A nárcisztikus személyiségre utaló 9 árulkodó jel: már fiatal felnőttkorban megmutatkoznak
A nárcisztikus személyiség jelei már fiatal felnőttkorban, kamaszként is jelentkezhetnek.

GettyImages-1300034993
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már a korai felnőtt években felbukkannak a nárcisztikus személyiség első jelei, a manipulációra való hajlam, a figyeleméhség és az empátia hiánya a legjellemzőbbek. Az emberek általában fiatalabb korukban nárcisztikusabbak, de ez idővel átalakul.

Más esetben a negatív viselkedési mintázatok felnőttkorban beépülhetnek a munkahelyi és egyéb szociális kapcsolatokba is, és károsíthatják azokat. Nehezen tartanak fenn társas kapcsolatokat, hiszen magukat némileg feljebbvalónak gondolják, mint embertársaikat, de mindenesetre „másnak", akik különleges bánásmódot érdemelnek.

A nárcisztikus személyiség tünetei

Az alább felsorolt tünetek közül ha legalább öt megjelenik, akkor erős a gyanú, hogy nárcisztikus személyiségű emberről van szó.

GettyImages-870027464
 • Túlzó önbecsülés.
 • Általában korlátlan siker, a hatalom, a zsenialitás, a szépség vagy az ideális szerelem fantáziaképe mozgatja őket.
 • Különlegesnek tartják magukat, és gyakran úgy vélik, hogy csak különleges emberek, esetleg speciális intézményben dolgozók érthetik meg őket.
 • Nagymértékű figyelmet igényelnek.
 • Úgy érzik, teljesen jogosan várnak el különleges bánásmódot másoktól.
 • Az empátia hiánya.
 • Mások kihasználása.
 • Irigység másokra, vagy annak a téveszméje, hogy mások irigykednek rájuk.
 • Arrogancia, gőgös viselkedés.

Az „én mindent megérdemlek" érzés, mások figyelmen kívül hagyása mind-mind károsíthatja a kapcsolatokat. Jellemzően a nárcizmussal élők gyakrabban váltogatják szexuális partnereiket is.

Hogyan tudja valaki saját magán felismerni a tüneteket?

Ha az alább látható kérdésekre igen a válasz, az viszont azt mutathatja, hogy bizony a nárcisztikus viselkedés benned fejlődött ki.

 • Gyakran kérkedsz?
 • Mások kerülik a társaságod?
 • Nehezen tartasz meg társas kapcsolatokat?
 • A közelmúltban megkérdőjelezték az igazmondásodat?
 • Boldogtalan/dühös/zavart leszel, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy eltervezted?
 • Tapasztalsz folyamatos problémákat a következőkkel: munka, iskola, kapcsolatok, pénzügyek, alkohol, gyógyszerek?

A nárcisztikus személyiségek nem viselik jól a negatív kritikát és azt sem, ha alulmaradnak egy versenyben vagy egy vitában, erős haragot gerjeszt bennük, „bosszúból” lekicsinylően viselkedhetnek a másikkal. Ugyanakkor, mivel a nárcizmusnak több fajtája létezik, akár az is előfordulhat, hogy visszahúzódnak, és látszólagos alázatot mutatnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megkülönböztetnek nyílt és rejtett nárcisztikus viselkedést is, az előbbi extrovertáltsággal jár, fokozott önbizalom, agresszió és figyeleméhség jellemzi őket, a másik típusnál introverzió, magas érzékenység, negatív érzelmek, állandó elismerés és a nyugtatás igénye jelenik meg. 

A nárcizmus kezelése

Már serdülőkorban is jelentkezhetnek a tünetek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy felnőttkorban is ugyanúgy fennállnak. A nárcisztikus személyiség önmagában nem egy mentális betegség, ami mindenképpen megszüntetendő. Minden egészséges emberben akad egy kis adag nárcizmus, mely magabiztosságot ad, segíti a kapcsolatok kialakítását, és kockázatvállalásra ösztönöz. Csak akkor számít rendellenesnek, ha gátol a mindennapi életben, rombolja az önérzetet, nem enged kapcsolatot fenntartani, rontja a munkahelyi teljesítőképességet, amiknek következményeként egyre több kudarcélmény halmozódik fel, és szorongás is kialakulhat. Terápiával orvosolható a probléma, pszichológus segíthet együttérzése tanítani, egészségesebb önérzetet kialakítani, megbirkózni az önértékelési problémákkal, megtanít reális célokat kitűzni.

GettyImages-56515806

A szakember mellett az érintettek is tehetnek a nárcisztikus viselkedés megváltoztatásában. Hogyha valamilyen közeli hozzátartozóról, barátról van szó, akkor a jogos dicséret mellett bizony fel kell hívni arra is a figyelmet, ha gőgösen viselkedik a másik. Ebben az esetben nem árt felkészülni a visszatámadásra, de idővel változás léphet fel a viselkedésben.

Az a személy, aki saját magában ismerte fel a jellemvonásokat, szintén fejlesztheti önmagát. Először is kerülje az alkoholt, a drogokat és más olyan anyagokat, amik felerősíthetik a nem kívánt viselkedésformákat. Hetente legalább háromszor iktasson be edzést. Végezzen többször relaxációs technikákat, mint jóga és meditáció, ami csökkenti a stresszt és a szorongást.

A nárcisztikus személyiség kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, kezdve a gyermekkori bántalmazástól vagy elhanyagolástól, a túlzott szülői gondoskodáson és az irreális elvárások át a kulturális, szociális behatásokig.

A szexuális nárcizmus legfőbb figyelmeztető jelei

A szexuális nárcisztikusok csak önmagukra koncentrálnak a szexben is, és képesek szinte teljesen ignorálni a partner igényeit.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük