A 16. század leghíresebb kurtizánja több volt, mint a király szeretője: Veronica Franco a női egyenjogúságért is harcolt

Veronica Franco egy független, hihetetlenül művelt és okos nő volt, akit egész Velence tisztelt az 1500-as években.

veronica franco cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Veronica Franco a leghíresebb olasz kurtizán volt, aki még a történelembe is beírta magát. A kivételes asszony amellett, hogy gyönyörű volt, és a leggazdagabb férfiak rajongtak érte, művelt és intelligens is volt.

Az 1500-as évek legelőkelőbb és lekeresettebb kéjhölgye verseket írt, melyben a női egyenjogúságért folytatott küzdelem alapjai is megjelentek.

Veronica Franco, a legműveltebb kurtizán

Veronica 1546-ban született Velencében egy, az intellektuális, művelt prostituáltak - cortigiana onesta - csoportjához tartozó asszony gyermekeként. Ők voltak azok, akik nemcsak testi gyönyörrel szórakoztatták a kuncsaftokat, hanem intellektuális társaságot is nyújtottak nekik. Mély beszélgetéseket folytattak a férfiakkal, jellemző volt rájuk a széles körű irodalmi tájékozottság, és általában énekelni, táncolni is tudtak. 

veronica franco wiki
Fotó: hu.wikipedia.org

Édesanyja már korán átadta szellemi tudását a lányának, és művelt, intelligens fiatal hölgyet nevelt belőle. Ráadásul ő volt az egyetlen lánygyermek a családban, és lehetősége volt ugyanolyan oktatásban részesülni, mint fiútestvéreinek, ami akkoriban ritkaságszámba ment. Veronicát már korán érdekelni kezdte az irodalom, de a csábítás mesterségét is megtanulta.

Tizenéves korában hozzáment egy tehetős férfihoz, de néhány év múlva elhagyta férjét, majd egy arisztokrata, Marco Venier pártfogoltja lett. Viszonyuk valószínűleg nemcsak érdeken, hanem szerelmen is alapult, illetve később a férfi Veronica több művében is szerepel társszerzőként. Neki köszönhetően egyre több magas rangú embert ismert meg, és gyorsan sikeressé vált a gazdag urak körében. Nemcsak ápoltsága és szépsége, hanem intellektualitása miatt is imádták az előkelőségek. 

A király szeretője lett

Huszonéves korában már a legkeresettebb kurtizán volt Velencében, és mivel bekerült a legfelsőbb körökbe, lehetősége volt találkozni III. Henrik francia királlyal is, akit azonnal lenyűgözött a szépséges és intelligens ifjú hölgy. Egy időre a király szeretője lett, ezért sokan irigykedtek rá, hiszen nagy vagyont gyűjtött össze, de népszerűségéből nem veszített.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Amellett, hogy a leghíresebb kéjhölgy lett, nem hagyott fel szenvedélyével, a költészettel sem. Verseket, irodalmi gyűjteményeket jelentetett, aktívan kivette részét az irodalmi életből. Később a királynak is írt két szonettet, melyekkel háláját fejezte ki a támogatásért. 

A kurtizánok pártfogója és feminista költő

Veronica Franco igyekezett támogatni, felkarolni és bátorítani a nőket, a gyermekeket, de főleg a prostituáltak segítését tűzte ki céljául. Rendszeresen adakozott nekik saját pénzéből, illetve szorgalmazta a „Katalógus Velence minden fontos kurtizánjáról” című kiadvány megjelentetését, melyben név szerint szerepelt a város minden luxusprostituáltja lakcímmel és szolgáltatásaik árával együtt.

Irodalmi kört alapított, műveiben pedig megjelent a feminizmus. Arra buzdította a nőket, hogy legyenek olyan műveltek és erősek, mint a férfiak, így ugyanis meg tudják majd győzni őket arról, hogy egyenrangúak velük, sőt még felül is kerekedhetnek rajtuk. Ő maga is erős, független és befolyásos asszony volt, akit mindenki tisztelt. Igyekezett segíteni nőtársain, és mindent megtett azért, hogy jobbra fordítsa a sorsukat. Mindezekért a feministák előfutáraként tartják számon.

Élete akkor vett hatalmas fordulatot, amikor 1575-ben járvány söpört végig Velencén, neki pedig, vagyona egy részének elkobzása mellett, el kellett hagynia a várost. Két évvel később tért csak vissza szülővárosába, ahol akkor már boszorkányként üldözték a prostituáltakat. Perbe fogták, de végül sikeresen védte meg magát az inkvizíció előtt, nem ítélték el. 1580-ban menedékház létrehozását kezdeményezte, mely otthont és segítséget nyújt a szegény nőknek, ám a vezetők nem egyeztek bele. 

A források szerint ezután elveszítette vagyona jó részét, mert korábban kifosztották, majd elhunyt a támogatója. Élete során, úgy tudni, hat gyermeknek adott életet, közülük három születése után életét veszítette. Hátralévő éveit meglehetős szegénységben töltötte 1591-es haláláig.

A történelem híres szeretői

A következő nők románcaikkal írták be magukat a történelembe: képeken mutatjuk a különböző korok leghíresebb szeretőit.

Ezt is szeretjük