Gyermek prostituáltból lett a 17. századi London legismertebb színésznője: Nell Gwynnek a király sem tudott ellenállni

Nell Gwyn igazi sztár volt a 17. században. Nehéz sorsú gyermekből lett híres, tehetséges színésznő.

nell gwyn cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nell Gwyn élete során elképesztő utat járt be. A szegény családba született, gyermekként prostituáltként dolgozó lány a 17. századi London legismertebb színésznője lett.

A szabad szájú, öntörvényű nőnek még maga a király, II. Károly sem tudott ellenállni, és társává, szeretőjévé tette őt.

Nell Gwyn: bordélyból a színpadra

Eleanor Gwyn néven született 1650-ben egy bordélyt üzemeltető asszony, Ellen Gwyn gyermekeként. Apja, Thomas Guine valószínűleg exkatona volt, korán elhagyta a családot, és később az adósok börtönében halt meg. Anyjával és testvéreivel a prostitúció központjának számító Drury Lane-re költöztek, ahol az asszony bordélyházat vezetett, és kurtizánként dolgozott. Eleanor korai életéről keveset tudni: a nyilvánosházban és a kocsmákban az italmérés mellett valószínűleg korán kitanulta anyja szakmáját, és gyermek prostituáltként is dolgozott.

Később a közeli színház környékén árultak narancsot testvérével, hogy pénzhez jussanak, ez idő alatt pedig még több férfival megismerkedtek. Itt került közelebbi kapcsolatba a két híres színésszel, Charles Harttal és John Lacyvel, akiknek segítségével 14 évesen megkapta első színpadi szerepét. Charles Harttal egyébként ekkor szeretői viszonyt is folytattak.

Szépségével, tehetségével mindenkit lenyűgözött

A lány különleges szépségével és erős kisugárzásával elvarázsolta a férfiakat: gesztenyeszínű hajával, mogyoróbarna szemeivel és gyönyörű mosolyával mindenkit levett a lábáról. De nem csak külseje miatt hevertek annyian a lába előtt. Vicces volt, szókimondó, öntörvényű, ráadásul rendkívül tehetséges színésznő. Egyre több szerepet kapott: a nagyközönség többek között a Titkos szerelem, a Zsarnoki szerelem, A versengő hölgyek című darabban is láthatta, és gyorsan a 17. századi London legismertebb színésznője, legünnepeltebb komikája lett. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egyre feljebb jutott a ranglétrán, és egyre előkelőbb körökbe került. A pletykák szerint testi bájait is bevetette azért, hogy elérje célját, és fényes karriert futhasson be. Az 1660-as évek végén már igazi sztárnak számított, szinte az egész város ismerte.

II. Károly sem bírt ellenállni neki

1667 környékén a költő, Charles Sackville szeretője lett, amiért a férfi évi 100 fontot ígért neki. Még ugyanezen év végén George Villiers, Buckingham második hercege kezdte menedzselni az akkor már Nellként ismert hölgy szerelmi életét, és azt tervezte, hogy összeismerteti a királlyal. A színésznő viszont túl magas díjat követelt, így Károlynak másra esett a választása. 1668-ban személyesen is találkoztak egy színházi előadás alatt, és az akkor 37 éves király szinte azonnal belehabarodott a 18 éves, fiatal nőbe.

Hamarosan nemcsak a szeretője, de társa és egyik legjobb barátja is lett az uralkodónak, aki odavolt a gyönyörű, szabad szájú lányért. Titulust nem adományozott neki, amiért az alattvalók elnézték neki a viszonyt, főleg, mert a nő protestáns volt. Birtokokat viszont adott, illetve járadékot fizetett Nellnek, aki együtt töltött éveik alatt két fiúval ajándékozta meg - ők nemesi rangot kaptak. Második gyermekük tízévesen életét vesztette. 

1670-ben még visszatért egy kis időre a színpadra, de körülbelül 21 éves korában karrierje véget ért. Állítólag azért, mert az uralkodó nem nézte jó szemmel, hogy szeretője dolgozik, és visszavonulását kérte, majd egy házzal ajándékozta meg. Viszonya a királlyal egészen annak 1685-ben bekövetkezett haláláig folytatódott annak ellenére, hogy rengeteg riválisa volt, mégis ő maradt Károly kedvence. Szeretőként a népet is elnyerte magának a vidám, okos asszony. Egy katolikusellenes felkelés idején megtámadták a hintóját, mert azt gondolták, hogy a király katolikus ágyasa utazik benne. Nell nem ijedt meg, kiszállt a kocsiból, és annyit mondott a tömegnek:
- Tévedés! Én a protestáns kurva vagyok!
Óriási tapsot kapott, és folytathatta az utat.

A király halálos ágyán azt kérte embereitől és leendő utódjától, hogy ne feledkezzenek meg Nellről, kívánságát pedig teljesítették is. Az egykori színésznő elegendő pénzt kapott, ám két év múlva, 1687-ben életét, 37 évesen agyvérzésben halt meg. Temetését még korábban saját maga szervezte meg, és anyja mellett helyezték örök nyugalomra. Emlékét egy tízemeletes lakóház, a Nell Gwynn House őrzi Chelsea-ben, és a főbejáratnál egy őt megformázó szobor is helyet kapott.

A történelem leghíresebb szeretői

A történelem során sokáig teljesen elfogadott volt az uralkodók, illetve a férfiak hűtlensége, de az sem volt ritka, hogy az asszonyok kacsintgattak félre. Néhány szerető annyira a hatalmába kerítette partnerét, hogy nem csupán a másik magánéletében volt nagy szerepe, de még a döntéseire is erőteljes befolyással volt. Képeken mutatjuk a leghíresebbeket.

Ezt is szeretjük