Egyik lába félig lebénult, mégis aktív maradt a magyar futónő – Monspart Sarolta súlyos betegsége után sem adta fel

Monspart Sarolta nemcsak rekordokat döntő bajnok volt, de színes egyéniség is, akit sokan szerettek.

fortepan 30660

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Monspart Sarolta 1944. november 17-én született Budapesten, és 2021. április 24-én hunyt el. Az első nő volt Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot. A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett tájfutó világbajnok és tizennégyszeres magyar bajnok. 

Élsportolói pályafutását kullancs okozta betegség szakította meg. Ezt követően nőket buzdított arra, hogy egészségesen éljenek, aminek egyik eszköze a futás.

Monspart Sarolta élete

Monspart Sarolta 1960-ban, 16 évesen kezdett el komolyan futni, először a Budapesti Pedagógus színeiben, majd 1969-ben igazolt át a Budapesti Spartacushoz. 1964 és 1977 között sorozatban 14 magyar egyéni bajnoki címet nyert tájfutásban. Ezenkívül 9 váltó- és 11 csapatbajnoki címet szerzett, tehát összességében 34-szeres tájfutó magyar bajnok.

Stare Splavy, 1972. szeptember 14. A magyar Monspart Sarolta a győzelem után, aki szeptember 14-én jelentős előnnyel megnyerte a női egyéni világbajnoki címet a tájékozódási futó világbajnokságon.
Stare Splavy, 1972. szeptember 14. A magyar Monspart Sarolta a győzelem után, aki szeptember 14-én jelentős előnnyel megnyerte a női egyéni világbajnoki címet a tájékozódási futó világbajnokságon.
Fotó: MTI

Sífutásban hat magyar bajnoki címet szerzett. A legnagyobb sikert az 1970-es évek hozták meg a számára: 1972-ben győzött a tájfutó-világbajnokságon Csehszlovákiában. 1976-ban első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutóversenyt, az O-Ringent. 1978-ban Atlantában a maratoni futás nem hivatalos világbajnokságán ezüstérmes lett. 

Ugyanebben az évben kullancsencephalitis betegítette meg, amelybe majdnem belehalt. Hat nap kóma, hat hét intenzív ápolás után felépült, de részben béna maradt a jobb lába, ennek ellenére haláláig aktív sportéletet élt. Az élsport helyett a sportdiplomáciai karrierjébe fektette energiáit.

Budapest, 2020. május 14. A nemzet sportolójává áprilisban választott Monspart Sarolta világbajnok tájfutó budapesti otthonában 2020. május 14-én.
Budapest, 2020. május 14. A nemzet sportolójává áprilisban választott Monspart Sarolta világbajnok tájfutó budapesti otthonában 2020. május 14-én.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ő maga úgy nyilatkozott erről a korszakról, ahogy az igazi példaképek. Úgy vélte, hogy azért élhette túl, mert élsportoló-szervezete jobban tudott regenerálódni. „Nem élek vissza a betegségemmel, de élek vele. Elmondom, hogy tessék, itt vagyok, sánta vagyok, mégis tartom magam.”

Két diplomát is szerzett: elvégezte az ELTE Természettudományi Kar matematika-fizika szakát, és a Testnevelési Főiskola sportvezető és szakedző szakját. Az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata néven nyugdíjasoknak népszerűsítette a mozgást, továbbá három kerületben vezetett gyaloglóklubot. A Fővárosi Közgyűlés döntése szerint 2021 szeptember 1-től a margitszigeti futókör Monspart Sarolta nevét viseli.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nemcsak világbajnok és magyar bajnok, élsportolói példakép volt, hanem emberként is széles népszerűségnek örvendett. Rengetegen szerették, és betegsége után nem omlott össze. Ehelyett adott, ahol csak tudott: tanított, példát mutatott, és nők inspirációja maradt egész életében.

Mit fejlesztett ki a híres magyar asszony, Telkes Mária?

Teszteld, te mennyire ismered a híres női feltalálókat és ismert találmányaikat!

Mit fejlesztett ki a híres magyar asszony, Telkes Mária? Kvíz a női feltalálókról

Kvíz!

Elolvasom

Kép forrása: MTI/PI, MTI/ Koszticsák Szilárd

Borító-és ajánlóképek forrása: Fortepan/ Urbán Tamás

Ezt is szeretjük