Meggyilkolt férje helyett indult a választásokon, a világ első női kormányfője lett: Sirimavo Bandaranaike története
Sirimavo Bandaranaike korábban a jótékonykodásra és a szociális munkára koncentrált, de férje halála után politikai pályára lépett.

sirimavo bandaranaike cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1900-as évek elején a nők nem igazán álmodozhattak politikai karrierről. Voltak azonban olyan kivételes asszonyok, akiknek sikerült betörniük a férfiak uralta pályára. 

Jeannette Rankin például a Kongresszus első női tagja lett 1916-ban, Bédy-Schwimmer Rózsa a világ első női nagykövete lett 1918-ban, Sirimavo Bandaranaikét pedig jóval később, 1960-ban választották a modern világ első női miniszterelnökének.

Férje halála után választott politikai pályát

Sirima Ratwatte Dias Bandaranaike 1916-ban gazdag, arisztokrata családba született a ceyloni Balangodán, a mai Srí Lanka területén. Katolikus oktatásban részesült, angol nyelvű iskolákban tanult, de végig buddhista maradt. A középiskola elvégzése után szociális szervezetek munkáiban vett részt, ételt, gyógyszereket osztott, és segédkezett a falvakban élő nők életszínvonalának javításában. Szülei igyekeztek a szokásokhoz híven férjhez adni, ám ő két jómódú udvarlót is visszautasított. Végül 1940-ben adták hozzá Solomon Bandaranaike politikushoz, esküvőjüket a nagy érdeklődés miatt az évszázad lagzijának tartották. 1941-ben csatlakozott az ország legnagyobb női önkéntes szervezetéhez, aminek kincstárnoka, alelnöke majd elnöke lett.

A következő években három gyermekük született, az asszony főleg családjának szentelte az életét. Vezette a háztartást, nevelte a gyerekeket, támogatta férje karrierjét, de a jótékonykodást sem hagyta abba. Férjét 1956-ban miniszterelnöknek választották, felesége pedig végig mellette állt, és kampányolt. A férfit három évvel később, 1959 szeptemberében egy buddhista szerzetes többször is meglőtte Sirimavo Bandaranaike szeme láttára, bosszúból azért, mert szerinte nem támogatta a hagyományos orvoslást. A miniszterelnököt kórházba szállították, de másnap belehalt a sérüléseibe.

Ideiglenes kormány alakult, számos kabinetminisztert eltávolítottak a káoszban, néhányukat pedig letartóztatták és megölték. A Mahajana Eksath Peramuna koalíció Solomon Bandaranaike nélkül összeomlott, és 1960-ban új választásokat írtak ki. Dudley Senanayakét választották miniszterelnökké, de egy hónapon belül vereséget szenvedett a bizalmi szavazás során, így újabb választást tűztek ki. Az özvegy a tragédiát követően úgy döntött, politikai karrierbe kezd: átvette a Szabadságpárt vezetését, és férje helyett indult a választásokon, végül pedig győzelmet is aratott. Így lett 1960-ban ő a modern világ első női miniszterelnöke.

A cikk az ajánló után folytatódik

A világ első női miniszterelnöke

Folytatta férje gazdaságpolitikai programját, a nemzetközi kapcsolatokban semlegességre törekedett, és ösztönözni próbálta a buddhista vallás gyakorlatát, illetve a szingaléz nyelv használatát, amit később hivatalos nyelvvé is tett. Kormánya számos vállalkozást, iskolát államosított, valamint a külkereskedelmi szektor, a kőolajipar és a ceyloni bank irányítását is átvették. Létrehoztak egy állami bankot, amellyel olyan közösségeknek is lehetővé tették a szolgáltatások igénybevételét, akiknek ez korábban lehetetlen lett volna. 

Intézkedései óriási elégedetlenséget szültek, a szakszervezetek sztrájkolni kezdtek a magas infláció és az adók miatt, a konfliktusok pedig egyre csak súlyosbodtak. Az emberek egy része lázadt Sirimavo Bandaranaike ellen, puccsot is terveztek, ám ő igyekezett kitartani. Megerősítette az ország kapcsolatát Kínával, Indiával, Oroszországgal és Nagy-Britanniával, vissza akarta telepíteni a tamilokat Indiába, majd kinevezte nagybátyját, William Gopallawát Ceylon kormányzójának. Rengeteget vesztett népszerűségéből, így 1965-ben a konzervatívok kerültek hatalomra.

1970-ben szocialista koalíciója visszanyerte hatalmát, és újra miniszterelnök lett. Radikálisabb politikát folytatott, földreformokat hajtottak végre, kisajátították a nagybirtokokat, tovább államosítottak, csökkentették a vagyoni egyenlőtlenségeket, és Ceylont Srí Lanka-i Demokratikus Szocialista Köztársasággá alakították 1972-ben. 1977-ben Sirimavo Bandaranaikét újra leváltották, és ismét a konzervatívok kezébe került az irányítás. Az asszonyt korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolták, és 1980-ban megfosztották politikai jogaitól, eltiltották tisztségétől. Végül 11 évvel később az ellenzék vezetőjeként került be ismét a parlamentbe, és az ellenzék vezetője lett. 

1994-ben lánya, Chandrika Kumaratunga lett Srí Lanka köztársasági elnöke, Sirimavo Bandaranaike pedig miniszterelnök, de főleg reprezentációs feladatokat látott el. Röviddel 2000-ben bekövetkezett halála előtt lemondott, 84 évesen ő volt a világ legidősebb kormányfője.

Úttörő magyar nők a történelemben

Bemutatjuk azokat az asszonyokat, akik beírták magukat az ország történelmébe, és hozzásegítették a többi nőt ahhoz, hogy ők is elérhessék vágyaikat. Igazi úttörők voltak, akik sokat küzdöttek céljaikért, kitartásuknak, elszántságuknak pedig meg is lett az eredménye. Képeken mutatunk nyolc inspiráló nőt, akik az elsőként értek el sikereket bizonyos területeken Magyarországon. 

Ezt is szeretjük