18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Miért vonzódnak a fiatalabb férfiak idősebb nőkhöz? A pszichológust kérdeztük

A szakértő szerint több oka is van annak, ha a fiatalabb férfiak idősebb társat választanak maguknak.

fiatal ferfi idosebb no

A párkapcsolatok terén sok embert megoszt az, ha nagy a korkülönbség a felek között. Vannak, akik nem tudják elképzelni, hogy velük szinte egyidős párt találjanak, de talán még többen vannak azok, akik azt nem értik, miért is olyan csábító egy sokkal idősebb vagy éppen sokkal fiatalabb partner.

Sákovics Diana pszichológust és a Dívány.hu főszerkesztő-helyettesét kérdeztük arról, milyen okok állhatnak amögött, ha egy fiatal férfi a korabeli nők helyett inkább a nála jóval idősebbekhez vonzódik. A szakértő azt is elárulta, milyen problémák merülnek fel a leggyakrabban ezekben a kapcsolatokban.

Miért vonzódnak az idősebb nőkhöz a fiatal férfiak?

- Nehéz itt tipikus okokat felsorolni, hiszen mindenkinek más a személyisége, a története, a motivációja, éppen ezért ezernyi okkal találkozhatunk. Amit én pszichológusként gyakran hallok érvként a férfiaktól, hogy az idősebb nők tapasztaltabbak, szexuálisan nyitottabbak, miközben kiegyensúlyozottabbak fiatalabb társaiknál, és nincs bennük a sürgető vágy a családalapításra: ezen már túl vannak. Éppen ezért ezek a kapcsolatok kevesebb terhet, elvárást helyezhetnek a férfiakra, és több szabadságot, felszabadult szexet hoznak. A másik érv, amivel többször találkoztam, hogy sok férfit vonz az idősebb nők érettebb gondolkodása. 

Ezen túl persze a párválasztás hátterében rengeteg dolog állhat: személyes elakadások, feldolgozatlan gyerekkori traumák, a felnőtt szerep elutasítása a párkapcsolatban, vagy akár az, hogy a korkülönbséget a személyiség érettsége, az élettapasztalat és az életfelfogás aránylag kiegyenlíti, így az nem jelenik meg problémaként a kapcsolatban. 

Milyen problémákat okozhat a korkülönbség?

- Minden életszakasznak megvannak a maga tipikus feladatai, amiket ott és akkor be kell teljesítenünk, meg kell oldanunk. Ha azonos életszakaszban vagyunk a párunkkal, akkor sokkal jobban értjük, min megy keresztül, mint akkor, ha már túl vagyunk az adott feladaton. Például, ha a húszas éveink elején járunk, a szüleinktől nemrég költöztünk el, keressük a megfelelő munkát, bulizunk a barátainkkal, a párunk pedig már vezető pozícióban dolgozik, miközben menedzseli az iskolás gyerekeinek az életét, akkor nem lesz könnyű empatikusnak lennünk a problémáival, részt venni az ő életében, és neki sem lesz könnyebb velünk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Sákovics Diana pszichológus

Sákovics Diana az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán szerezte diplomáját, egészség- és szervezetpszichológia szakirányon. Pályája kezdetén a drogfogyasztás, drogfüggőség lelki egészségre gyakorolt hatásával foglalkozott, éveken át vezetett fiataloknak drogprevenciós csoportokat. Érdeklődése később a párkapcsolatok és a szexuálpszichológia felé fordult, szakirányú tanulmányait az ELTE szexuálpszichológiai szakképzésén végezte. A pszichológus 2014 óta a Dívány.hu állandó szerzője, később a kiadvány főszerkesztő-helyettese, nevéhez több mint 600 pszichológiai témájú cikk köthető. 2017-ben jelent meg Hol rontom el? – A boldog párkapcsolatok pszichológiája című könyve, amelyben szórakoztatóan és közérthetően osztja meg azokat a legfontosabb ismereteket, amelyeket a pszichológia tudománya az elmúlt évtizedekben a párkapcsolatokról felhalmozott. A pszichológus 2016 és 2017 között társműsorvezetője volt a Teszt és lélek című műsornak a Tilos Rádión is.

 

„Az egyetlen dolog, ami igazán számít az életben, az a kapcsolatunk más emberekkel. Így a jó élet felé vezető út egyik legfontosabb feladata az, hogy ezeket a kapcsolatokat megtanuljuk gondozni. Erről szólnak a cikkeim, ez áll a fókuszban az egyéni konzultációimon és ezen dolgozunk a workshopjainkon is.”
 

Promóció

- A másik, ami az eltérő életkorból adódóan felmerülhet, a féltékenység sajátos formái. A nők ilyenkor gyakran félnek attól, hogy náluk szebb, fiatalabb, vonzóbb partnert talál a párjuk, míg a férfiak gyakran szembesülnek azzal a kellemetlen érzéssel, hogy a nő előző partnerei, korosztálya már gyakran magasabb státuszú, előrébb tart az életben. Ezek a körülmények mindkét félben felébreszthetik a “nem vagyok elég” és az “úgysem tarthat sokáig” érzését, ami soha sem segít egy párkapcsolat hosszú távú fenntartásában - mondta a pszichológus.

Természetesen mindezek egyáltalán nem azt jelentik, hogy ne működhetne nagyobb korkülönbséggel egy kapcsolat. Minden szerelemben megvannak a problémák, és nem feltétlenül az életkortól függ, hogy meg tudják-e oldani őket a felek. Ha szeretik egymást, együtt akarnak lenni, és odafigyelnek a másikra, a kapcsolatukra, megdolgoznak érte, akkor az életkorbeli eltérések által adódó nehézségeket is meg tudják majd oldani.

Átlagosnak hinnéd, de a férfiak szexinek tartják

A pasik szemében számos olyan apróságtól is vonzó lehet egy nő, ami neked eszedbe sem jutna. Nem csupán a miniszoknyának vagy a magassarkúnak nem bírnak ellenállni: meglepően átlagos dolgokat is őrülten szexinek tartanak.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük