitológiájukban, művészi alkotásaikban rengetegszer rejtetten, utalások vagy eufemizmusok formájában van jelen a szex, de királyaikat, isteneiket is gyakran ábrázolták erotikus helyzetekben. A birodalom lakóinak szexuális életét általánosan a nyitottság, a szabadság jellemezte, azonban mai szemmel igencsak bizarr szokásokkal is rendelkeztek.

Ezt is szeretjük