A világ leghíresebb kurtizánjának a király sem bírt ellenállni: a gyönyörű Madame DuBarry különös élete
Madame DuBarry kétségkívül a történelem egyik leghíresebb, leggazdagabb prostituáltja, illetve később királyi szeretője volt.

madame dubarry cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Madame DuBarry nehéz gyermekkora után egészen a legfelsőbb arisztokrata körökbe küzdötte fel magát. Szépségével azonnal levette a lábáról a férfiakat, és hamar az egyik leghíresebb kurtizánná vált.

XV. Lajos is felfigyelt rá, ám a francia király mellett egyre magányosabb lett, és egyre több ellensége akadt. Fényűző élete tragikus módon ért véget.

Utcai árusból híres kurtizán

A híressé vált hölgy Jeanne Bécu néven született 1743-ban a lotaringiai Vaucouleurs-ben a varrónő Anne Bécu és egy szerzetes törvénytelen kapcsolatából. Anyja később egy gazdag férfibe, Claude Roch Billard-Dumonceaux-ba habarodott bele, aki felköltöztette őket Párizsba. A férfi a szeretője házában foglalkoztatta szakácsként, Jeanne-t pedig kolostorba küldték tanulni, amit azonban 15 éves korában otthagyott. Ekkor visszatért anyjához, de annak párja az utcára tette őket.

madame dubarry 1
Fotó: Print Collector / Getty Images Hungary

A lány ekkor utcai árusként kezdett dolgozni. Később szobalány is volt, de elbocsájtották, mivel megvádolták azzal, hogy lefeküdt az özvegy férfival. Időközben egy asszony társalkodónője lett, de hamarosan innen is kirúgták, mert a nő fiai beleszerettek. Ezután egy kalapokat áruló butikban helyezkedett el, ahol sok kuncsafttal megismerkedett, és gyorsan váltogatta a szeretőit. Az volt a célja, hogy találjon egy gazdag embert, aki felkarolja őt. Nem is volt nehéz dolga, hiszen gyönyörű volt: szőke hajával, kék szemével, formás alakjával és érzéki bájával mindenkit levett a lábáról.

XV. Lajos király szeretője lett

Egy idő után alkalmanként a Madame Gourdan bordélyházában nyújtott szolgáltatásaival egészítette ki jövedelmét, majd 1763-ban ismerkedett meg Jean Baptiste DuBarryval, aki arisztokratáknak közvetített ki fiatal hölgyeket. A férfi mindent megtett, hogy lenyűgözze és meghódítsa, nem sokkal később már magához költöztette, majd a kaszinónak álcázott bordélyházában dolgoztatta. Jeanne Bécu ekkor új nevet kapott: Madmoiselle Lange-ként mutatkozott be a kuncsaftoknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hamarosan már számos arisztokrata vált rendszeres vendégévé: külsejével, kisugárzásával és viselkedésével mindenkit könnyedén az ujjai köré csavart. DuBarry látta, mennyire sikeres, ezért elhatározta, hogy magának a királynak is bemutatja. Férjhez adta őt saját testvéréhez, hogy férjezett asszony legyen, ugyanis kissé logikátlanul, férjezetlen nők nem lehettek hivatalosan szeretők. A nő ekkortól kezdte viselni a Madame DuBarry nevet is. XV. Lajos egyébként amúgy is falta a nőket, ezért nem volt nehéz dolguk. A fiatal nő okosabb, ápoltabb, szebb volt a többi örömlánynál, ezért az ekkor 58 éves férfi hamar felfigyelt rá, és beleszeretett. Előző szeretője, Madame Pompadour halála után ő lett a király hivatalos szeretője, ezt azonban sokan nem nézték jó szemmel: rengeteg ellensége és rosszakarója akadt alacsony származása és múltja miatt. Azt még a szabados franciák sem könnyen bocsátották meg a királynak, hogy a maitresse en titre korábban prostituált volt. A királyok szeretői általában arisztokrata hölgyek voltak.

Luxus, gazdagság és rengeteg ellenség

XV. Lajos a versailles-i kastélyba költöztette szeretőjét, és külön épületszárnyat biztosított számára. Madame DuBarry elképesztő luxusban és fényűzésben élt, egyszer állítólag azt mondta, hogy a király előbb szegényedne el, mint ő. Udvartartása volt, saját szolgája, és meggondolatlanul szórta a pénzt. A gazdagság ellenére viszont nagyon magányosan töltötte napjait, amit nehezen viselt.

madame dubarry 2
Fotó: hu.wikipedia.org

A nő egyébként kedves volt, jószívű, mégis sokan gyűlölték, és próbálták letaszítani a címéről. Voltak, akik irigységből, voltak, akik a mértéktelen költekezés miatt, néhány hölgy pedig azért áskálódott ellene, mert helyettük lett a király szeretője. Marie Antoinette is gyűlölte apósa ágyasát, és igen erkölcstelennek tartotta őt. A rosszindulatú pletykák, a róla elterjesztett álhírek miatt egyre többen fordultak ellene, és a helyzet csak még rosszabbá vált a király betegségével.

Élete tragikus módon ért véget

XV. Lajos 1774-ben himlős lett, és tavasszal elhunyt. Hogy megkaphassa az utolsó kenetet, el kellett bocsátania szeretőjét, és megbánni, hogy bűnben élt egy férjes asszonnyal. Az amúgy mélyen vallásos király ezt csak nehezen tette meg. Az udvar igyekezett minél hamarabb megszabadulni Madame DuBarrytól, akit először letartóztattak, majd száműztek az udvarból. A nő vidéki birtokára költözött. Továbbra is luxusban élt, elegáns partikat adott. 

A forradalom idején az egykori kurtizán nem menekült külföldre, de 1791-ben Londonba utazott, ahol emigráns barátaival is találkozott. Később visszatért, és egykori alkalmazottjai feljelentették őt, mint emigránst, illetve összeesküvéssel is gyanúsították. 1793-ban fogták el, ekkor letartóztatták, majd halálra ítélték. Decemberben vezették guillotine-hoz, ahol végig az életéért könyörgött.

- Csak még egy pillanatot, hóhér úr - ez volt az utolsó mondata, mielőtt lefejezték.

A történelem híres szeretői

A következő nők románcaikkal írták be magukat a történelembe: képeken mutatjuk a különböző korok leghíresebb szeretőit.

Ezt is szeretjük