Egy vagány magyar nő, aki először jutott át a Tű fokán: álomszép barlangtermet fedezett fel Budapest alatt

Szekula Mária 22 évesen a Szemlő-hegyi-barlangban fedezett fel egy termet, de más miatt is érdekes az élettörténete.

szemlő-hegy

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szekula Mária már 22 éves lányként barlangtermet fedezett fel, mégis kevesen ismerték el igazán. A képzőművészből lett barlangász a Budapest alatti barlangokat is segített feltárni. 

Aki a Szemlő-hegyi-barlangban jár, cseppkövekkel, borsókövekkel övezett utakat és káprázatos barlangtermeket találhat. A hely egyik különlegessége a nehezen megközelíthető, Tű foka nevű nyílás és az abból induló Mária-terem, melyet egy vagány magyar barlangásznőről, Szekula Máriáról neveztek el.

A Mária-terem felfedezője

Szekula Mária eredeti foglalkozása képzőművész volt, főként szobrászmunkáiról és érmeiről ismerték akkoriban. Ám a természet szobrászmunkája is érdekelte, így lett párja, Kessler Huba barlangász mellett csakhamar a föld alatti világ szerelmese és felfedezője, valamint a sziklák meghódítója.

Szekula Mária Kessler Hubert baradla

Szekula Mária Kesslerrel való megismerkedése után tevékeny szereplője lett a barlangkutatásnak. A legfontosabb, nevéhez fűződő felfedezés a Szemlő-hegyi-barlangban történt: ő volt az, aki 1930-ban, mindössze 22 évesen, karcsú és sportos alkatának köszönhetően először átjuthatott a Tű fokának nevezett nyíláson, így fedezte fel a Hosszú-folyosó folytatását, melyet később tiszteletére Mária-teremnek neveztek el.

Esküvő a Baradla-barlangban

A fiatal lány ekkor már kedvese támogató társa volt, a házasságukat azonban csak később, 1935-ben kötötték meg, miután a férfi Jósvafőre költözött. Az esküvő szervezésekor nagyon különleges és testhezálló helyszínre esett a választás: a novemberi Baradla-barlang Hangversenytermében tartották meg a frigyet evangélikus lelkész előtt, harmóniumkísérettel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Noha szerettek volna gyermeket, a szomorú történet szerint az ifjú feleség csaknem életét vesztette egy terhesség miatt, ezért döntöttek végül fájó szívvel a gyermektelenség mellett. A pár azonban az elmondások szerint a nő haláláig rajongásig szerette egymást, közös életük nagy részét Jósvafőn élték le békességben, egy hangulatos kis villában.

Szekula Mária kiemelkedett a korabeli nők közül, képzőművészből egy időre a barlangkutató társulat tagja lett, bekapcsolódva nemcsak a feltárásba, de a kutatómunkába is. Barlangászként eredményeit mégis csak kevesen ismerték el, inkább párja és férje kísérője volt mindvégig.

Művészként a nevéhez fűződik számos érem gipszmintája, de kisplasztikákat és festményeket is készített, melyek nagy részét a természet és a hegyek, barlangok inspirálták. Barlangászként az utókor ismerte el: a Mária-terem mellett egy barlangkutató szakosztályt neveztek el róla.

(Képek: Indafotó/Szalay Gábor István, Wikipédia/Reszegi Attila, Szenti Tamás.)

Ezt is szeretjük