A 19. század leghíresebb kurtizánja Liszt Ferenc és a bajor király fejét is elcsavarta: alsónemű nélkül lejtette táncát

Lola Montez élete során számos férjet és előkelő szeretőt elfogyasztott, híres volt botrányairól, bájairól és fékezhetetlen természetéről.

lola martinez
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lola Montez valódi életművész lehetett, aki a jég hátán is megélt, és a ravaszságnak sem volt híján. Kényszerházasság elől menekülve elszökött, később spanyol táncosnőnek adta ki magát, majd sorra csavarta el a 19. század nagy férfiúinak fejét.

A szépséges nő olyan férfiak oldalán fordult meg, mint I. Lajos bajor király, Liszt Ferenc és Alexandre Dumas. Többször fény derült a csalásaira, bigámiával is megvádolták, így aztán jó párszor menekülnie kellett.

Fékezhetetlen természet

Lola Montez Írországban látta meg a napvilágot, Edward Gilbert brit tiszt és Eliza Oliver lányaként, 1821. február 17-én. Bár a dátummal és a pontos helyszínnel kapcsolatban sincs teljes egyetértés. Pletykák keringtek róla, hogy édesanyja már az esküvő idején állapotos volt vele. A lány élete során édesapjára sokszor spanyol nemesként hivatkozott, és születési helyével kapcsolatban is elferdítette a valóságot. Amikor Edward tisztet áthelyezték Indiába, elkísérte a családja is. A férfi rövid időn belül meghalt kolerában. Az ekkor még csak 19 éves Eliza egy éven belül újra férjhez ment, a vadóc, különc lányt pedig visszaküldték tanulni Skóciába.

Féktelen természetét különböző tetteinek beszámolói bizonyítják, egy alkalommal állítólag virágokat dugott egy idős férfi parókájába az istentisztelet alatt, máskor pedig anyaszült meztelenül futott az utcán. 14-15 éves korában édesanyja férjhez kívánta adni egy tehetős, hatvanéves úrhoz, ő azonban - érthető módon - nem szívelhette az ötletet, megszökött egy angol katonatiszttel, akivel össze is házasodtak, majd Indiába utaztak. Öt évvel később elváltak útjaik, a lány egyedül érkezett Angliába.

Londonba költözvén megkezdte táncoskarrierjének kiépítését, órákat vett. 1843-ban már Lola Montez néven mutatkozott be a színpadon, ám felismerték, hogy ő valójában Mrs. James, ez a körülmény pedig igencsak hátráltatta előmenetelét. A nő szedte a sátorfáját, és továbbállt, hogy máshol próbáljon szerencsét.

Temperamentumos királyi szerető

Németországban megismerkedett Liszt Ferenccel, és bár kettejük kapcsolatának jellegét találgatások övezik, a legtöbb forrás romantikus viszonyról számol be. A férfi mutatta be Georges Sand körének, és francia kapcsolatai a párizsi opera színpadára juttatták, ám ott leszerepelt, az újságok elmarasztalták. Futó kalandokkal tarkított, zavaros évek következtek, több európai városban is fellépett. Párizsban a társasági élet figyelemfelkeltő alakja lett, megismerkedett egyebek mellett Alexandre Dumas-val.

Az 1846-os év sorsfordítónak bizonyult az életében, ekkor érkezett Münchenbe, ahol nem kisebb férfit varázsolt el bájaival, mint a bajor királyt, I. Lajost. Nagy befolyással bírt az uralkodóra, még a politikai döntéseire is hatással volt. A nő hamarosan híressé, vagyis inkább hírhedtté vált az udvarban és a nép körében. Temperamentumos, arrogáns természete és hangulatingadozásai nem tettek jót a népszerűségének. Azt is sokan rossz szemmel nézték, amikor a király kinevezte szeretőjét Landsfeld grófnőjének, és tisztes évjáradékot is biztosított neki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Mindez valószínűleg abban is közrejátszhatott, még ha csak kis mértékben is, hogy az idősödő I. Lajosnak le kellett mondania trónjáról. Amikor pedig ez megtörtént, Lola Martineznek megint menekülnie kellett. Londonban ismét férjhez ment, egy tekintélyes vagyont megöröklő angol gárdahadnagyhoz. Mivel Lola az első férjétől nem vált el, a friss házasokat a bigámia vádjával illették, így elhagyták lakhelyüket. Végül kevés időt tölthettek együtt, mert a férfi tisztázatlan körülmények között elhunyt, egyesek tudni vélték, hogy megfulladt. A nő az Egyesült Államokban kezdett új életet, immár sokadszor.

Megbotránkozást keltő erotikus tánc

Amerikában folytatta táncosnői karrierjét, kiegészítve színészi szerepekkel, és meglepően sikeresnek bizonyult, újra férjhez ment, de ez a házasság is rövid életű volt. Az 1850-es években ausztrál turnéra indult, az aranybányászokat szórakoztatta műsorával. A Melbourne-i színházban debütált erotikus „póktánca”, amely során olyan magasra emelte a lábát, hogy a közönség jól láthatta, hogy nem visel alsóneműt.

Az újságok morálisan elfogadhatatlannak és a közerkölcsre nézve romboló hatásúnak nevezték a produkciót. Lola Martinez a negatív kritikát követően rátámadt az egyik főszerkesztőre. 1856-ban visszatért Amerikába, előadásokat tartott, könyvet írt, amelyben élete egyes mozzanataira is visszaemlékezett, valamint szépségápolási tanácsokat adott. Utolsó éveiben kiszolgáltatott nők segítőjeként is tevékenykedett. 1861-ben szifilisz következtében hunyt el, még a negyvenet sem töltötte be ekkor. Sírkövén a Mrs. Eliza Gilbert név szerepel, de feltüntették művésznevét is.

Nem mindennapi életéből több színdarab és film is készült.

Kvíz a királyok ágyasairól

A királyok magánéletét nem igazán említik a történelemkönyvek, talán nem is véletlenül. Nagy részük egyáltalán nem volt hűséges, monogám típus, egyesekről pedig igencsak pikáns történetek keringtek. Te tudod, hogy melyik asszony melyik király szeretője volt?

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük