9 évesen szökött el otthonról, tizenévesen London imádott kurtizánja lett - A gyönyörű Sally Salisbury megrázó története

Sally Salisbury ünnepelt prostituált volt Londonban, egy meggondolatlan tett miatt azonban börtönbe került.

sally salisbury cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 16-19. századi Európában számos olyan prostituált volt, akiket tiszteltek, megbecsültek még a magas rangú férfiak is, ajándékokkal halmozták el őket, és versengtek egymással a kegyeikért.

Sally Salisbury is azok közé az imádott örömlányok közé tartozott a 18. századi Londonban, akiért rajongtak az előkelő kuncsaftok. A fiatal nő hányatott sorsa ellenére sikeres és keresett kurtizánná vált, élete azonban végül korán szomorú véget ért.

Sally Salisbury 9 évesen szökött el

Körülbelül 1692-ben született Sarah Pridden néven egy kőműves férfi gyermekeként. Már kicsiként azt tervezte, hogy ruhakészítéssel foglalkozik, ezért korán beállt segédkezni egy varrónőhöz. Kilencéves volt, amikor elveszített egy értékes darab csipkét, ezután pedig nem ment többé haza: elszökött otthonról és a varrodából is, majd az utcán kezdett új életet. 

sally salisbury 1
Fotó: Pinterest

Egy olyan negyedbe került, ahol csak úgy hemzsegtek az utcai árusok, így ő is közéjük állt. A különleges szépségűnek tartott lány a röpirat-árusítás címén valójában a testét árulta a fiatal fiúknak. Egy óráért fél koronát kért, szolgálatainak pedig hamar híre ment. Valószínűleg így ismerkedett meg a hírhedt erőszaktevővel, Francis Charterisszel, aki a szeretőjévé tette a kislányt, de amikor 14 éves lett, elhagyta őt, és Sally teljesen magára maradt. Akkoriban sajnos teljesen általános volt, hogy gyereklányok is az utcán keresték a kenyerüket.

14 évesen lett prostituált

Végül egy Wisebourne nevű madám fogadta be bordélyházába, ami akkoriban a leghíresebb, legexkluzívabb volt egész Londonban. A fiatal lány itt vette fel a Salisbury nevet is egyik vendége után. Később Madame Needham bordélyába került, kurtizáni pályafutása során pedig igen híressé és sikeressé vált. A város ünnepelt prostituáltja lett, rajongtak érte az arisztokrata férfiak. Sally gyönyörű volt, okos, tüzes és talpraesett, így sokan keresték a társaságát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Népszerű volt a politikusok körében, többek között Bolingbroke vikomt, valamint a diplomata Matthew Prior is a kuncsaftjai közt volt. De a pletykák szerint Chalres Lennox, Richmond második hercege, Charles Beauclerk, St. Albans hercege, sőt még II. György király is rendszeresen igénybe vette szolgálatait. A szépséges fiatal nőt heves vérmérséklete jó néhányszor bajba keverte: többször került rövid időre börtönbe kisebb bűncselekmények, valamint párszor adósság miatt. Fényes karrierjének szintén egy meggondolatlan, hirtelen dühből fakadó tette vetett véget.

Bűncselekmény miatt ért véget karrierje

A neves politikus és ügyvéd, John Finch két operajegyet ígért Sallynek, ám mégsem neki, hanem a testvérének adta őket. A nő bedühödött, heves veszekedésbe bonyolódtak, Sallyt pedig teljesen elvakította a harag, és végül mellkason szúrta a férfit egy késsel. 

sally salisbury 2
Fotó: Pinterest

Tette után azonnal bocsánatot kért, és John Finch meg is bocsájtott neki, a törvény előtt azonban bűnhődnie kellett. A szemtanúk által gyorsan terjedt a hír, és végül jelentették is a rendőrségen.

A bíróság 100 fontnyi bírságra és egy év börtönbüntetésre ítélte Sallyt. A tárgyaláson is rengeteg támogatója volt jelen, akik a börtönben sem hagyták magára, ahol nem csak látogatták. Akkoriban ugyanis, ha valaki meg tudta fizetni a jó körülményeket, nem sok kellemetlensége volt a cellájában sem. Hódolói ajándékokkal és finom ételekkel halmozták el. A fogságból azonban sosem szabadulhatott, büntetése kilencedik hónapjában meghalt, körülbelül 33-34 évesen, szinte bizonyosan szifiliszben.

A történelem híres szeretői

A következő nők románcaikkal írták be magukat a történelembe: képeken mutatjuk a különböző korok leghíresebb szeretőit.

Képek: Pinterest, Pinterest, Pinterestcommons.wikimedia.org.

Ezt is szeretjük