Hisztériával kezelték a pszichiátrián, a Moulin Rouge híres táncosnője lett - Jane Avril szokatlan története

Jane Avril nehéz gyermekkor után került elmegyógyintézetbe, majd a Moulin Rouge egyik leghíresebb táncosnője lett.

A Moulin Rouge táncosnője, Jane Avril
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1889-ben nyitott meg a párizsi Montmartre-on a város leghíresebb szórakozóhelye, a Moulin Rouge, ami táncos revüműsorokkal nyűgözte le a közönséget. Az extravagáns, erotikus előadások, a botrányosnak titulált kánkán és a laza erkölcsű táncosnők híre gyorsan elterjedt, így a helyet nagy felháborodás is övezte. És sokszor pont ez csábította be a kíváncsi vendégeket.

A mulató sikeréhez persze nagyban hozzájárultak az olyan táncosnők is, mint például Jane Avril. A fiatal lányt hisztériával kezelték a pszichiátrián, mielőtt a Moulin Rouge-ba került, a közönség pedig különleges mozgása miatt rajongott érte.

Pszichiátrián kezelték Jane Avrilt

Jeanne Louise Beaudon néven született 1868-ban egy prostituált és egy olasz arisztokrata gyermekeként. Apja elhagyta őket, anyja pedig rendszeresen bántalmazta a kislányt, ezért egy ideig nagyszülei nevelték. Anyja azonban 1877-ben újra magához vette őt, de csak azért, hogy gyermek prostituáltként dolgoztassa. Jeanne többször is megpróbált megszökni tőle, végül 13 éves korában a párizsi Salpêtrière kórházba került. Ez a hely az elmebetegnek ítélt nők elmegyógyintézeteként szolgált.

A lányt hisztériával kezelték, ezt a homályos diagnózist azonban akkoriban gyakorlatilag minden olyan viselkedésre ráhúzták, amire nem találtak a korban ismert orvosi magyarázatot. Többek közt a társadalom szerint nem megfelelően viselkedő vagy épp a traumatizált nőkre is ráfogták ezt a betegséget, és sokakat nemcsak orvosi, hanem kórházi, elme-gyógyintézetbeli kezelésre ítéltek. Egyes források szerint Jeanne-nál egyébként a vitustánc nevű, mozgászavarral járó betegséget is megállapították, ugyanis végtagrángások jelentkeztek nála. Ezt viszont nem sikerült még bizonyítani.

Különleges mozgása miatt került a Moulin Rouge-ba

A lányt a hisztéria egyik specialistájának számító Martin Charcot kezelte, aki életrajzában azt állította, ő fedezte fel Jeanne tánctehetségét. Állítólag egy, a pszichiátrián rendezett bálon mutatkozott meg a nagyobb közönség előtt különleges mozgása. 15 éves volt, amikor egy orvossal folytatott románc miatt el kellett hagynia a kórházat, elengedésekor gyógyultnak is nyilvánították. Egy ideig alkalmi munkákat vállalt, dolgozott például titkárnőként, felszolgálóként egy kávézóban, de pénztáros is volt. Már az öngyilkosság is megfordult a fejében, amikor a párizsi prostituáltak közt menedéket talált. 

Kávézókban és éttermekben táncolt, egyedi, kissé neurotikusnak ható mozdulatai és lobbanékony személyisége miatt miatt őrjöngő orchideának és őrült Jane-nek nevezték. 1889-ben, a nyitás után nem sokkal került a Moulin Rouge-ba, először vendégként, szórakozásból járt ide táncolni, de a tulajdonos gyorsan felfigyelt rá, és felvette táncosnőnek. 

Jane szólóelőadásai hamarosan főattrakcióvá nőtték ki magukat, a Moulin Rouge társtulajdonosa és előadója, Charles Zidler révén pedig a következő években Párizs leghíresebb báljain, helyszínein lépett fel. A francia festőművész és grafikus, Henri de Toulouse-Lautrec, sok plakátot készített a Moulin Rouge-nak, és arra is felkérték, hogy örökítse meg Jane-t.

A férfit teljesen lenyűgözte a lány, ő lett az egyik múzsája. Jane ezeknek köszönhetően még ismertebbé vált, és Toulouse-Lautrec hírnevét is növelték a képek. Kettejük közt szoros barátság alakult ki, de ennél tovább sosem mentek.

Jane-nek rengeteg udvarlója volt, és valószínűleg kolléganőivel is többször szenvedélyes viszonyba bonyolódott, végül azonban 42 éves korában hozzáment Maurice Bais francia művészhez. 1935-ben lépett fel utoljára, ezután pedig egész életét szegénységben töltötte. 1943-ban, 74 évesen hunyt el egy idősek otthonában.

A 19. századi Párizs leghíresebb kurtizánja

Liane de Pougy a 19. század egyik leghíresebb táncosnője és kurtizánja volt. Szépségéről, eleganciájáról is híres volt, szinte egész Párizs ismerte. A francia főváros leggyönyörűbb örömlányának élete egyáltalán nem volt könnyű vagy botrányoktól mentes.

Ő volt a 19. századi Párizs legszebb, leghíresebb kurtizánja - 16 évesen apácazárdából szökött meg Liane de Pougy

Liane de Pougy férjhez ment, miután megszökött az apácazárdából, erőszakos házasságából pedig Párizsba menekült. A francia főváros leghíresebb kurtizánja lett.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük