Mit tehetsz, ha az exed továbbküldte a meztelen képeidet? Itt kérhetnek segítséget az áldozatok
A Segítők Hálózata azért jött létre, hogy támogatást nyújtson az áldozatoknak.

aldozat cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mit tehetsz, ha az exed továbbküldte a meztelen képeidet, ha egy ismeretlen zaklatott az utcán, vagy egy randin szexre kényszerített, akivel találkoztál? Olyan kérdések ezek, amelyek sajnos nagyon sok lányt és nőt érintenek, mégis kevesen tudják, hol és hogyan kérhetnek segítséget.

Ezért jött létre a Segítők Hálózata, amelynek tagjai gyakorlati támogatást nyújtanak a nők elleni erőszak áldozatainak és az őket támogató segítőknek.

Segítség az áldozatoknak

Azok a lányok és nők, akiket erőszak vagy zaklatás áldozatává tettek, egy újabb segítő szolgáltatást vehetnek igénybe. A Segítők Hálózatának tagjai olyan budapesti és vidéki önkéntesek, akik szolidaritást vállalnak az erőszak áldozataival, és az a céljuk, hogy az erőszakot, zaklatást követő élethelyzetben nőtársaiknak ne egyedül kelljen szembenézniük olyan feladatokkal, mint például az online feljelentés megtétele, a panasztétel vagy a különleges bánásmód igénylése. Információt tudnak adni többek között a távoltartással vagy szociális támogatásokkal kapcsolatban is.

A legtöbb áldozatnak nincs jogi képesítése, és egész addig, ameddig ilyen helyzetbe nem kerül, nem kell azon gondolkodnia, hogy például hogyan zajlik egy feljelentés megtétele. Ezek új és gyakran ijesztő helyzetek. A NANE és a PATENT azért hozta létre a Segítők Hálózatát, hogy segítsen felruházni az érintetteket a szükséges tudással, csökkentve az elveszettség érzetét és támogatva a tájékozott döntések meghozását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Konkrét lépésekre specializált segítői csatorna

A szervezetek szakértői egy képzés során felkészítették az önkénteseket, hogy az erőszak- és zaklatáseseteket követően felmerülő gyakorlati lépések megtételében, az ezekkel kapcsolatos konkrét kérdések megválaszolásában segítsenek. A Hálózat nemcsak párkapcsolati vagy családon belüli erőszak, de szexuális erőszak, randierőszak, szexuális zaklatás, utcai zaklatás, fenyegető zaklatás vagy akár bosszúpornó esetében is az érintettek rendelkezésére áll, hogy tájékoztassák őket a különböző rendőrségi, jogi, szociális és a bűncselekmények áldozatai számára elérhető anyagi támogatási lehetőségekről. A Hálózattal az érintett nők és az őket segítő szakemberek, valamint barátok, családtagok, támogatók ennek az igénylőlapnak a kitöltésével tudják felvenni a kapcsolatot.

- A Segítők Hálózata régi vágyunk volt, mert mind a PATENT, mind a NANE Egyesület számára világossá vált, hogy a lelki és jogi segélyvonal mellett hasznos lenne egy rövidebb beszélgetésekre és konkrét lépésekre specializált segítői csatorna is. Hosszú távon reméljük, hogy a Hálózat országszerte növekedni fog, és a tagok egyre több módon és helyzetben tudnak majd kézzelfogható támogatást és jelenlétet nyújtani az érintetteknek - emelte ki Les Krisztina, a Hálózat projektkoordinátora. A kezdeményezés az IKEA Magyarország támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

Ha úgy érzed, hogy inkább egy támogató beszélgetésre van szükséged, vedd fel a kapcsolatot a NANE Segélyvonalával, ami ingyenesen hívható hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken este 18-22 óra és szerdán 12-14 óra között a 06 80 505 101-es számon, vagy szerdánként 16 és 18 óra között cseten is elérhető.

Az áldozatok helyzete a koronavírus alatt

Bár sokaknak valóban az otthonuk a legbiztonságosabb hely a világon, jó néhányan vannak sajnos azok is, akik számára ez a legveszélyesebb. A családon belüli erőszak áldozatai ugyanis bántalmazójukkal kerülnek karanténba, az összezártság és az elszigeteltség pedig csak súlyosbítja a helyzetet. Balogh Zsófiát, a NANE Egyesület ügyvezetőjét kérdeztük arról, hogyan hat a jelenlegi helyzet a bántalmazó kapcsolatokra, és arról, hogy mit tehetnek, hová, kihez fordulhatnak most az áldozatok.

Ezt is szeretjük