Működhet egy olyan kapcsolat, ahol nagy a korkülönbség? Ez a magyar netezők véleménye
A mai napig sokan ítélkeznek azok felett a párok felett, akik közt nagy a korkülönbség. De vajon mit gondolnak erről a témáról magyar olvasóink? Megkérdeztük őket.

korkulonbseg cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak olyan témák, amelyek nagyon régóta megosztják az embereket, ezek közé tartozik például a kapcsolatokban a felek között lévő korkülönbség is.

Sokan ítélkeznek azok felett, akiknél az egyik partner jóval idősebb a másiknál, míg egyesek szerint nem a kor, hanem a szerelem számít. De vajon mi a magyarok véleménye?

Működhet egy kapcsolat nagy korkülönbséggel?

A nagyobb korkülönbséggel élő párokat sokan megbélyegzik. Rengetegen azt gondolják, hogy az ilyen viszonyokban csupán a pénz az uralkodó, a fiatalabb fél csak az anyagiak miatt van az idősebbel. Mások szerint pedig a korbéli különbségek miatt semmi közös nincs így a két emberben, nem beszélve arról, hogy az eltérő érettségi szint, az eltérő gondolkodás, felfogás és a korból adódó, különböző élettapasztalatok is problémákat okozhatnak.

Az ellentábor viszont úgy gondolja, sok előnye van annak, ha valaki jóval idősebb vagy fiatalabb társat választ, hiszen pozitív hatással vannak egymásra, új utakat, életszemléletet mutatnak egymásnak, de az a vélemény is gyakori, hogy egy párkapcsolatban nem az évek, hanem az érzések számítanak. Természetesen a kutatók sem hagyták szó nélkül a témát, jó néhány vizsgálat született ezzel kapcsolatban. Egy 2017-es, ausztrál tanulmány arra jutott, hogy a nagy korkülönbséggel élő, heteroszexuális párok elégedettsége az átlagnál erőteljesebben csökkent az első 6-10 évben, a legelégedettebbek pedig az 1-3 év különbséggel élők voltak. 4-6 év különbségnél a kapcsolattal való elégedettség kismértékben csökkent az idő múlásával.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Atlantai Egyetem szakértői pedig arra jutottak, hogy azok, akik között öt év különbség van, 18%-kal hajlamosabbak szakítani, mint azok, akik között egy év van. Ezenkívül azt is megállapították, hogy azok között a legvalószínűtlenebb a szakítás, akik között egy év a különbség, illetve, hogy ők a legboldogabbak. A vizsgálatok alapján tehát az az ideális, ha nincs túl sok év a két fél között, ezek azonban csak adatok, és a valóság sokszor felülírja a hasonló tudományos eredményeket. 

A magyar olvasók véleménye

Mi magyar olvasóink véleményére is kíváncsiak voltunk, ezért a Facebookon tettük fel a kérdést: működhet egy olyan kapcsolat, ahol nagy a korkülönbség? A poszthoz rengeteg komment érkezett, és kiderült, a téma a hazai nőket és férfiakat is megosztja. Voltak, akik egyértelmű nemmel válaszoltak, mások pedig kifejtették, miért érzik úgy, hogy nem lehet hosszú távú egy ilyen viszony.

A nagyobb korkülönbséggel élő párokat még mindig sokan megbélyegzik. Az emberek egy része úgy gondolja, hogy az ilyen...

Közzétette: Femina.hu – 2022. május 23., hétfő

- Kétlem! Teljesen más az érdeklődési körük!!!! – írta az egyik kommentelő.

- Egy jó ideig igen. De a fiatalabb hamar rájön, hogy több mindent ki kell még próbálnia, és több tapasztalat kell ahhoz, hogy teljesen megállapodjon - tette hozzá egy hölgy. De voltak olyanok is, akik szerint nem mindegy például, hogy hány év van a felek között, ettől függ ugyanis, hogy együtt maradnak-e.

- Attól függ, hogy mekkora korkülönbségről van szó.

- Más-más életszakaszokban eltérően gondolkozunk, érzünk, reagálunk. 18-20 év korkülönbségig még lehet, megértik egymást a párok, de afölött már tolerancia kérdése is.

A válaszolók nagyobb része mondta azonban azt, hogy a kor nem számít, ez nem állhat a boldogság útjába, és senkinek nem szabadna ítélkeznie mások kapcsolata felett. Sőt, sokan saját házasságukat is kiemelték pozitív példaként.

- Szerintem, ha két hasonló lélek találkozik, nem számít a kor! Persze, vannak érdekkapcsolatok is, de szerencsére vannak lélekkapcsolódások is, amik sokkal szebbek, jobbak és igaziak! A lényeg, hogy mindenki foglalkozzon saját magával, és ne ítélkezzen senki felett! - hangsúlyozta egy kommentelő.

- Igen, ha ketten szeretik egymást, működhet. Nem is értem, miért kell azért valakit elítélni, mert mer szeretni!?

- 18 év van köztünk, és 17 éve vagyunk együtt - mesélte egy másik hozzászóló.

- Igen, már 10 éve működik. Nem a korkülönbség számít, hanem az egymás iránti bizalom és tisztelet.

- Ahol szeretet, ragaszkodás, őszinteség van, a számok nem számítanak. Egy kapcsolatban a másik a fontos, nem egy szám.

- Miért ne működne? Én 65, a férjem 52! Május végén lesz a 18. házassági évfordulók. Nagyon boldogok vagyunk!

- Én 71 vagyok, és van egy 56 éves barátom, boldogok vagyunk, nagyon szeretjük egymást! - árulta el egy hölgy.

A válaszok alapján tehát olvasóink közt nagyobb arányban vannak azok, akik szerint nem a kor számít egy kapcsolatban, hanem a szeretet, a szerelem, a tisztelet és a harmónia, és senkit nem szabadna elítélni azért, mert nála jóval fiatalabb vagy épp idősebb partnere van.

Képeikkel üzentek a nagy korkülönbséggel élő párok

Számos párnak kell eltűrnie rosszalló tekinteteket az utcán vagy hallgatnia kétkedő, bántó megjegyzéseket azért, mert az egyikük több évvel idősebb a másikuknál. Éppen ezért egyre többen igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy bizony akár tíz-húsz évnyi korkülönbséggel is lehet igazán boldog egy kapcsolat. A Redditen közös fotóikkal üzentek a szerelmesek: azt akarják megmutatni, hogy a kor nem számít, és nagyobb eltérés esetén is lehetnek őszintén az érzelmek.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük