Ő volt a 19. századi Párizs legszebb, leghíresebb kurtizánja - 16 évesen apácazárdából szökött meg Liane de Pougy

Liane de Pougy férjhez ment, miután megszökött az apácazárdából, erőszakos házasságából pedig Párizsba menekült. A francia főváros leghíresebb kurtizánja lett.

liane de pougy cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Liane de Pougy a 19. század egyik leghíresebb táncosnője és kurtizánja volt. Szépségéről, eleganciájáról is híres volt, szinte egész Párizs ismerte.

A francia főváros leggyönyörűbb örömlányának élete egyáltalán nem volt könnyű vagy botrányoktól mentes.

Párizs híres kurtizánja, Liane de Pougy 

Anne-Marie Chassaigne néven született 1869-ben Pierre Blaise Eugène Chassaigne és Aimée Lopez gyermekeként. Apácazárdában nevelkedett, ahonnan 16 évesen szökött meg azért, hogy hozzámenjen egy haditengerészeti tiszthez, Joseph Armand Henri Pourpe-hoz. A férfi teherbe ejtette őt még azelőtt, hogy összeházasodtak volna.

Memoárjában arról számolt be, hogy férje erőszakos volt, bántalmazta őt, ő maga pedig úgy érezte, az anyaság nem neki való, túl fiatal volt hozzá. Fiuk, Marc Pourpe egyébként tehetséges pilóta lett, és az első világháborúban hunyt el. Amíg a férfi Marseille-be utazott, az elkeseredett nő egy szerető karjaiban vigasztalódott, de férje váratlanul hazautazott, rájuk nyitott, majd dühében mindkettejükre rálőtt. Feleségét csak karcolta a golyó, de számára ez volt az a pillanat, amikor úgy döntött, elhagyja partnerét. Eladta zongoráját, a pénzből pedig Párizsba szökött, fiát ezután nagyszülei nevelték. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

18 évesen állt táncosnőnek és örömlánynak

Beadta a válókeresetet, ám ez egy nő részéről ekkor igencsak botrányosnak számított még akkor is, ha valaki bántalmazó kapcsolatból akart szabadulni. A francia fővárosban 18 éves korában kabarétáncos és kurtizán lett, ekkor vette fel a Liane de Pougy nevet, a Folies Bergère varietében láthatta a közönség. Debütálására meghívta a walesi herceget, és nem félt megmutatni tehetségét, bájait, valamint adottságait. Érdeklődött a könyvek, a festmények és a költészet iránt is. Büszke, elegáns és gyönyörű nő volt, akit a nemzet kurtizánjaként emlegettek. A 19. századi Párizs egyik leghíresebb örömlányává vált.

1899-ben megismerkedett az amerikai írónővel, Natalie Clifford Barney-val, akivel egymásba szerettek, szenvedélyes kapcsolatuk körülbelül egy évig tartott. Viszonyukat nem tartották titokban, nyíltan vállalták szerelmüket, sokáig egész Párizs róluk pletykált. 

Apácaként hunyt el

Liane 1910-ben hozzáment egy román herceghez, George Ghikához, és hercegnéként visszafogottabb életre váltott. A férfi 18 együtt töltött év után elhagyta őt egy másik nőért, de később visszatért hozzá. Fia halála után az asszony egyre inkább a vallás felé fordult, 1928-ban pedig a Saint Agnes Asylumban kezdett dolgozni, ahol születési rendellenességekkel élő gyermekeken segítettek. 

A II. világháború alatt Svájcba költöztek, Liane férje halála után csatlakozott a Szent Domonkos-rendhez apácaként. 1950-ben hunyt el Lausanne-ban.

Pest leghíresebb örömlánya, Pilisy Róza

Magyarországon a 19. században virágzott a prostitúció. Az örömlányok egy része az utcán kínálta magát a lehetséges kuncsaftoknak, a nemesi, előkelő réteghez tartozó urak azonban luxusbordélyokban keresték a gyönyöröket. Több pesti kurtizán is nagy hírnévnek örvendett ebben a korszakban, ám volt egyvalaki, aki kiemelkedett mindegyikük közül: ő volt Pest legszebb rózsája, avagy Pilisy Róza. A művelt, különleges asszonyért bolondultak az elit legnevesebb, legelőkelőbb férfijai is.

Ezt is szeretjük