„Az utolsó, amit a nemi erőszak után szeretne, hogy egy rendőr is kiröhögje” - A NANE tagjaival Soós Andrea beszélgetett

Soós Andrea a Femina podcastjában a NANE Egyesület tagjaival beszélgetett többek közt a nőket ért erőszakról, bántalmazásról, és arról, hogy hová fordulhatnak segítségért az áldozatok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Femina podcastjában Soós Andrea egy igen nehéz és súlyos, ám rendkívül fontos témát boncolgatott vendégeivel. Dr. Nógrádi Noá nőjogi szakértő, a PATENT és a NANE Egyesületek tagja, Les Krisztina szociális munkás, a NANE Egyesület munkatársa, illetve a Segítők Hálózata projektkoordinátora, valamint Debreczy Eszter, a NANE Egyesület tagja és PATENT Egyesület jogi gyakornoka beszéltek a nőket érő erőszakról, a bántalmazásról, valamint arról, hogy honnan lehet felismerni a bántalmazó kapcsolatot, vagy hogy hová fordulhatnak segítségért az áldozatok.

Míg a NANE Egyesület inkább a lelki segély terén nyújt támaszt, a PATENT a jogsegély terén jelent kapaszkodót. A Segítők Hálózatának önkéntesei pedig konkrét kérdésekben adnak választ a hozzájuk fordulóknak, és akár az online feljelentés megtételét is végigkísérik. A szervezetekre óriási szükség van, ugyanis az élete során minden nő megtapasztalja a szexuális zaklatás vagy az erőszak valamilyen formáját. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének statisztikája szerint Magyarországon a 15 évesnél idősebb nők közel fele (49%) élt már át lelki bántalmazást a partnere részéről. A teljes adást itt hallgathatod meg.

Rengeteg nő él bántalmazó kapcsolatban itthon

Dr. Nógrádi Noá szerint a különböző erőszakformákat skálaként érdemes elképzelni: az egyik végén van az utcai füttyögés, a másik végén az expartner megölése. Az egyre durvábbakat ebbe a skálába lehet besorolni, ám nincs olyan pont, amikor azt mondhatjuk, hogy onnantól kezdve számít valami rossznak, hiszen valójában mind rossz. Nem nagyon van olyan nő és lány, aki nem szembesül valamelyik ponttal az élete során. Magyarországon viszont ritka, hogy átfogó statisztika készül a nőket ért sérelmekről, bántalmazásokról.

A legutóbbi statisztikák szerint több mint 223 ezer nő él jelenleg olyan párkapcsolatban Magyarországon, amiben fizikai erőszakkal is bántalmazzák, 

és minimum százezer - de valószínűleg közel van a kétszázhoz - a nemierőszak-esetek száma évente - mondta a szakértő.

Hozzátette, a hatóságok látókörébe ezek közül évente mindössze kétszáz-háromszáz eset kerül évente, de sokszor ez sem elég, ugyanis gyakran előfordulnak különböző problémák vagy szakszerűtlen viszonyulások. A halálesetek, illetve gyilkosságok száma is megdöbbentően magas: átlagosan hetente egy nőt gyilkol meg a partnere vagy expartnere itthon. A krízisközpontok férőhelyei igencsak korlátozottak, körülbelül ezer nőre egy ágy jutna, tehát csak akkor tud helyet kapni valaki, ha a helyzetét a döntéshozó a lehető legsúlyosabbnak ítéli meg.

A pornókultúra normalizálta az erőszakos aktust

Az erőszak teljesen újfajta formákat tud ölteni. A pornókultúra hatására normalizálva lettek az erőszakot is alkalmazó aktusok. Annyira alappá vált mindez, hogy néha szinte természetes, hogy valaki kérdés nélkül kezdi fojtogatni a partnerét. 

Egyre több nő hal bele a szex közbeni fojtogatásba, vagy az olyan durva orális szexbe, hogy belefullad. 

Ezeknek az eseteknek a növekedése például teljesen köthető ahhoz, hogy a mainstream pornóban elterjedt nagyon durva erőszakosság milyen szexuális gyakorlatokat szül - hangsúlyozta Nógrádi Noá. Hozzátette, az elkövetők ilyenkor sokszor takaróznak azzal, hogy a másik beleegyezett mindenbe, ami történt.

Hol kérhetnek segítséget az áldozatok?

A NANE és a PATENT egyesületek egyaránt segítséget nyújtanak az áldozatoknak, több mint egy hónapja pedig megalakult a Segítők Hálózata is, ahol önkéntesekkel vehetik fel a kapcsolatot az érintettek.

- A segélyvonalon dolgozó önkéntesek tapasztalata az volt, hogy jó lenne egy olyan szolgáltatás, ami nagyon konkrét, gyakorlati kérdésekre tud választ nyújtani. Van egy elérhető Google Form, amit ki lehet tölteni, egy önkéntes felveszi a kapcsolatot a nővel, és választ nyújt a kérdéseire. Tudnak segíteni abban, hogy lépésről lépésre feljelentést tegyenek. Ki vannak képezve arra, hogy végigcsinálják az áldozattal az online feljelentést - mondta Les Krisztina, Nógrádi Noá pedig azt emelte ki, miért is annyira fontos az internetes feljelentéstétel lehetősége a nőket ért erőszakkal kapcsolatos ügyekben.

- Már egy picit emlegettük korábban, hogy nem biztos, hogy ha ilyen fajta bűncselekménnyel az ember a hatóságokhoz fordul, akkor a legsegítőkészebb attitűddel fog találkozni. 

Az utolsó, amit az ember szeretne azután, hogy egy nemi erőszak történik vele, vagy hogy bosszúból visszaéltek egy meztelen képpel, az az, hogy, mondjuk, egy rendőr is kiröhögje

- árulta el. Az online bejelentés tehát segít elkerülni az újratraumatizáció kockázatát.

Nehéz változtatni

A szakértők elmondták, hogy a NANE és a PATENT is rendszeresen nyújt be szakpolitikai javaslatokat azzal kapcsolatban, hogy mik azok a jogi, szociális ellátó-rendszerbeli változtatások, amiket meg lehetne tenni azért, hogy jobb legyen az érintett nőknek. Ezeket viszont sajnos általában nem sikerül elfogadtatni, átvinni a gyakorlatba, illetve a meglévő jogszabályokat sem mindig alkalmazzák. 

A hatalmi egyenlőtlenségek miatt nehéz változást elérni, mert a nők kiszolgáltatott helyzetben vannak. Szerencsére egyre több nő szeretne segíteni társainak, és egyre több szó esik a nők elleni erőszakról, viszont még mindig jellemző az áldozathibáztatás vagy az esetek elbagatellizálása. 

- Nagyon hosszú út áll előttünk, de már egyébként egy nagyon hosszú utat meg is tettünk - mondta Nógrádi Noá.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük