Egy vagány magyar nő, aki először jutott át a Tű fokán: álomszép barlangtermet fedezett fel Budapest alatt

Szekula Mária 22 évesen a Szemlő-hegyi-barlangban fedezett fel egy termet, de más miatt is érdekes az élettörténete.

szemlő-hegy

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Szekula Mária már 22 éves lányként barlangtermet fedezett fel, mégis kevesen ismerték el igazán. A képzőművészből lett barlangász a Budapest alatti barlangokat is segített feltárni. 

Aki a Szemlő-hegyi-barlangban jár, cseppkövekkel, borsókövekkel övezett utakat és káprázatos barlangtermeket találhat. A hely egyik különlegessége a nehezen megközelíthető, Tű foka nevű nyílás és az abból induló Mária-terem, melyet egy vagány magyar barlangásznőről, Szekula Máriáról neveztek el.

A Mária-terem felfedezője

Szekula Mária eredeti foglalkozása képzőművész volt, főként szobrászmunkáiról és érmeiről ismerték akkoriban. Ám a természet szobrászmunkája is érdekelte, így lett párja, Kessler Huba barlangász mellett csakhamar a föld alatti világ szerelmese és felfedezője, valamint a sziklák meghódítója.

Szekula Mária Kessler Hubert baradla

Szekula Mária Kesslerrel való megismerkedése után tevékeny szereplője lett a barlangkutatásnak. A legfontosabb, nevéhez fűződő felfedezés a Szemlő-hegyi-barlangban történt: ő volt az, aki 1930-ban, mindössze 22 évesen, karcsú és sportos alkatának köszönhetően először átjuthatott a Tű fokának nevezett nyíláson, így fedezte fel a Hosszú-folyosó folytatását, melyet később tiszteletére Mária-teremnek neveztek el.

Esküvő a Baradla-barlangban

A fiatal lány ekkor már kedvese támogató társa volt, a házasságukat azonban csak később, 1935-ben kötötték meg, miután a férfi Jósvafőre költözött. Az esküvő szervezésekor nagyon különleges és testhezálló helyszínre esett a választás: a novemberi Baradla-barlang Hangversenytermében tartották meg a frigyet evangélikus lelkész előtt, harmóniumkísérettel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Noha szerettek volna gyermeket, a szomorú történet szerint az ifjú feleség csaknem életét vesztette egy terhesség miatt, ezért döntöttek végül fájó szívvel a gyermektelenség mellett. A pár azonban az elmondások szerint a nő haláláig rajongásig szerette egymást, közös életük nagy részét Jósvafőn élték le békességben, egy hangulatos kis villában.

Szekula Mária kiemelkedett a korabeli nők közül, képzőművészből egy időre a barlangkutató társulat tagja lett, bekapcsolódva nemcsak a feltárásba, de a kutatómunkába is. Barlangászként eredményeit mégis csak kevesen ismerték el, inkább párja és férje kísérője volt mindvégig.

Művészként a nevéhez fűződik számos érem gipszmintája, de kisplasztikákat és festményeket is készített, melyek nagy részét a természet és a hegyek, barlangok inspirálták. Barlangászként az utókor ismerte el: a Mária-terem mellett egy barlangkutató szakosztályt neveztek el róla.

(Képek: Indafotó/Szalay Gábor István, Wikipédia/Reszegi Attila, Szenti Tamás.)

Az egyik leggyönyörűbb fénybarlang a világon: aprócska lények világítják meg

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük