"Bármit teszel, sose leszel elég jó" - 4 jele annak, hogy nárcisztikus szülő nevelt fel

A nárcisztikus szülő nevelési módszerei komoly problémát okozhatnak a gyermek lelki fejlődésében.

GettyImages-1070272172
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb szülő mindent megtenne azért, hogy gyermeke kiegyensúlyozott, szeretetteli környezetben nőjön fel, támogatásával és taníttatásával talpraesett, önálló fiatal váljon belőle.

Minden családban vannak észszerű elvárások a gyerekek felé, rakjon rendet a szobájában, megfelelően teljesítsen az iskolában, vagy segítsen be néha a ház körüli teendőkben. Egyes családokban az elvárások túlságosan nagy mértéket ölthetnek, amelyek mázsás súlyként nehezedhetnek a gyerek vállára. 

A nárcisztikus szülő ismérvei

A súlyosan nárcisztikus szülők tipikus jellemzője, hogy nem feltétel nélküli a szeretetük gyermekük iránt, hanem amit ki tudnak belőlük hozni, miközben olyan túlzó elvárásokat támasztanak feléjük, amiknek szinte lehetetlen megfelelni. Az ilyen gyermek a szülei árnyékában él, és kizárólag a szülő érdekében létezik. A személyiségzavarral rendelkező szülő úgy érzi, a gyerek a tehetségét és minden elért sikerét neki köszönheti, viszont ha rosszul teljesít, azért már nem vállalja a felelősséget. Ugyanakkor, ha túlságosan sikeres az utód, azt már fenyegetésnek véli, és célja, hogy felsőbbrendűnek mutatkozzon, megtartsa fölérendelt pozícióját a gyerekkel szemben. 

GettyImages-1208113597

Kontrollál és irányít

A nárcisztikus szülő nem értékeli a gyermek egyéni erőfeszítéseit és próbálkozásait, sosem hallgatja meg a problémáit, és intoleránsan viselkedik, ha saját véleménye van. Dühös, ha a gyerek nem akarja azt csinálni, amit ő elvár tőle, emiatt pedig lelkiismeret-furdalást okoz nála. 

A szeretete feltételes

A szeretetet csak akkor kapja meg a szülőtől, ha valamit jól csinál, ha kedvében tud járni, ha okos, ügyes, szép, azaz minden szempontból "tökéletes." Például a nárcisztikus anyák lányai gyakran perfekcionisták lesznek azért, mert tudják, hogy ezzel megnyerhetik anyjuk szeretetét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megveti és megszégyeníti

A nárcisztikus szülő mézes-mázos, ha a gyerek sikereket ér el, vagy úgy viselkedik, ahogy azt elvárja tőle, fordított esetben előjön a gyereket lekicsinylő, megszégyenítő hangnem, ami gyakran szarkazmussal párosul. Ellentmondást nem tűr, és gyermekével szemben minden úgy kell történjen, ahogy a szülő akarja. Ha mégsem úgy történik, a szülő megsértődik, és mártír szülőként érzelmi zsarolásba kezdhet. 

Manipulál

A szülő gyermekéhez annak kizárólagos birtokosaként kötődik, követelőzik és manipulál. Nem fél olyan mondatok használatától, amelyek érzelmileg zsarolják a gyermeket. Gyakori mondatok, amiket használ:

  • "Annyi mindent tettem érted, és te olyan hálátlan vagy!"
  • "Miért nem tudsz olyan jól viselkedni, mint a testvéred?"
  • "Biztos vagyok benne, hogy örömet tudsz szerezni nekem."
  • "Ha nem abba az iskolába jelentkezel, amit én választok, nem támogatlak anyagilag tovább!"
  • "Szégyent hozol a fejemre ezzel a gyenge teljesítménnyel!"
  • "Bármit teszel, sose leszel elég jó."
GettyImages-1056598848

Az ilyen szülő gyerekei felnőttkorukban önbizalomhiányosak, depressziósak lehetnek, és mindenért magukat hibáztatják. Mégis ragaszkodnak a szülőhöz, hiszen szeretetet kaptak tőle, még ha a szeretet nem is volt feltétel nélküli. A környezet és a szülők nárcisztikus gyermeket nevelhetnek, aki felnőtté válva ugyanazokat a személyiségjegyeket viszi tovább.

 A fűnyírószülő súlyos károkat okozhat a gyerek lelkében

Ők azok, akik mindig a csemetéik körül repkednek, mint egy helikopter, vagyis állandóan ott köröznek mellettük óvó szándékkal. Rendszerint túlféltik őket, mindent megoldanak és megcsinálnak helyettük, leveszik a vállukról a terhet, és nem hagyják, hogy a saját hibáikból tanuljanak.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük