Ki volt valójában Klimt képein az a gyönyörű, göndör hajú nő? Emilie Flöge különös története
Gustav Klimt és Emilie Flöge kölcsönösen inspirálták egymást. A hölgy divattervezőként és üzletasszonyként is nagy sikereket ért el.

emilie floge cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Göndör, vörösesbarna haj, porcelánbőr, piros pozsgás arc és kék ruha - így ábrázolta egyik híres festményén Gustav Klimt gyönyörű múzsáját, Emilie Flögét. Bár az alkotást szinte az egész világ ismeri, a rajta szereplő asszony történetét már csak igen kevesen.

A hölgy nem csupán a művész társa és inspirációja volt, hanem divattervezőként és üzletasszonyként is nagy sikereket ért el. Munkássága azonban mára szinte teljesen feledésbe merült.

Emilie Flöge: múzsa és divattervező

Emilie Louise Flöge 1874-ben született Bécsben, két nővére és egy bátyja volt. Először varrónőként dolgozott testvére, Pauline varróiskolájában, 1894-ben pedig ruhakészítő versenyt is nyertek együtt. Győzelmüknek köszönhetően szélesebb körben ismertté váltak, majd 1904-ben harmadik testvérükkel, Helene-nel együtt megnyitották a Schwestern Flöge, azaz a Flöge nővérek nevet viselő divatszalonjukat Bécs híres és elit utcájában, a Mariahilfer Strassén.

Az üzlet több szempontból is különlegesnek, egyedinek számított akkoriban. Egyrészt azért, mert három független nő vezette, méghozzá férfiak támogatása nélkül, másrészt pedig a boltban kapható ruhák sem feleltek meg a kor divatirányzatainak. Emilie Flöge londoni és párizsi útjai során megismerkedett többek között Coco Chanel, Christian Dior és Paul Poiret kreációival, külföldi tapasztalatai pedig nagy hatással voltak dizájnjaira is. Egyre inkább a kényelmet helyezte előtérbe a tervezés során, és a feminizmus vonásai is megjelentek összeállításain: bővebb, lazább reformdarabokat alkotott, melyeket gyakran sűrű minták tarkítottak. Persze ezek mellett a megélhetés miatt korabeli trendeket követő ruhákat egyaránt árultak az üzletben.

Emilie Flöge rendkívül okos nő volt, jó üzleti érzékkel rendelkezett, ennek köszönhetően pedig gyönyörűen és egyedien berendezett szalonjukat hamar megismerték az emberek: darabjaik nagy népszerűségnek örvendtek az európai elit tagjai közt, sőt még az amerikai hölgyek is rajongtak értük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kapcsolata Gustav Klimttel

A dizájnerre rendkívül nagy hatással volt a festő, Gustav Klimt is. Akkor ismerkedett meg a férfival, amikor nővére, Helene 1891-ben hozzáment annak testvéréhez, Ernst Klimthez. A férj egy évvel később elhunyt, a művész pedig ezután sokszor megfordult a családnál: velük töltötte a nyarakat, és Emilie-vel egyre közelebb kerültek egymáshoz. Az, hogy pontosan milyen kapcsolat is szövődött köztük, a mai napig nem teljesen egyértelmű. Az biztos, hogy a nő lett Klimt múzsája, és nagyon szoros viszonyban álltak, de hogy barátok voltak vagy szeretők, arról nincsenek pontos információk. Bár egyes szakértők szerint A csók című festményen kettejüket örökítette meg a férfi. 

Életük során kölcsönösen inspirálták egymást: Emilie sokszor modellt állt a festő képeihez, méghozzá gyakran saját tervezésű ruháiban, az asszony pedig számos alkalommal használta Klimt motívumait a dizájnjain. A róla készült, Emilie Flöge című alkotást szinte az egész világ ismeri. Úgy tudni, olyan is előfordult, hogy együtt terveztek ruhákat. A férfi egyébként sok tehetős, magas rangú ismerősének bemutatta a gyönyörű hölgyet, így egy kicsit hozzájárult vásárlói körének bővítéséhez, illetve az üzlet népszerűsítéséhez is.

A nő egészen Gustav Klimt 1918-as haláláig társa volt a férfinak, aki állítólag még halálos ágyán is őt emlegette, valamint birtokának felét is ráhagyta. A művész halála után az asszony teljesen összetört, a náci megszállást követően pedig elvesztették vásárlókörüket, így testvéreivel közös üzlete is tönkrement, és kénytelenek voltak bezárni a szalont. Ezután saját házában folytatta a munkát, de egy tűzben nemcsak az otthona, hanem kreációi is a lángok martalékaivá váltak. 

Emilie Flöge végül 1952-ben hunyt el, nevét és munkásságát pedig hamar elfeledték. A legtöbben csak Klimt képeiről ismerik, és igen kevesen tudják, milyen sikeres és tehetséges divattervező, valamint üzletasszony volt.

Estée Lauder, a 20. század legbefolyásosabb asszonya

Az Estée Lauder márkát szinte mindenki ismeri, ám a mögötte álló, zseniális asszony történetét már jóval kevesebben. A magyar felmenőkkel is rendelkező nő a 20. század férfiak uralta társadalmában küzdötte fel magát a legbefolyásosabb emberek közé.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük