„Aki bűntudatot cipel, az vágyik a vezeklésre, ami gyakran egy betegség” - Buda Lászlóval Soós Andrea beszélgetett

Soós Andrea a Femina podcastjában a gondolatok és a múltbéli történések egészségre gyakorolt hatásáról, a betegségek lelki okairól és ezek feloldásáról beszélgetett Buda Lászlóval.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Dr. Buda László orvos pszichiáter, pszichoterapeuta főleg önismereti és módszertani tanfolyamok vezetésével, egyéni konzultációkkal foglalkozik, valamint ismeretterjesztő előadásokat tart. Ő alkotta meg a SzomatoDráma és az Ultrarövid Terápia nevet viselő módszereket, mindezek mellett pedig a Mit üzen a tested? és a Mit üzen a lelked? című könyvek szerzője.

A Femina podcastjában Soós Andrea beszélgetett vele a terápiákról, a betegségek lelki hátteréről, valamint arról, hogyan lehet feldolgozni a múltbéli vagy gyerekkori traumákat. A teljes adást itt hallgathatod meg.

Megbetegítő gondolatok és a SzomatoDráma

Dr. Buda László szerint ma már egy emberekkel foglalkozó szakértő nem teheti meg, hogy tájékozatlan legyen spirituális vagy ezoterikus témákban, hiszen ezek rengeteg mindenkit érdekelnek. Szinte elfogadottá vált, hogy a gondolatok megbetegíthetnek, ám ez nem olyan egyszerű.

- Ez azért kockázatos, mert a gondolatnak azt a részét érti, hogy befolyásoljuk a saját fiziológiánkat, és megbetegíthetjük magunkat,

de nem érti kellő mélységben azt, hogy ez hogyan zajlik, és hogy ennek melyik része az, ami teljesen öntudatlan, és amiért nem szabadna önmagát pluszban még bántania - mondta, majd hozzátette, hogy még az ismerősök szavai is hátráltatják a gyógyulási folyamatokat.

A SzomatoDráma azt kínálja, hogy ha valakinek kellő nyitottsága van arra, hogy felismerje, köze van a tüneteihez, betegségeihez, de nem tudja, hogyan, akkor ezt egy drámai, intenzív módon mutatja meg, és lehetőséget is ad arra, hogy az ember elkezdjen tenni magáért, döntéseket hozzon, új kommunikációs módokat találjon. A módszer hatására sokaknak megváltozhat az élete, a romlási tendencia javulásba kezdhet átmenni. Persze vannak olyan tünetek, amelyeknél a szakértő nem javasolja, hogy a lelkizés legyen az első, hanem orvoshoz kell fordulni. Azt is hangsúlyozta, hogy a betegségeket érdemes tisztelni, mert rendkívül komplexek lehetnek.

Az Ultrarövid Terápia

Az Ultrarövid Terápia egy egyalkalmas foglalkozást takar, ami tartalmazza mindazon dolgokat, amiket dr. Buda László a 25 éves terápiás praxisa során a legjobban működőnek talált. Attól olyan hatékony, hogy a lényegre fókuszál.

- A lényeget úgy képzelem, hogy olyan, mint egy éhes kis vadállat, aki elbújt, de szeretne előjönni. Akkor jön elő, hogyha biztonságban érzi magát - tette hozzá. Egy betegség során az első, hogy a pszichoterapeuta szeretné, ha a kliens mindent elmondana, azt is, hogy mit üzen a teste, és azt is, hogy mit üzennek a leletek, ám ezeket fontos elválasztani egymástól.

- Sok ember már attól ijedtebb, hogy kap egy rosszindulatú daganat címkét, mint magától a betegségtől, tehát fontos ebben eligazodni.

A következő lépés, hogy meg kell fejteni, mi váltotta ki a problémát, legyen szó akár testi, akár lelki fájdalomról, krízisről.

Nem nagyon hiszünk benne, hogy a test csak úgy, egyik pillanatról a másikra elromlik.

Elromolhat, nem kell feltétlenül a krízis előtte, vannak utolsó csepp mechanizmusú betegségek is. Például a pánik gyakran ilyen, egyáltalán nem akkor jön elő, amikor indokolt lenne, hanem amikor valami tele lesz.

Az érzékenységek régről jönnek, ezért sokszor a gyerekkornál, a szülőknél, a tanult mintáknál, az örökölt dolgoknál lyukadnak ki a terápián. Ha megvan a lényeg, meg kell értetni a klienssel, hogy újra kell tanulni a régi mintákat, és azt is, hogy a gyógyuláshoz azokkal kell rendezni a kapcsolatot, akik ebben igazán érintettek. A harmadik pillér éppen ezért a találkozás és érzelemátélés fázisa: képzeletben ide kell hívni a szereplőket, legyen elhunyt, legyen élő, minden, és át kell élni a felébredő érzéseket, kimondani az addig ki nem mondott, de lényeges dolgokat, majd haladni ezek rendezésében. A negyedik lépés pedig az, hogy szülessen valamilyen döntés, elmozdulás, legyen egy definitív belső változás.

A gyermekkori események nagyban befolyásolják az életet, az emberi kapcsolatokat, ám van, hogy a kicsik nem is érzékelik a traumát. Ami történt, az megtörtént, felnőttként ezen már nem lehet változtatni, és állandóan a múltra hivatkozni, hanem dolgozni kell rajta, és átölelve elengedni a múltat. Az ötödik lépés tehát a hála és köszönet fázisa.

- Az is fontos, hogy a mindenkori döntéseket tisztelettel el kell fogadni, és elkerülni a hibáztatást. Aki ugyanis magát hibáztatja, az szinte várja a büntetést.

Aki bűntudatot cipel, az vágyik a vezeklésre, és ez a vezeklés nagyon gyakran nem más, mint például egy betegség,

ahol úgy érzem, hogy na most van egyensúlyban, most én is megkaptam - mondta dr. Buda László, aki szerint a terápiás beszélgetések sokat segíthetnek a hasonló problémákon.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük